Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Príde v tej najhoršej chvíli: 2 tipy ako sa zbaviť štikútky za pár sekúnd!

(Zdroj: GettyImages)

Príde nečakane a takmer vždy v nevhodnú chvíľu. Reč je o štikútke, o nepríjemnom, no nie nebezpečnom stave, na ktorý má každý tu vlastnú medicínu či radu. O tipy, ako sa jej zbaviť, sa podelila aj odborníčka na akupunktúru Eileen Li.

Podľa portálu Mirror sa štikútka prejavuje opakovaným kŕčom bránice, ktorý je spojený s často hlasným zvukom, ktorý je výsledkom zatvárania hlasiviek. Bránica sa nachádza pod hrudným košom a tento sval zohráva dôležitú úlohu v procese dýchania. Hoci nie je úplne jasné, prečo máme štikútku, odborníci predpokladajú, že by v tom mohla zohrávať úlohu nízka hladina oxidu uhličitého v krvi a podráždené nervy.

Medzi známe rady, ako sa jej zbaviť, patrí zadržiavanie dychu či jedenie niečoho sladkého, napríklad cukríkov. Naše telo sa však z tohto dokáže dostať samo, stačí, ak mu trochu pomôžeme. Podľa Eileen, ktorá sa dlhé roky venuje akupunktúre, máme na tele aspoň dva body, ktoré ak stlačíme, vieme si uľaviť od štikútky. Prvý bod sa nachádza prekvapivo na obočí.

Podľa odborníčky stačí, ak si nahmatáte malú priehlbinku na začiatku obočia smerom od nosa a podržíte ju po dobu 30 sekúnd. Spraviť by ste tak mali na oboch stranách až kým vám neprejde nepríjemná štikútka alebo aspoň 5-krát.

Ďalší bod na tele, vďaka ktorému si viete od otravného stavu uľaviť, sa nachádza na spodnej časti dlane, kde začína palec, tam kde je dlaň najhrubšia. Na tom mieste by ste mali podľa odborníčky podržať podobne, ako je na obočí. “Budete to držať asi 30 sekúnd a spravíte to asi päťkrát na každej ruke, aby ste pomohli bránici uvoľniť sa,” doplnila Eileen.

 

Viac o téme: Stikutka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9