Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chcete sa zbaviť žalúdočných vredov? Vsaďte sa týchto 7 potravín a bude po probléme

Žalúdočné vredy znikajú vplyvom nezdravého životného štýlu.
Žalúdočné vredy znikajú vplyvom nezdravého životného štýlu. (Zdroj: GettyImages)

Vznikajú vplyvom nezdravého životného štýlu, zle zvolenej stravy, stresu a spúšťačom býva aj baktéria helikobkter pilori. Lieky na žalúdočné vredy zaberajú rýchlo, no existuje aj prírodná liečba, ktorá s nimi zatočí.

Žalúdočné vredy vedia byť veľmi nepríjemné. To, že ich človek má, zistí pomerne rýchlo. Prejavujú sa bolesťami brucha, nafukovaním, je mu zle od žalúdka a trápia ho aj silné kŕče a pocit pálenia v brušnej oblasti. Tieto neduhy sú často sprevádzané refluxom kyseliny a neznášanlivosťou dráždivých potravín, uvádza sa na steptohealth.com. Vo väčšine prípadov sú však symptómy mierne a jedinou nevyhnutnou liečbou je zmena stravy. Príležitostne však spôsobujú komplikácie, na ktoré zaberá medikamentózna liečba, alebo je potrebný chirurgický zásah. Našťastie, existuje široká škála potravín, ktoré pomáhajú regulovať hladiny pH v žalúdku a rýchlo si poradia s týmto problémom. Ktoré zaberajú na vredy?

Potraviny na žalúdočné vredy

Stravovacie návyky sú kľúčové pri liečbe žalúdočných vredov. Zatiaľ čo niektoré potraviny zhoršujú symptómy, iné obsahujú živiny a vlastnosti, ktoré pomáhajú opraviť tkanivá a dosiahnuť rýchlu úľavu.

1. Mrkva

Mrkva patrí medzi najčastejšie odporúčanú zeleninu pre pacientov so žalúdočnými vredmi. Má liečivé vlastnosti, pomáha opraviť výstelku žalúdka postihnutú prebytočnými kyselinami. Či už je pripravená v podobe šťavy, pyré alebo nastrúhaná v šaláte, poradí si s nepríjemnými príznakmi, ako je pálenie a reflux kyseliny. Je to hlavne kvôli obsahu vitamínu A, ktorý je silným antioxidantom.

2. Jablká

Vďaka vysokej koncentrácii základných živín sú jablká jedným z najobľúbenejších druhov ovocia. Obsahujú vlákninu, ktorá pôsobí ako regulátor tráviaceho systému. Odporúčajú sa na úľavu pri žalúdočných vredoch, ale aj pri gastritíde, zápche a hnačke.

3. Aloe vera

Kryštály v rastline aloe vera sú známe svojim liečivým a antimikrobiálnym účinkom. Ak máte žalúdočné vredy a začnete jesť aloe vera, budete mať pod kontrolou nadmernú tvorbu kyslých štiav a podráždenie žalúdočným hlienom. Okrem toho poskytuje aloe emodín a aloín. Tieto zložky opravujú poškodené tkanivá.

4. Achiote

Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že viac ako 80 percent populácie používa tradičnú medicínu na uspokojenie potrieb primárnej starostlivosti. Achiote (Bixa Orellana), rastlina pôvodom z tropickej Ameriky, sa používa ako diuretikum. Je to spôsobené jej hypoglykemickými a prostatickými protizápalovými vlastnosťami. Zmierňuje zápal žalúdka a pálenie záhy.

5. Banány

Banány sú bohaté na alkalizujúce zlúčeniny, ktoré po vstrebaní do tela pomáhajú regulovať pH žalúdka. Zároveň zastavujú nepohodlie spôsobené refluxom kyseliny a gastritídou. Sú šetrné k žalúdku a ich živiny pomáhajú pri hojení poškodených tkanív.

6. Zemiaky

Zemiaky sa považujú za jednu z najlepších antacidových potravín, ich konzumácia zatočí so žalúdočnými vredmi. Je to vďaka obsahu škrobov, vlákniny a antioxidantov. To prispieva k optimalizácii procesu trávenia. Ich zložky zmierňujú zápalový proces a pomáhajú pri hojení tkanív podráždených kyselinami. Okrem toho zmierňujú pálenie brucha a zastavujú opuchy a reflux.

7. Ľanové semená

Ľanové semienka namočené vo vode uvoľňujú želatínovú látku, ktorá je účinná pri zmierňovaní žalúdočných vredov. Ich konzumácia pomáha upokojiť zápal a žalúdočné pálenie. Sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín a vlákniny. Tieto živiny sa odporúčajú na podporu opravy žalúdočných tkanív v prípade vredov.

Potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť

Existuje veľa kyslých potravín, ktoré môžu zhoršiť situáciu pacientov so žalúdočnými vredmi. Je dôležité naučiť sa ich identifikovať, pretože nie je dobrý nápad konzumovať počas liečby. Patria sem:

- sýtené nápoje

- pikantné jedlá

- chlieb a spracované pečivo

- alkohol

- káva a kofeínové nápoje

- vyprážané jedlá a rýchle občerstvenie

- cukrovinky a výrobky vyrobené z rafinovaného cukru

Povolené pokrmy a spôsob ich prípravy

Pri liečbe žalúdočných vredov možno do stravy zaradiť mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, zeleninu, ovocie a obilniny. Kľúčová je však ich príprava. Napríklad mäso musí byť chudé a grilované alebo dusené. Biele ryby by mali ísť tiež na gril alebo by sa mali variť. Vajcia treba jesť uvarené, alebo vo forme omelety. Mliečne výrobky musia mať nulový obsah tuku. Čo sa týka zeleniny, vyhnite sa cibuli, kapuste, či karfiolu. Vo všeobecnosti nejedzte tie, ktoré spôsobujú plynatosť. Zelenina by sa mala konzumovať len varená. Čo sa týka ovocia, zabudnite na citrusy.

Je tiež dôležité nekonzumovať jedlo tesne pred spaním a počas dňa jesť málo ale často. Ak budete postupovať podľa týchto rád, vaše príznaky by sa mali zlepšiť. Vyhnúť by ste sa tiež mali prísnym diétam, pretože neexistujú dôkazy o tom, žeby zaberali. Najlepšie je jednoducho sa vyhnúť jedlám, o ktorých pacient zo skúseností vie, že mu spôsobujú príznaky. Ak bolesti pretrvávajú a neustupujú, je potrebné navštíviť lekára. Niekedy totiž môžu vredy prasknúť, krvácať, čo človeka môže ohroziť na živote.

 

Viac o téme: VredyTravenieZaludocne vredyZaludok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9