Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

TOTO je 8 príčin akné na chrbte

Približne polovica ľudí s akné na tvári má akné aj na chrbte.
Približne polovica ľudí s akné na tvári má akné aj na chrbte. (Zdroj: GettyImage)

Akné na chrbte môže byť bolestivé. Jeho vznik však často nemôžete ovplyvniť, hoci existujú určité návyky, ktoré ho môžu vyvolať. Toto sú príčiny, ktoré môžete a nemôžete ovplyvniť, a takto môžete akné na chrbte liečiť.

Čo je to akné na chrbte?

Akné na chrbte je bežné kožné ochorenie. Približne polovica ľudí s akné na tvári má akné aj na chrbte, ramenách alebo hrudníku. Všetci môžeme mať z času na čas na chrbte škvrny, ale ak máte akné na chrbte, môžete mať červené hrbolčeky, biele hlavičky, čierne bodky a hrčky, ktoré sa tvoria v zhlukoch alebo sa rozširujú po celom chrbte. Môžu sa u vás vyskytnúť aj jazvy po akné. Akné na chrbte je často bolestivé a nepríjemné, ale liečba môže priniesť veľké zmeny.

Čo spôsobuje akné na chrbte?

Akné sa môže objaviť, keď olej, baktérie a odumreté kožné bunky upchajú póry vašej pokožky. Ide o malé otvory v pokožke, ktorými prerastajú vlasové folikuly a v ktorých sa tvorí kožný maz, prirodzený olej vašej pokožky. Jednou z hlavných príčin akné je produkcia príliš veľkého množstva oleja, ktorý sa mieša s odumretými kožnými bunkami a vytvára zátku, ktorá uzatvára pór.

Ak zostane folikul pod kožou, vytvorí sa biela hlava - uzavretý komedón - a ak sa dostane na povrch kože, vytvorí sa čierna hlava - otvorený komedón. V upchatých póroch sa môže dariť aj baktériám žijúcim v koži, ktoré môžu spôsobiť vznik škvŕn a hrbolčekov.

Pokiaľ ide o príčiny a spúšťače, akné na chrbte väčšinou kopíruje akné na tvári. Na hornej časti chrbta je okrem tváre viac mazových žliaz ako na iných častiach tela, čo uľahčuje vznik akné.

Existujú však niektoré spúšťacie faktory, ktoré spôsobujú, že ste náchylnejší na vznik akné na chrbte. Dermatológa David Li, generálny riaditeľ a zakladateľa spoločnosti Derm Advocate, prezentoval pre portál patient.info príčiny vzniku akné na chrbte - počnúc faktormi, ktoré nemôžete ovplyvniť, až po tie, ktoré môžete zvládnuť.

Hormóny

Podľa Liho sú hlavnou príčinou vzniku akné na chrbte hormonálne výkyvy. "Zmeny hormónov často spôsobujú, že sa vaše mazové žľazy rozbehnú a produkujú nadmerné množstvo mazu, ktorý môže upchať póry," hovorí dermatológ, "To je dôvod, prečo akné na chrbte často postihuje tínedžerov a mladých dospelých, ktorí prechádzajú pubertou."

Ak ste dospelý človek s akné na chrbte, môže to byť tiež ovplyvnené hormónmi. Li hovorí, že akné na chrbte môže pretrvávať aj v dospelosti. Vzplanutia sú obzvlášť časté počas tehotenstva a menštruácie - obdobia spojeného s výraznými hormonálnymi zmenami.

Genetika

"Svoju úlohu zohráva aj genetika. Ak sú vaši rodinní príslušníci náchylní na akné, je pravdepodobnejšie, že ho budete mať aj vy," hovorí Li. Predpokladá sa, že to ovplyvňuje aj miesto, kde sa akné vyvíja, pričom v niektorých rodinách je geneticky podmienená väčšia pravdepodobnosť vzniku akné na chrbte.

Lieky

Je užitočné vedieť, že akné na chrbte môžu spúšťať alebo zhoršovať aj niektoré lieky. Patria medzi ne antikoncepcia, steroidné lieky, lieky proti epilepsii a lieky na stabilizáciu nálady. Ak sa obávate, že akné môže byť vedľajším účinkom vášho lieku, pokračujte v jeho užívaní a poraďte sa so svojím lekárom. Môže byť nebezpečné prestať užívať lieky bez usmernenia zdravotníckeho pracovníka.

Stres a úzkosť

Môže sa stať, že vaše duševné zdravie vyvoláva vzplanutie akné. Existujú dôkazy, ktoré spájajú stres a úzkosť s prepuknutím akné a inými kožnými problémami. Stres a úzkosť totiž spúšťajú v tele reakciu "bojuj alebo utekaj". Uvoľňujú sa tak stresové hormóny kortizol a androgény, ktoré spôsobujú, že vaše mazové žľazy uvoľňujú viac kožného mazu.

Hygiena

Ak ste náchylní na akné, Li hovorí, že nedostatočná hygiena môže tento stav ešte zhoršiť: "To znamená, že sa nesprchujete po potení. V prípade akné na chrbte je to riziko najmä pre ľudí, ktorí sú aktívni v posilňovni. Často sa stretávam s pacientmi, ktorí sa nesprchujú po vzpieraní alebo kardio cvičení. Pot sa mieša s prirodzenými olejmi a nečistotami na pokožke, čím vytvára živnú pôdu pre baktérie, čo vedie k zápalom a vyrážkam."

Diéta

Existuje možné prepojenie medzi tým, čo jete, a akné, ale zatiaľ to nebolo dokázané. Súčasný výskum skúma, či sacharidy a mliečne, sladké a mastné jedlá môžu vyvolať vyrážky. Podľa Liho ide o potraviny s vysokými hodnotami glykemického indexu, ktoré môžu vyvolať zápal, ktorý blokuje vaše olejové žľazy, ako aj zvýšiť aktivitu hormónov.

Výsledky štúdií sú často nejednoznačné, čo môže byť spôsobené tým, že ľudia majú rôzne typy pleti - a len niektoré typy môžu byť takto ovplyvnené potravinami. Ak máte podozrenie, že to, čo jete, ovplyvňuje vaše akné na chrbte, môžete identifikovať spúšťacie potraviny vedením potravinového denníka.

Trenie pod oblečením

Trenie, medicínsky známe ako „acne mechanica“, je spúšťačom, ktorý je špecifický pre nefúzne akné. Li hovorí: "K treniu dochádza, keď sa tesné oblečenie a výstroj - napríklad batohy alebo športové vybavenie - trú o pokožku. Zvyčajne je to horšie počas fyzickej aktivity. Stretávam sa s mnohými pacientmi, ktorí cvičia a majú akné na chrbte, ale nemajú akné na tvári, pretože ho spôsobuje zachytený pot pod tesným oblečením v telocvični."

Čo používate alebo nosíte na chrbte

Ak sa u vás vyskytuje akné na chrbte, ale vaša tvár je čistá, zamyslite sa nad tým, s akými ďalšími vecami prichádza váš chrbát do kontaktu, ale vaša tvár nie. Napríklad:

  • Ak máte nečisté vlasy, ktoré vám visia na chrbte, môžu sa vám z vlasov preniesť oleje do pórov na chrbte.
  • Ak nie sú čisté posteľné obliečky, uteráky alebo oblečenie, nečistoty, baktérie a oleje sa môžu votrieť do vášho chrbta.

Niektoré produkty starostlivosti o pleť obsahujú komedogénne zložky, čo znamená, že môžu upchať póry a vyvolať vznik akné. Patria sem kokosový olej, kakaové maslo, argónový olej, bambucké maslo a jojobový olej.

Kto je náchylnejší na akné na chrbte?

Akné sa môže objaviť u každého bez ohľadu na vek, pohlavie alebo etnickú príslušnosť. V niektorých skupinách je však častejšie: "Pravdepodobnosť vzniku akné je vyššia, ak máte mastný typ pleti alebo prechádzate hormonálnymi zmenami, vrátane tínedžerov prechádzajúcich pubertou, žien počas menštruačného cyklu alebo ľudí podstupujúcich hormonálnu liečbu," hovorí Li.

Ako sa zbaviť akné na chrbte

Akné na chrbte môže byť mierne alebo veľmi nepríjemné a rušivé. Ak má veľký vplyv na váš život, poraďte sa so svojím lekárom alebo navštívte dermatológa. Ten vám poradí, ako si s akné poradiť doma a ak je vaše akné závažné, môže vám odporučiť a predpísať aj farmakologickú liečbu.

Niektoré liečebné prostriedky sú dostupné v lekárňach. Napríklad čistiace prípravky, krémy a gély s obsahom benzoylperoxidu môžu odstrániť akné na chrbte. K dispozícii sú aj retinoidné gély a nálepky na akné, ktoré uvoľnia kyselinu salicylovú do vašich aknóznych miest.

 

Viac o téme: AknePokozkaAkne na chrbteMastna plet
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9