Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nie je dobrá len pre oči a pokožku: Bohatá a lesklá hriva vďaka obyčajnej mrkve

Mrkva obsahuje vitamín C a E.
Mrkva obsahuje vitamín C a E. (Zdroj: GettyImages)

Aj keď je mrkva známejšia pre svoje účinky na pokožku, imunitu a zrak, vitamíny a minerály v nej dokážu zázraky aj s korunou krásy. Dodá vlasom silu, vitalitu a lesk.

Vlasy, ako každá iná časť ľudského tela, potrebujú bielkoviny, minerály, tuky a vitamíny, aby boli zdravé. Za mesiac narastú v priemere 2,5 centimetra, píše sa na steptohealth.com. Závisí to samozrejme aj od živín, ktoré im dodávate prostredníctvom stravy, ktorú jete. Čím lepšia a zdravšia, tým silnejšie budú. Posilní ich aj prírodný produkt, akým je práve mrkva.

Výhody mrkvy pre vaše vlasy

Mrkva obsahuje vitamín C a E. Zvyšujú cirkuláciu na pokožke a zabraňujú predčasnej tvorbe šedín. Taktiež chráni kožu hlavy pred vonkajším poškodením, ako je znečistenie, slnko, či počasie.

Vypadávanie je vždy sprevádzané suchými, matnými, zle ošetrovanými vlasmi. Častejšou  konzumáciou mrkvy budú hladké a lesklé. Je to vďaka obsahu vitamínov A, B1, B2, B6, C, E a K. Tie posilňujú folikuly a zlepšujú vzhľad vlasov. Mrkva tiež podporuje ich rast. Je to vďaka vysokému obsahu draslíka a fosforu. Práve tieto vitamíny stimulujú vlasové folikuly a znižujú vypadávanie vlasov. Čo pomáha korune krásy?

1. Mrkvový olej s kokosom a medom

Mrkva je bohatá na vitamín E a zaberá na vypadávanie vlasov. Vďaka nemu budú lesklé a silné. Kokosové esenciálne oleje navyše zatočia aj s lupinami. Táto zmes stimuluje rast vlasov a udrží ich hydratované. Med im dodá jemnosť a hebkosť.

 

Ingrediencie

- 2 mrkvy

- ½ šálky kokosového oleja

- 1 polievková lyžica medu

- nádoby

- sitko alebo plátno na filtrovanie zmesi

Mrkvu umyte, potom na jemno nastrúhajte, aby sa z nej vylisovala šťava. Zmiešajte ju s kokosovým olejom a medom. Keď získate hladkú pastu, vložte ju do utierky alebo sitka a prelisujte. Olej nanášajte na celé vlasy, od korienkov až po končeky. Nechajte pôsobiť pol hodiny. Na záver vlasy umyte ako obvykle. Kúru opakujte každých 15 dní.

2. Ošetrenie mrkvou, avokádom a vajíčkom

Okrem mrkvy má táto kúra aj ďalšie dve skvelé ingrediencie, ktoré dokážu vlasy zregenerovať.

Avokádo ich hydratuje do hĺbky. Navyše, vajíčko im dodá živiny a miernu vrstvu ochrany pred vonkajšími útočníkmi.

 

Ingrediencie

- ½ šálky mrkvovej šťavy

- 1 rozšľahané vajce (ak máte mastné vlasy, použite len bielok)

- 1 avokádo

- nádoby

- 1 sprchová čiapka

 

Najprv v nádobe zmiešajte mrkvovú šťavu s vajíčkom. Potom rozrežte avokádo a pridajte ho do zmesi. Všetko to spolu šľahajte, kým nezískate hladkú pastu. Aplikujte túto kúru na vlasy, ako keby to bol šampón. Dajte si vlasy do sprchovej čiapky a nechajte kúru pôsobiť celú noc. Na vankúš položte pre istotu uterák. Ráno si vlasy umyte.

3. Repa a mrkvový olej

Ingrediencie

- 1 mrkva

- 1 repa

- ½ šálky vody

- 1 polievková lyžica cukru

- ¼ šálky hydratačného krému

- nádoby

- 1 sitko

Najskôr umyte a ošúpte mrkvu a repu. Potom všetky ingrediencie vložte do mixéra a mixujte, kým nezískate hladkú zmes. Zmes preceďte a prilejte do nádoby s hydratačným krémom. Dôkladne premiešajte. Pred aplikáciou tejto kúry si umyte vlasy ako obvykle. Zmes aplikujte od korienkov ku končekom vlasov pomocou jemnej masáže. Nechajte pôsobiť 20 až 30 minút. Nakoniec vlasy opláchnite studenou vodou.

 

Zdroj: www.steptohealth.com

Viac o téme: MrkvaVlasy Mrkvovy olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9