Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

13 dôvodov, prečo uhorka NESMIE chýbať na vašom tanieri!

Uhorka by nemala vo vašom jedálničku chýbať.
Uhorka by nemala vo vašom jedálničku chýbať. (Zdroj: GettyImages)

Od staroveku sa uhorky používali v jedlách, ako aj v tradičnej medicíne. V teplej krajine, akou je India, dodnes poskytujú telu potrebnú hydratáciu a chlad. A to nie je jediná výhoda, ktorú toto ovocie poskytuje.

Uhorky obsahujú veľa vody a takmer nulové kalórie. Pozitívne vplývajú na telo z vonku aj vnútra, píše sa na brightside.me. Sú naplnené antioxidantmi, ktoré bojujú s voľnými radikálmi. Dôkladne hydratujú telo a pomôžu aj v prípade, že človek bojuje s teplom. Podporujú zdravie pokožky, očí a zdravé vyprázdňovanie. Majú protirakovinové účinky. Prečo by nemali chýbať na vašom tanieri?

 

1. Chránia pred neurologickými ochoreniami

Fisetín, ktorý je prítomný v uhorkách, podporuje zdravie mozgu. Takže po ich konzumácii bude ostrý a sústredený.

2. Schudnete prebytočné kilogramy.

Vysoký obsah vody v uhorkách vám pomôže dosiahnuť rýchlejšie sýtosť a vy sa prestanete prejedať. Toto ovocie je bez tukov a je nízkokalorické. Preto je to skvelá voľba pre každého, kto sa snaží získať zhodiť kilá navyše.

 

3. Znižuje riziko vzniku rakoviny.

Fisetín, flavonoid, ktorý vzbudil veľký záujem medzi výskumníkmi rakoviny, je prítomný práve v uhorkách. Okrem antioxidačných a protizápalových vlastností sa spája aj so znížením rizika určitých typov rakoviny.

4. Zlepší sa trávenie.

Uhorky obsahujú vlákninu, vitamíny a veľké množstvo vody, ktoré pomáhajú pri trávení. Denná konzumácia uhorky vyriešiť problémy s činnosťou čriev a uľahčí vyprázdňovanie.

 

5. Telo získa viac hydratácie.

Približne 95 percent uhorky tvorí voda, takže jej každodenná konzumácia zlepšuje celkovú úroveň hydratácie v tele. Ak patríte k tým, kto zabúda pravidelne piť, jedenie uhorky denne vás dôkladne hydratuje.

 

6. Vaša pokožka bude jemnejšia a rozžiarená.

Uhorky udržujú telo hydratované, čo je prospešné pre pokožku. Okrem toho obsahujú vitamíny B ako niacín a riboflavín. Spolu s vitamínom C a zinkom patria ku kľúčovým prvkov na  udržanie krásnej pokožky. Uhorky tiež obsahujú kyselinu kávovú, ktorá bojuje proti podráždeniu a zápalu kože.

7. Zlepší sa kvalita vlasov.

Vitamíny B prítomné v uhorkách sú veľmi prospešné pre zdravie pokožky hlavy a vlasov. Biotín, riboflavín, niacín a vitamíny B5, B6 a C zohrávajú dôležitú úlohu pri ich raste. Zabraňujú tiež predčasnému vypadávaniu a šediveniu.

 

8. Podporujú kardiovaskulárne zdravie.

Uhorky obsahujú draslík, horčík a vitamín K. Tieto živiny sú dôležité pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Vitamín K pôsobí ako životne dôležitý faktor pri zrážaní krvi a regulácii hladín vápnika v krvi. Nižšie hladiny horčíka a draslíka sú spojené s vyšším krvným tlakom. Zistilo sa, že pravidelný príjem uhoriek znižuje aj hladinu zlého cholesterolu.

 

9. Hladina cukru v krvi bude lepšie kontrolovaná.

Uhorky obsahujú širokú škálu fenolových zlúčenín, flavonoidov a triterpénov. Podľa výskumníkov sa zvýšený príjem tohto ovocia spája s lepšou hladinou glukózy v krvi.

10. Kosti budú pevnejšie.

Uhorky obsahujú vitamín K a vápnik, teda nevyhnutné prvky pre pevnosť kostí. Zistilo sa, že vitamín K znižuje riziko vzniku zlomenín a tiež hrá dôležitú úlohu pri vstrebávaní vápnika do kostí.

 

11. Telo sa zbaví toxínov.

Uhorky majú prirodzené detoxikačné vlastnosti. Ich pravidelný príjem môže odstrániť nečistoty a toxíny z pečene a čriev, čím sa zlepší celkové zdravie.

 

12. Zlepší sa zdravie zubov.

Uhorky obsahujú molybdén a fluorid, o ktorých je známe, že zabraňujú tvorbe zubnému kazu. Aj vápnik, ktorý v nich nájdeme, je nápomocný pri posilňovaní zubov.

 

13. Hormóny budú lepšie vyvážené.

Fosfor je kľúčovou živinou pre hormonálnu rovnováhu v tele. Spolupracuje s endokrinnými žľazami a pomáha pri tvorbe a uvoľňovaní hormónov. V uhorke ho nájdeme dostatok.

 

Uhorka je ovocie, ktoré môžete jesť lent tak. Je to zdravý snack, z ktorého sa nepriberá. Pridať ju môžete do šalátov alebo len nakrájať, posypať soľou a zjesť.

 

Zdroj: www.brightside.me

 

Viac o téme: VodaRakovinaUhorkaKalorieVyzivaHydrataciaZdravie pokozky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9