Hoci je ťažké uniknúť nášmu chronologickému veku, ten biologický vieme ovplyvniť. Životný štýl, ale aj to čo jeme, určuje, ako rýchlo starneme, ako vyzeráme a cítime sa. Niektoré pokrmy starnutie urýchľujú. Na ktoré si treba dať pozor?
Biologické starnutie sa týka postupného zhoršovania funkčných charakteristík na bunkovej a molekulárnej úrovni. Ovplyvniť ho môže životný štýl, ale aj strava, ktorú jeme, píše sa na eatthis.com.
„Konzumácia zdravých a vyvážených pokrmov bohatých na antioxidanty, esenciálne mastné kyseliny, vitamíny, minerály a vlákninu a minimalizácia príjmu spracovaných potravín, cukrov, nezdravých tukov, nadmerného množstva sodíka a alkoholu je rozhodujúca pre podporu dlhovekosti,“ konštatovala dietologička Marlyne Perezová.
Ako uviedla, nezdravé jedlá spôsobujú chronický zápal, oxidačný stres, narúšajú zdravie čriev a spôsobujú metabolické problémy. Je preto jasné, že strava bohatá na živiny je kľúčom k spomaleniu biologických hodín. Ktorým potravinám by ste sa mali vyhnúť oblúkom?
1. Sladké cereálie
Cereálie môžu byť zdravými raňajkami, len si treba správne vybrať. V obchodoch totiž nájdete veľké množstvo takých, ktoré sú plné pridaných cukrov, spôsobujúcich prudké výkyvy hladín glukózy v krvi.
„V priebehu času môže toto nepretržité kolísanie viesť k inzulínovej rezistencii a zvýšenému oxidačnému stresu, čo prispieva k zrýchleným procesom starnutia," poznamenala Perezová.
Okrem toho konzumácia takýchto jedál vedie časom k nárastu hmotnosti, k vzniku cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnym ochoreniam. Strava s vysokým obsahom cukru sa môže prejaviť aj na pokožke, ktorá je ochabnutá a náchylná na tvorbu vrások.
2. Hotdogy a slanina
Občasná konzumácia slaniny, či hotdogu zdraviu neškodí. No ak ich budete jesť pravidelne, vypýta si to svoju daň. Spracované červené mäso je bohaté na nasýtené tuky a často obsahuje konzervačné látky, ako sú dusičnany, ktoré môžu prispieť k biologickému starnutiu, chronickému zápalu a oxidačného stresu.
„Tieto faktory urýchľujú starnutie buniek a zvyšujú riziko ochorení súvisiacich s vekom, ako sú kardiovaskulárne choroby a niektoré druhy rakoviny,“ uviedla dietologička Danielle Crumble Smithová.
3. Alkohol
Príležitostný pohár vína nenarobí trvalé škody, ale nadmerné pitie áno. Alkohol môže zvýšiť váš chronologický vek tromi kľúčovými spôsobmi. Po prvé, je to diuretikum, čo znamená, že vás núti viac močiť.
„To vedie k dehydratácii a k suchej a matnej pokožke, nadmernej tvorbe vrások a jemných liniek,“ poznamenala Smithová.
Alkohol tiež bráni vstrebávaniu životne dôležitých živín, ako sú vitamíny B12, folát a antioxidanty, ohrozuje bunkové zdravie a prispieva k poklesu kognitívnych funkcií. V neposlednom rade môže spôsobiť poškodenie pečene, vrátane jej stukovatenia, hepatitídy a cirhózy.
4. Rafinovaná biela múka
Potraviny vrátane bieleho chliebu či cestovín sú vyrobené z rafinovaných obilnín, zbavených všetkej vlákniny a živín. Sú vysoko glykemické, čo znamená, že môžu viesť k rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi a inzulínu.
„Tento skok a následný pokles hladiny cukru v krvi môže spôsobiť oxidačný stres, zápal a urýchliť starnutie buniek," vysvetlila Smithová.
5. Sladké nápoje
Neprinesú nič prospešné z hľadiska výživy! Ich pravidelné pitie je spojené s množstvom zdravotných problémov. Je to preto, že všetky kalórie pochádzajú z pridaných cukrov.
„Ich konzumácia prispieva k biologickému starnutiu, k zvýšenému oxidačnému stresu, zápalu a k poškodeniu buniek a tkanív,“ konštatovala Smirhová.
A čo viac, väčšina z nich obsahuje aj kyselinu fosforečnú, ktorá bráni absorpcii vápnika, potenciálne znižuje hustotu minerálov v kostiach a zvyšuje riziko stavov, ako je osteoporóza a náchylnosť na vznik zlomenín.
6. Vyprážané jedlá
Vyprážané jedlá, ako sú kuracie nugetky, hranolčeky, často obsahujú trans-tuky, najmä, keď sa oleje na vyprážanie opätovne používajú. Prispievajú k zápalu a oxidačnému stresu v tele, teda k procesom, ktoré urýchľujú starnutie buniek a zvyšujú riziko chorôb súvisiacich s vekom, ako sú srdcové choroby a cukrovka.
7. Reštauračné jedlá
Stravovanie v reštauráciách s vaším telom zázraky neurobí.. Väčšina jedál totiž obsahuje nezdravé tuky, ktoré spúšťajú zápal a zvyšujú riziko vzniku chorôb súvisiacich s vekom.
„Pokrmy v reštauráciách majú často vysoký obsah pridaných cukrov a soli, čo prispieva k riziku metabolických porúch, ako je obezita a hypertenzia," konštatovala Smithová.
V reštauráciách sa však i napriek tomu dá zdravo najesť. Dôležité je vybrať si overenú kvalitu, kde varia pestré a vyvážené jedlá. Nebojte sa spýtať na suroviny, ktoré boli použité pri príprave jedla.
8. Lahôdkové mäso
Šunka a saláma sú základom lahodných sendvičov, ale nemali by ste ich zaraďovať do svojej každodennej stravy. Lahôdkové mäso má často vysoký obsah konzervačných látok, ako je sodík či dusičnany, ktoré prispievajú k biologickému starnutiu.
9. Zemiakové lupienky
Keď vás prepadne chuť na soľ, možno budete v pokušení siahnuť po zemiakových lupienkoch.
„Komerčne vyrábané zemiakové lupienky sú často pripravované v nezdravých olejoch pri vysokých teplotách, čo vedie k tvorbe trans-tukov," tvrdí Perezová.
Ako dodala, majú tiež vysoký glykemický index a vyšší obsah soli, čo spôsobuje zadržiavanie vody, zvýšený krvný tlak a zaťaženie kardiovaskulárneho systému, zrýchlené starnutie krvných ciev a orgánov.
10. Sladké pečivo
Sušienky, pečivo a muffiny sa vyrábajú z rafinovanej múky a majú vysoký obsah pridaných cukrov. Niekedy môžu dokonca obsahovať trochu trans-tukov. Všetky tieto faktory prispievajú k biologickému starnutiu tým, že podporujú zápal a oxidačný stres.
11. Agáve a iné sirupy
Sladidlá, ako je agávový, kukuričný či javorový sirup, majú vysoký obsah fruktózy, čo je typ cukru spojený so zdravotnými problémami, ako je inzulínová rezistencia, akumulácia tuku v pečeni a zvýšené hladiny triglyceridov. Nadmerná konzumácia spôsobuje poškodenie kolagénu a elastínu v pokožke, čo prispieva k tvorbe vrások, zníženej elasticite a starnutiu kože.