Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Žena pila každý deň ZÁZVOROVÉ shoty: Pravda o tom, či zelenina ochráni pred CHOROBAMI!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: profimedia.sk)

Keďže sa vírusy čoraz viac množia, jedna reportérka podnikla zaujímavý experiment so zázvorovými shotmi, ktoré pila každý deň. Podarilo sa jej vyhnúť chorobe aj napriek tomu, že celá jej celá rodina bola chorá? 

Prepadla vás choroba. Snažíte sa dopovať ovocím, zeleninou, aby ste posilnili imunitný systém, ale má to háčik. Choroba oslabila vaše chuťové poháriky a navyše, cítite sa stále zle. Existuje vôbec niečo, čo by pomohlo v tejto chvíli?

Potvrdené vedou

Ak ste niekedy pili za studena lisovanú šťavu, je veľká šanca, že okrem citrusov obsahovala aj zázvor. Odborníci tvrdia, že zázvor je jednou z najlepších potravín na imunitu, ako sa píše na thehealthy.com.

„Zázvor je jedným z najpoužívanejších bylinných liečiv s hlásenými protizápalovými, antioxidačnými a protirakovinovýmiúčinkami,“ hovorí registrovaná dietologička Whitney Englishová a zároveň dodáva, že v starovekej medicíne sa používal proti bolesti hrdla, horúčke a na infekčné choroby.

Veda ukázala, že je to do značnej miery vďaka jeho prispeniu k detoxikácii a aktivácii T-buniek imunitného systému a taktiež v úlohe zázvoru pri znižovaní zápalu. Jedna reportérka, mama batoliat, sa chystala na dovolenku a chcela si podporiť imunitný systém. Rozhodla sa, že do svojej rutiny pridá  dennú dávku zázvoru. 

Žena pila každý deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nie je pre každého

Štúdia publikovaná v knihe Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects v roku 2011 tvrdí, že konzumácia zázvoru „sa zdá byť bezpečná, pričom jeho účinky sú silné“. 

Je však dôležité poznamenať, že nie je pre každého, najmä, ak máte gastrointestinálne vredy alebo krvné ochorenia. Minulé výskumy, ako napríklad jedna štúdia z roku 2003, naznačili, že tí, ktorí užívajú aspirín, by sa mu mali radšej vyhnúť, pretože obsahuje protidoštičkové látky. 

„Pre dospelých s GERD (gastrointestinálna porucha refluxu pažeráka) tiež nie je úplne vhodný, pretože môže zhoršiť príznaky refluxu a pálenia záhy,“  poznamenala odboníčka. 

Shoty každý deň

Keďže reportérka nemá odšťavovač, zadovážila si hotové zázvorové shoty, ktoré obsahujú taktiež kurkumu. Objednala si niekoľko shotov, pričom niektoré z nich boli ochutené inou surovinou, ktorá je zdraviu prospešná a taktiež podporuje imunitu. Každý deň pila iné shoty, ale všetky obsahovali najmenej 26 000 miligramov koreňa zázvoru na jednu dávku. 

Englishová varuje, že správne dávkovanie nie je jasné.

"Neexistuje žiadny výskum týkajúci sa konkrétne zázvoru," hovorí a dodáva, že "nie je možné identifikovať presnú dávku, ktorá by bola najprospešnejšia.”

Vhodné je sa poradiť so svojím lekárom. 

Silný a korenistý

Ak máte odpor ku korenistým jedlám, zázvor zrejme nezvládnete. Reportérke sa však páčil pocit, ktorý mala, keď si ho dopriala. Mala pocit, akoby v jej tele spálil všetko zlé.

Žena pila každý deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako raz povedala speváčka Selena Gomezová o každodennom pití zázvoru: "Riadne páli! Milujem ten pocit, aspoň viete, že funguje. Doslova oživí bunky vo vašom tele.“ 

Rýchle zotavenie

Keď sa blížil experiment ku koncu, celú jej rodinu postihol kašeľ, horúčka a zimnica. Pocítila jemné svrbenie začínajúce vzadu v krku a povedala manželovi, že sa cíti zle. Takto sa to vždy začína na začiatku prechladnutia a nádchy. Choroba sa nakoniec neprejavila! Na pár dní zdvojnásobila dávky zázvoru. Pokračovala v každodennom rituáli, pričom pridala odmerku medu s teplým čajom. 

Na druhý deň ju stále trápilo svrbenie v krku a kvapkanie z nosa, ale namiesto toho, aby sa to zhoršovalo, na tretí deň sa cítila úžasne. Nikdy vo svojom živote nezažila tak rýchle zotavenie sa z prechladnutia. 

Postihlo to všetkých ostatných z jej rodiny okrem nej! Môže teda poďakovať zázvoru?

“Nikdy to nebudem vedieť s istotou, ale empirické dôkazy by v tomto prípade naznačovali, že možno práve to spôsobilo rozdiel.” 

Zázvor na chudnutie?

Výskum naznačil, že čiastočne vďaka svojej úlohe pri trávení a krotení vnútorných zápalov môže zázvor pomôcť pri chudnutí.

„Nedávne štúdie naznačili, že môže byť užitočný pri chudnutí kvôli jeho potenciálnym účinkom na chuť do jedla, termogenézu a motilitu žalúdka. Je však potrebný ďalší výskum,“ informuje Englishová. 

Žena pila každý deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako ďalej pokračuje, nevšimla si žiadny rozdiel, čo sa týka jej hmotnosti, no cítila sa menej nafúknutá.

„Ľuďom vždy odporúčam, aby sa najprv zamerali na najúčinnejšie spôsoby, ako je vyvážená strava, cvičenie a dostatok spánku, ak chcú schudnúť,“ upozorňuje odborníčka, ak by náhodou chcel niekto použiť zázvor na zbavenie sa nadbytočných kilogramov.   

Čistá pleť bez vyrážok

Veda dokonca naznačila, že zázvor môže prispieť k zdravším vlasom, ale z vlastnej skúsenosti si nevšimla výrazné zlepšenie. Ale! Pokožka bola čistejšia a dokonca nemala žiadne vyrážky počas celého mesiaca. Spolu s jej každodenným čajom s medom sa pre ňu stal zimným víťazom. Pomáha zázvor v chrípkovom období? Odpoveď je jasná. 

Viac o téme: ZdravieLiečbaPrevenciaZázvorChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9