Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ZELENINA, ktorá zabráni nebezpečnému STAVU: Začína sa BOLESŤAMI brucha!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: pexels.com)

Nie sú len pokrmom, ktorý chutí skvele. Ich konzumácia pomáha pri rôznych zdravotných problémoch. Vďaka artičokám bude vaša pečeň vo forme. A nielen to!

Artičoky obsahujú bielkoviny, vlákninu, fosfor, draslík, železo, steroly a cynarín. Jeho pravidelná konzumácia spolu so zdravým životným štýlom dokonca prispieva k liečbe nealkoholického stukovatenia pečene, ako sa píše na steptohealth.com. Ide o ochorenie, kedy dochádza v pečeňových bunkách k nadmernej akumulácii triglyceridov, k zápalu, či prítomnosti rôznych tukových fibróz. Väčšinou na začiatku nemá žiadne klinické príznaky, neskôr sa prejavuje zväčšením pečene, bolesťami brucha, kŕčmi a nafukovaním.

Choroba sa často vyskytuje u pacientov s obezitou a metabolickým syndrómom. Našťastie existuje liečba a tou je celková zmena životného štýlu. Pomáha zmena jedálnička, vynechanie zápalových potravín a zaradenie pohybu do dennej rutiny. Vyliečiť ju môžu aj artičoky. Aké pochúťky si z nich môžete pripraviť, aby ste pomohli pečeni? 

1. Artičokovo-kurkumová polievka 

Kurkumovo-artičoková polievka má diuretické vlastnosti a zároveň aj pozitívne účinky na stukovatenú pečeň. 

Ingrediencie:

  • 2 artičoky 
  • morská soľ podľa chuti 
  • 50 ml vody 
  • 1 lyžička mletej kurkumy 

Postup:

Artičoky a kurkumu varte 30 minút. Podľa chuti pridajte morskú soľ. Jedzte pol hodiny pred jedlom, ako predjedlo. 

ZELENINA, ktorá zabráni nebezpečnému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Pečené artičoky a citrónom 

Ľudia, ktorí milujú artičoky, si užijú ich chuť a získajú z nich viac výhod, ak ich budú grilovať. Môžete ich zabaliť do alobalu a piecť 40 až 50 minút, aby boli jemné a mäkké. Citrónová šťava, korenie, olivový olej, morská soľ im dodajú lepšiu, lahodnejšiu chuť. Takto upravené ich môžete jesť ako predjedlo alebo prílohu. 

3. Studený šalát s artičokmi, reďkovkami a cviklou 

Ak chcete liek, ktorý osvieži aj v horúcich dňoch, odborníci odporúčajú konzumáciu artičok v šaláte. Ak k nim pridáte ďalšie zložky v podobe reďkoviek a cvikle, získate silnejší prostriedok na stukovatenú pečeň. 

Postup:

Uvarte artičoky v slanej vode a následne zmiešajte s reďkovkami. Táto zelenina má horkú, korenistú chuť a priaznivý vplyv na funkciu pečene. Pomáha pri produkcii žlče a je bohatá na vitamín C. Do šalátu pridajte aj cviklu, ktorá je tiež skvelá, keď je tento orgán chorý. Je to kvôli obsahu antioxidantov a betaínu. Táto výnimočná kombinácia troch druhov zeleniny zabráni oxidácii tukov. 

4. Artičokový čaj s rozmarínom 

Tento čaj je jednoduchý na prípravu. Stačia vám na to listy a stonky z artičoky. Nezabúdajte, že jeho chuť je veľmi horká, tak si ho oslaďte trochou medu. Okrem toho môžete do nálevu pridať aj rozmarín. Vďaka obsahu kyseliny ursolovej liečivá rastlina podporuje funkciu pečene. Znižuje totiž zápal, zlepšuje prietok krvi a znižuje hladinu cholesterolu. 

ZELENINA, ktorá zabráni nebezpečnému
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Listy artičokov a ostropestreca mariánskeho 

Artičokové kapsuly alebo tablety uľahčujú trávenie tukov a veľkých jedál všeobecne. Okrem nich je na trhu dostatok doplnkov stravy, ktoré obsahujú aj iné liečivé rastliny. Napríklad pestrec mariánsky je ďalším prostriedkom na podporu funkcie pečene vďaka svojej regeneračnej schopnosti. Využiť môžete aj zdravotné vlastnosti kurkumy a púpavy. Okrem toho aj vitamín B7 teda cholín zabraňuje stukovateniu pečene. 

Aké ďalšie účinky majú artičoky na zdravie?

  • znižujú hladinu cholesterolu v krvi 
  • zlepšujú trávenie 
  • chránia srdce 
  • upravujú hladinu cukru v krvi 
  • prospievajú mozgu 
  • znižujú príznaky dráždivého čreva 
  • posilňujú imunitu 
  • zlepšujú zdravie vlasov a pokožky 

 

Vynikajúco chutia varené, marinované, upečené na grile, či konzervované. Ľahko ich pripraviť aj na pare, kedy si zachovávajú najvyššie výživové hodnoty. Kvetné lôžko, ktoré zostane po olúpaní listov je rovnako chutné, netreba ho vyhadzovať!

Viac o téme: ZdraviePrevenciaArtičokyPečeň
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9