Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Život vám PREDĹŽI bežný nápoj, ktorý má každý doma: Stačia TRI šálky denne!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: pexels.com)

Tajomstvo dlhovekosti nespočíva v ničom špeciálnom. Nemusíte siahnuť hlboko do vrecka alebo robiť niečo neštandardné, aby ste si zabezpečili dlhý život. Stačí sa sústrediť na jeden nápoj, ktorý má každý vo svojej kuchyni.

Štúdia Sichuanskej univerzity v Chengdu v Číne, ktorá bola publikovaná v časopise The Lancet Regional Health — Western Pacific, vyzdvihuje pitie obyčajného čaju, ktoré môže pridať roky navyše. Údajne stačia len tri šálky a môžete sa tešiť z dlhého života!

Pomalšie starnutie vďaka čaju

Výskumníci skúmali 5 998 Britov vo veku 37 až 73 rokov a 7 931 ľudí v Číne vo veku od 30 do 79 rokov, pričom sa sústredili na ich návyky v pití čaju, ako informuje nypost.com. Pýtali sa, či pijú čierny, zelený, žltý alebo tradičný čínsky čaj oolong, a tiež koľko šálok denne si doprajú. Taktiež vypočítali biologický vek každého účastníka zostavením percenta telesného tuku, cholesterolu a krvného tlaku. Štúdia však bola len „pozorovacia“, takže vedci nedokázali, či pitie čaju naozaj spomaľuje biologické starnutie.

Napriek tomu stáli pijani čaju vykazovali známky pomalšieho starnutia! Väčšina z týchto ľudí boli muži, tiež sa zdravšie stravovali, menej konzumovali alkohol a navyše, netrpeli tak veľmi úzkosťou a nespavosťou.

„Ukázalo sa, že konzumácia približne troch šálok čaju alebo šiestich až ôsmich gramov čajových lístkov denne môže ponúknuť najvýraznejšie výhody proti starnutiu,“ uviedli vedci. "Umiernená konzumácia čaju vykazovala najsilnejšie účinky proti starnutiu medzi stálymi pijanmi čaju," uzavreli.

Život vám PREDĹŽI bežný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Dokonca tí účastníci, ktorí prestali piť čaj, vykazovali podľa štúdie zvýšenie starnutia!

Sú za tým bioaktívne látky

Výskumníci sa domnievajú, že polyfenoly, bioaktívne látky v čaji, „modulujú črevné baktérie“, môžu hrať úlohu pri regulácii imunitného systému, metabolizmu a kognitívnych funkcií. Poznamenali tiež, že flavonoidy – „druh polyfenolu, ktorý je bohatý na čaj“ – môžu predĺžiť životnosť červov, bĺch a myší.

"Štúdie sa hromadia. Podľa nich konzumácia čaju môže chrániť pred chorobami súvisiacimi s vekom, ako sú kardiovaskulárne choroby, diabetes mellitus, demencia a niektoré typy rakoviny. Navyše konzumácia čaju sa spája s nižším rizikom úmrtnosti," zdôraznili.

Nezistili, ktorý čaj je lepší

Vzhľadom na dôkazy uviedli, že je „pravdepodobné“, že konzumácia čaju môže oddialiť proces biologického starnutia u ľudí. Vedci však neskúmali, či je jeden konkrétny typ čaju lepší v boji proti starnutiu ako iný. Nezistili však žiadne „podstatné rozdiely“ medzi konzumentmi čaju v Číne a vo Veľkej Británii. Teplota čaju tiež nič nezmenila a poznamenali, že sa ľudí nepýtali na veľkosť šálok, ktoré konzumovali.

Viac o téme: ČajZdravieŽivotPrevenciaDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9