Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Je KÁVA lepšia pred alebo po tréningu? Pravda o tom, či pomáha SPAĽOVAŤ tuk!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: pexels.com)

Káva nie je len lahodný a povzbudzujúci nápoj, má mnoho ďalších účinkov. Niektoré sú iba mýtus, iné vedecky potvrdený fakt. Oplatí sa piť kávu napríklad pred cvičením? Alebo je šálka účinnejšia po fyzickej aktivite? 

Čo robí kofeín s telom? 

Kofeín ovplyvňuje niekoľko procesov v tele, ktoré majú vplyv na fyzický výkon, a tým aj na spaľovanie tukov. Môže napríklad zvýšiť termogenézu, čiže proces, pri ktorom sa v tele produkuje teplo. To vedie k vyššej energetickej spotrebe, a teda pomáha chudnúť. 

Ďalším procesom, na ktorý má kofeín vplyv, je lipolýza, teda rozklad tukových buniek na mastné kyseliny a glycerol. 

Kofeín navyše podporuje fyzickú výkonnosť. Pri intenzívnejšom tréningu dochádza k väčšej spotrebe kalórií a k spaľovaniu tuku.

Šálka espresa alebo filtrovanej kávy pred tréningom má taktiež pozitívny psychologický efekt, ak je to rituál, ktorý pripravuje hlavu a telo na to, že ho čaká príjemná záťaž vo forme fyzického výkonu. 

Dokonca aj trochu cukru v káve je fajn. A určite do nej patrí!

Je KÁVA lepšia pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Tvrdenie, že cukor kávu kazí, je mýtus. Aj degustátori kávy ochutnávajú najskôr kávu bez cukru a potom s cukrom, pretože cukor akoby zalepí chuťové poháriky, ktoré sú na stranách jazyka a detegujú horkosť. Ich prekrytím sa napríklad zvýraznia ovocné chute v arabike. Espresso sa cukrom určite nepokazí, pretože keď 9 barov pretlačí cez dávku kávy malé množstvo vody, dostanete nápoj s maximom chutí, čo nie je každému príjemné. Ide iba o to, že cukor a mlieko dokážu maskovať aj nedostatky kávového zrna, a preto mnoho ľudí nemusí ani spoznať, či pijú kvalitnú alebo nekvalitnú kávu,“ vysvetlila odborníčka zo Zlatého Zrnka. 

Pomáha káva pred tréningom? 

Kofeín sám osebe nedokáže odbúravať tuk ani nijako inak nevplýva na tukové bunky. Napriek tomu môže byť šálka kávy pred cvičením užitočná. 

„Kofeín je pred tréningom dobrý štartér. Potláča únavu, ale keďže zvyšuje tlak aj tep, treba si dať pozor na prípadné búšenie srdca,“ povedal Václav Faltus, pražiar kávy.

Znalkyňa kávy a baristka Monika Matúšová je tiež fanúšičkou šálky kávy pred fyzickou aktivitou.

„Malé presso, čiže odbornejšie povedané espresso, pijú športovci pred cvičením, pretože kofeín okrem nervovej povzbudzuje aj obehovú sústavu človeka. To znamená, že telo je nabudené na pohyb aj fyzický výkon. Všeobecne kofeín v káve odbúrava únavu, takže si môžete tréning lepšie užiť.“ 

Je KÁVA lepšia pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pred športovaním je podľa nej okrem espressa fajn aj filtrovaná káva.

Káve s mliekom by som sa vyhla, to by mohlo zbytočne zaťažiť žalúdok. Telo sa má predsa sústrediť na tréning, nie na trávenie,“ odporúča baristka.

Potrebujete kofeín po cvičení? 

Kým pred tréningom je šálka kávy fajn, po tréningu by mohol byť efekt kontraproduktívny.

„Ak treba po cvičení doplniť energiu, šálka kávy nie je zlý nápad, ale len vtedy, ak sme to s kofeínom neprehnali už pred cvičením,“ myslí si V. Faltus. 

Baristka Monika Matúšová by bola s pitím kávy po cvičení tiež opatrná.

Po cvičení je podľa mňa potrebný mentálny aj fyzický oddych. Navyše, ak robíme všetko správne, po tréningu by sme sa mali cítiť dobre, príjemne unavene a nie vyčerpane. Nevidím teda dôvod, prečo by si niekto dával kávu aj po cvičení. Možno iba ak mu jednoducho chutí a kofeín mu nerobí žiadny problém pri oddychu.“ 

Sila espressa 

Espresso a filtrovanú kávu odporúča práve kvôli primeranému množstvu kofeínu. Tvrdenie, že najviac kofeínu, a teda najviac povzbudenia pred cvičením, poskytne ristretto, nie je pravdivé.

Je KÁVA lepšia pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: pexels.com)

Ak chcete kávu, ktorá vás svojou dávkou kofeínu „nakopne“ a povzbudí, odborníci radia dvojité espresso.

Čím dlhšie sa káva extrahuje, tým viac kofeínu bude kávový nápoj obsahovať. Espresso (30 ml) má výraznejšiu chuť a bohatšiu penu, ale menej kofeínu ako napríklad zalievaná káva či takzvané veľké presso. Tento druh kávového nápoja sa nedolieva horúcou vodou, ale nechá sa pretiecť cez páku viac ako 30 ml,“ dáva na pravú mieru ďalší mýtus M. Matúšová. 

Kávy s vyšším obsahom kofeínu sa však pred cvičením neodporúčajú. Nepovedú totiž k vyššiemu výkonu, a teda ani k vyššiemu výdaju kalórií, ale, naopak, môžu spôsobiť búšenie srdca či nepríjemné problémy s trávením. 

Kvalitná zmes je dobrá káva 

Možno vám teraz napadlo, či je vhodnejšia pred tréningom robusta, arabika alebo nejaká kávová zmes. 

„Robusta a arabika nie sú dve rozdielne odrody kávy, ale dva rozdielne druhy. Líšia sa veľkosťou zŕn, obsahom kofeínu a hlavne počtom chromozómov, ktoré majú vplyv na výslednú chuť,“ hovorí znalkyňa kávy.

Je KÁVA lepšia pred
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keďže arabika má 44 chromozómov, môže mať až 1 500 rôznych chutí. Robusta má 22 chromozómov a menej chutí, nič ovocné v nej „nezahrá“. Naproti tomu však obsahuje viac než dvojnásobné množstvo kofeínu. Dať si pred tréningom dvojité espresso z robusty preto môže byť medvedia služba. 

Lepšia z pohľadu športu môže byť dobrá kávová zmes. Jej kvalita vôbec nemusí zaostávať za kávou s pôvodom.

„Zmesi sa v zásade robia preto, aby sa dosiahla čo najvyváženejšia chuť, ktorú si dokážu užiť široké masy bez rozdielu pohlavia, a aj preto, aby káva chutila rovnako, či si ju dáte dnes, na Vianoce alebo o rok,“ vysvetlil pražiar V. Faltus. 

Samozrejme, záleží od výrobcu a jeho preferencií, no pokiaľ si pražiareň kávy dáva záležať na kvalite, vyznačovať sa ňou bude aj zmes. Ide o chutnú kávu na každodenné pitie, ktorá môže pomôcť spaľovať tuky.

Viac o téme: KávaZdravieCvičenieTréningTuk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9