Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najhoršie POTRAVINY, z ktorých vám v priebehu pár minút NARASTIE brucho: CENTIMETRE na počkanie!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: pexels.com)

Rovnako, ako jedlá, s ktorými dosiahnete krásny a plochý stred tela, existujú aj tie, ktoré garantujú, že tie nohavice o číslo menšie, ktoré vám visia v skrini, i naďalej nezapnete.

Strava môže ovplyvniť ploché bruško viacerými spôsobmi. Či už ide o nadúvanie, gastrointestinálne problémy alebo prebytočný tuk v oblasti pása, zakaždým sú za tým nápoje a jedlo, ktoré skonzumujete. Vyvážená strava bohatá na živiny je kľúčom k plochému bruchu!

Nasledujúci zoznam najhorších potravín pre ploché jadro tela pozostáva z množstva rôznych druhov jedál, z ktorých niektoré sa i napriek tomu odporúčajú zaradiť do jedálnička, ako sa píše na eatthis.com. Napríklad krížová zelenina a strukoviny síce môžu spôsobiť nadúvanie, ale majú množstvo zdravotných výhod, ktoré z nich robia vhodné potraviny. Niektoré by sa, naopak, mali konzumovať s mierou, keďže môžu viesť k nadmernému brušnému tuku a iným zdravotným komplikáciám, ak sa jedia pravidelne. Patrí sem rýchle občerstvenie s vysokým obsahom tuku a rafinované sacharidy.

Rýchle občerstvenie s vysokým obsahom tuku

Niektoré z obľúbených jedál rýchleho občerstvenia – napríklad cheeseburgery a hranolčeky – majú vysoký obsah kalórií, tukov a sodíka, čo je ideálne pre nafúknuté brucho.

"Rýchle jedlá sú veľmi kalorické, čo znamená, že poskytujú veľké množstvo kalórií v relatívne malom množstve. To môže viesť ku konzumácii väčšieho množstva kalórií, ako telo potrebuje, najmä, ak ich jete často," upozorňuje Danielle Crumble Smithová , RDN, LD.

Najhoršie POTRAVINY, z ktorých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Transmastné tuky nachádzajúce sa v mnohých rýchlych občerstveniach sú obzvlášť znepokojujúce, pretože môžu zvýšiť riziko abdominálnej obezity a súvisiacich zdravotných problémov.

"Vysoký obsah nezdravých tukov môže spomaliť tráviaci proces, čo vedie k pocitu plnosti a nafukovania. Tuky sa trávia dlhšie v porovnaní so sacharidmi a bielkovinami, čo môže spôsobiť nepríjemné pocity v gastrointestinálnom trakte," hovorí odborníčka.

A pretože rýchle občerstvenie má zvyčajne vysoký obsah sodíka, môže viesť k zadržiavaniu vody a pocitu opuchu alebo nafúknutia.

"Sodík spôsobuje, že telo zadržiava vodu, aby si udržalo vyváženú koncentráciu solí, čo môže mať za následok dočasné zvýšenie hmotnosti a pocit nafúknutia," pokračuje Smithová.

Cukrové alkoholy

Potraviny sladené cukrovými alkoholmi alebo polyolmi sú častým vinníkom tvorby plynu a nadúvania.

"Sladidlá ako manitol a sorbitol sú ťažšie stráviteľné - a keď sa konzumujú, prechádzajú naším tráviacim traktom a podporujú produkciu plynu z fermentačného procesu v hrubom čreve," hovorí dietologička Annette Snyderová, MS, RD, CSOWM, LD.

Najhoršie POTRAVINY, z ktorých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: pexels.com)

Patria sem potraviny ako tvrdé cukríky, čokolády a proteínové tyčinky. Dokonca aj niektoré prírodné potraviny môžu obsahovať polyoly, ako sú sušené slivky, šťava zo sliviek, hrušky a hrušková šťava.

Ak chcete rozpoznať jedlá a nápoje, v ktorých sa môžu nachádzať cukrové alkoholy, pozrite sa do časti „sacharidy“ na štítku s výživovými údajmi. Tam by mali byť uvedené pridané cukrové alkoholy. Snyderová odporúča hľadať koncovku „-ol“ (ako v sorbitole). Ak zložka nie je konkrétne pomenovaná, skontrolujte zoznam ingrediencií. Pokúste sa držať potravín, ktoré obsahujú 5 gramov alebo menej cukrových alkoholov, alebo sa snažte držať celkovo 10 až 15 gramov denne, aby ste sa vyhli nadúvaniu.

Krížová zelenina

Kapusta, karfiol, brokolica a ružičkový kel sú skvelou zeleninou bohatou na živiny, no sú to práve ich zdraviu prospešné vlastnosti, ktoré môžu spôsobiť nadúvanie.

"Obsahuje veľké množstvo zlúčenín síry a komplexných sacharidov, ako je vláknina," zdôrazňuje Snyderová. "Zlúčeniny síry sa nazývajú glukozinoláty a keď sa rozkladajú v črevách, vytvárajú sírovodík, čo môže silne ovplyvniť zápach plynu."

Aj keď môžu spôsobiť nadúvanie, tieto glukozinoláty sú tiež spojené s ochranou pred vážnymi chorobami vrátane kolorektálneho karcinómu, rakoviny prostaty, rakoviny prsníka a infarktu myokardu, ako uvádza správa z roku 2021 v časopise The Development of Nutraceuticals and Traditional Medicine.

Najhoršie POTRAVINY, z ktorých
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Navyše, krížová zelenina má typ komplexného uhľohydrátu nazývaného rafinóza. Ľudia nemajú enzým, ktorý by ho rozložil.

"Keď nestrávený cukor zasiahne hrubé črevo, baktérie ho začnú fermentovať a produkovať plyn," tvrdí dietologička. Plyn potom môže spôsobiť nadúvanie.

To by vás však nemalo odradiť od toho, aby ste úplne odmietali krížovú zeleninu. Dajte si len pozor na skonzumované množstvo a doprajte si prílohu s pečenou brokolicou alebo karfiolovú pizzu na noc. 

Ďalšie potraviny, ktoré zmaria vašu snahu o ploché bruško

  • Zemiakové lupiienky
  • Biely chlieb
  • Cestoviny z bielej múky
  • Strukoviny
  • Mliečne výrobky (ak máte intoleranciu na laktózu)
  • Alkohol
  • Smoothies s ovocným cukrom
Viac o téme: PotravinyZdravieBruchoStravovane
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9