Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čistením si NIČÍTE pokožku: 8 menej známych CHÝB, kvôli ktorým pleť nežiari

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Túžite po krásnej, vypnutej pleti? Venujete jej veľa času, používate tie najdrahšie prípravky, no výsledky stále nevidíte? Asi sa o ňu nestaráte správne.

Správne čistenie je základ 

Väčšina z nás je presvedčená, že najdôležitejším krokom v každej rutine starostlivosti o pleť je čistenie. To je pravda. Zvyčajne to zahŕňa opláchnutie tváre čistiacim prostriedkom šetrným k pokožke, ktorý obsahuje zložky na odstránenie make-upu, mastnoty, zvyškov znečisťujúcich látok a iných nečistôt. Aj väčšina dermatológov čistenie považuje za prvoradé pre zdravie pokožky, pretože pomáha predchádzať tomu, aby nečistoty upchávali póry, píše sa na livestrong.com.

„Keď sú upchaté, vedie to k tvorbe akné alebo dochádza k poškodeniu voľnými radikálmi, ktoré urýchľujú starnutie,“ konštatovala dermatologička Dendy Engelmanová.

odporúča čistenie dvakrát denne, najskôr ráno na opláchnutie mastnoty, potu a baktérií, ktoré sa hromadia počas spánku, a potom večer na odstránenie make-upu alebo nečistôt z prostredia. Hoci sa to zdá jednoduché, mnohí ľudia si pri čistení nevedomky spôsobujú viac škody ako úžitku. Toto sú podľa odborníčky najčastejšie chyby. 

1. Čistíte ju príliš často 

Ak vás trápi akné alebo zvýšená mastnota, môžete byť v pokušení umývať si pokožku častejšie, aby ste získali pocit čistoty.

To však môže viesť k nadmernej tvorbe vyrážok, mastnoty a k podráždeniu,“ vysvetlila odborníčka na zdravú pleť. 

Čistením si NIČÍTE pokožku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Používate príliš veľa látok naraz 

Niekedy viac neznamená lepšie. A to je často prípad, keď ide o niektoré zložky starostlivosti o pleť. Platí to najmä vtedy, keď ide o aktívne látky, ktoré aplikujete na riešenie špecifických problémov pokožky, ako sú retinoidy na vrásky alebo kyselina salicylová na akné.

„Hoci by mali mať svoje miesto v režime starostlivosti o pleť, ich spoločné používanie zvyčajne spôsobí podráždenie pokožky, zápal a dochádza tiež k narušeniu kožnej bariéry," poznamenala dermatologička Papri Sarkarová.

Tá odporúča začať pomaly s jednou aktívnou zložkou aspoň mesiac a potom pridať ďalšiu, ak to pleť potrebuje. 

3. Čistenie iba raz denne 

Rovnako ako je problém príliš časté čistenie, chybu robíte, ak tak spravíte len raz za deň. 

„Keď sa počas dňa prechádzate a dotýkate sa tváre a iných povrchov, na vašej pokožke sa vytvára jemná vrstva potu a nečistôt,“ vysvetlila Sarkarová.

To je dôvod, prečo je najlepšie čistiť ju ráno aj večer. 

Čistením si NIČÍTE pokožku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Používate čistiace prostriedky s abrazívnymi fyzikálnymi exfoliantmi 

Peeling je dôležitým krokom v rutine starostlivosti o pleť. Pomáha odstraňovať suché kožné bunky, čím vytvára cestu pre nové.

„Určite by ste nechceli, aby bol váš každodenný čistiaci prostriedok naplnený abrazívnymi exfoliantmi, ako sú napríklad škrupiny orechov, pretože to môže spôsobiť mikrozranenia na pokožke a viesť k bolesti, začervenaniu a dokonca infekcii,“ poznamenala dermatologička Engelmanová.

Namiesto toho skúste nájsť produkt, ktorý má mäkké, drobné a rozpustné kúsky ako sú napríklad jojobové guľôčky, ktoré sú k pokožke oveľa jemnejšie a šetrnejšie.

„Majte na pamäti, že skutočná exfoliácia by sa mala v prípade suchej pokožky vykonávať iba raz týždenne a zvyšok času je lepšie používať gél alebo krém na umývanie tváre,“ dodala odborníčka na pleť. 

5. Umývate si pokožku mydlom 

Mydlo môže byť ideálne na umývanie tela, ale nie tváre, ktorá sa skladá z citlivejších kožných buniek, ktoré vyžadujú určité pH, aby sa predišlo podráždeniu.

Čistením si NIČÍTE pokožku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Môže spôsobiť, že pH vašej pokožky bude zásaditejšie, čo naruší kožnú bariéru a pleť bude príliš suchá a podráždená," konštatovala dermatologička Marisa Garshicková. 

6. Vyhýbate sa používaniu oleja 

Ak máte sklony k akné alebo mastnej pleti, možno sa bojíte vyskúšať prípravok na čistenie pleti, ktorý obsahuje mastnotu, nie ešte skutočný olej na tvári.

Olejové čistiace prostriedky môžu byť v skutočnosti veľmi účinným prvým krokom pri odstraňovaní make-upu a nečistôt z pokožky,“ tvrdí Engelmanová.

Tá odporúča metódu dvojitého čistenia, ktoré pozostáva umytím tváre olejom alebo čistiacim prostriedkom na olejovej báze a potom jemným gélom alebo krémom. 

7. Neumývate si tvár po tom, čo ste boli aktívni 

Aj keď ste si ráno umyli tvár, mali by ste to urobiť aj po cvičení.

Čistením si NIČÍTE pokožku:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, ak ste na cestách, je umyť si tvár mejkapovými obrúskami," radí dermatologička Sarkarová.

Ako však dodala, nie sú však vhodné na každodenné použitie. Môžu totiž vyvolať kožné problémy, ako je rosacea a ekzém, a nemusia byť najlepšie, ak máte sklony k akné na chrbte alebo na hrudi. 

8. Zabúdate na hydratáciu 

Po čistení je dôležité pamätať na hydratáciu, pretože odstraňuje mastnotu a zvyšky z povrchu pokožky a zanechá ju suchú a napnutú.

Aplikácia hydratačného mlieka alebo krému nahrádza dôležité oleje stratené v procese čistenia," poznamenal dermatológ Brendan Camp.

Zložky ako ceramidy, lipidy, ktorý sa bežne vyskytujú na koži, pomáhajú udržiavať integritu kožnej bariéry. 

Viac o téme: ZdraviePleťPokožkaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9