Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zázračné účinky cesnaku NALAČNO: Prečo sa oplatí “smrdieť” hneď z rána!

Cesnak má okrem využitia v kuchyni aj množstvo blahodarných účinkov.
Cesnak má okrem využitia v kuchyni aj množstvo blahodarných účinkov. (Zdroj: GettyImages)

Niekomu zapácha, niekomu priam voní. Reč je o cesnaku, ktorý má okrem využitia v kuchyni mnoho blahodarných účinkov pre naše telo. Ak z tejto výbornej, chutnej a zdravej potraviny plnej vitamínov chcete vyťažiť čo najviac, zjedzte ju hneď ráno!

Cesnak je dobrým zdrojom viacerých vitamínov a živín. Pri konzumácii podľa The Health Site dodá telu vitamíny C, K, foláty, B3 a B1. Tieto vitamíny zohrávajú v tele rôzne úlohy, napríklad podporujú imunitný systém, zrážanie krvi a tvorbu energie. Okrem toho cesnak obsahuje málo kalórií a je bohatý na vitamín B6 a mangán. Zaradenie cesnaku do jedálnička preto môže prispieť k celkovému príjmu vitamínov a živín. Čo sa však stane, ak si dáte strúčik či dva hneď ráno - na prázdny žalúdok?

  • Posilníte imunitný systém.
  • Zlepšíte zdravie srdca.
  • Zlepšíte funkciu tráviaceho traktu.
  • Podporíte detoxikáciu.
  • Pomôžete znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Cesnak má tiež antioxidačné vlastnosti, pomáha pri zvládaní vysokého krvného tlaku a v boji proti prechladnutiu, čo oceníte najmä v týchto chladných mesiacoch. Cesnak môžete pridávať do rôznych jedál, ktorým pridá výnimočnú, pálivú chuť. O tom, že ho používali aj naše staré mamy, svedčí množstvo receptov a jedál, ktoré by bez neho neboli to "pravé orechové." Možno to nie je pre každého a chce to zrejme i trochu odvahy, konzumácia surového cesnaku nalačno, môže pomôcť zlepšiť zdravie čriev. Zmierňuje problémy, ako je zápcha a bolesť žalúdka.

A navyše - má nízku kalorickú hodnotu! Nízkokalorické potraviny sú prvou voľbou každého, kto sa zaoberá zdravou výživou. Pokiaľ ide o cesnak, jeden strúčik (3 gramy) surového cesnaku obsahuje 4,5 kalórií, 0,2 gramov bielkovín a 1 gram sacharidov.

 

Viac o téme: CesnakNizkokaloricke
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9