Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Poškodené vlasy? Pomoc v pohodlí domova za pár eur

(Zdroj: GettyImages)

Ktorá žena by nechcela krásnu a hustú korunu krásy. Nie každej je však dopriate mať dokonalú hrivu. Našťastie na trhu existujú produkty, vďaka ktorým sa to dá dosiahnuť. Pomáha aj proteínová kúra. Kedy ju treba použiť?

Proteínová kúra je ošetrenie, ktoré revitalizuje vlasovú kutikulu a opravuje poškodené vlasové pramene, ktoré sa z rôznych dôvodov lámu, píše sa na steptohealth.com. Liečba zahŕňa keratín, glycerín, kolagén ako aj arganový olej. Tieto zložky sa používajú vtedy, keď vlasy vykazujú známky vysokej pórovitosti, lámavosti, vláknitej štruktúry alebo suchosti.

Ako zistíte, či vlasy potrebujú proteínovú kúru?

Vlasové vlákna sa skladajú z vody, lipidov, stopových prvkov, mŕtvych buniek a bielkovín. Medzi poslednými je najdôležitejší keratín, ktorý tvorí takmer 95 percent vlasu. Znečistené ovzdušie, používanie farbív, úpravy a fénovanie však korunu krásy poškodzujú. Dokonca ich ničí aj nezdravý životný štýl a nedobrá strava. Takže, keď sa objavia známky slabosti, použitie proteínovej liečby je na mieste. Jej aplikácia revitalizuje pramene a pomáha dosiahnuť zdravší a silnejší vzhľad.

Kedy by ste kúru mali použiť?

- máte pramene, ktoré sa lámu

- vlasy sú bez lesku

- stratili elasticitu

- nadmerne vypadávajú

- tvoria sa vám dredy

- vlasy majú vláknitú štruktúru alebo sú porézne

Samotná suchosť vlasov však neznamená, že by ju ihneď mali aplikovať. Možno len potrebujú obnoviť vlhkosť, takže je najlepšie najskôr vyskúšať kondicionéry s obsahom zmäkčovadiel.

Rôzne typy proteínových ošetrení

Proteínové kúry na vlasy môžu mať rôzne formy. Profesionáli väčšinou používajú ampulky. Obsahujú najmä keratín a kolagén, sú však doplnené aj o ďalšie prísady. Z čoho sa najčastejšie skladajú?

- prírodné oleje, napr. arganový, ricínový, jojobový alebo bambucké maslo

- syntetické oleje vrátane silikónu a glycerínu

- aminokyseliny keratínu

- kolagénové ceramidy

- elastíny

- prírodné proteíny (hrach alebo quinoa)

- výťažky zo zeleného čaju, figy, manga, medu, ryže, aloe alebo slnečnice

- semená adansonie, shorea, makadamie alebo argánie

Okrem kozmetických produktov zakúpených v obchode si môžete doma vyrobiť masky na vlasy, ktoré sú bohaté na proteíny. Na internete nájdete množstvo receptov, ako si ich vyrobiť. Ktoré potraviny sú v tomto smere najužitočnejšie?

- jogurt

- olivový olej

- vajcia

- kokosové mlieko

- med

- majonéza

Ako sa proteínové kúry aplikujú na vlasy?

Čo sa týka spôsobu aplikácie, existujú proteínové ošetrenia, ktoré musíte nechať pôsobiť dlhšie, aby mohli vyživiť vlas do hĺbky. Odporúčajú sa najmä vtedy, keď je poškodenie väčšie, napríklad ak sú vlasy odfarbené alebo vyzerajú mdlo. Vzhľadom na tieto vlastnosti sa ich aplikácia odporúča každých 15 až 20 dní. Najčastejšie na to zaberajú špeciálne upravené ampulky, ktoré sa vmasírujú do pokožky hlavy. Na menšie poškodenia môžete použiť šampóny a kondicionéry obohatené o proteínové látky. Postup je jednoduchý:

- Dôkladne si umyte vlasy.

- Potom aplikujte ošetrenie, kým nie sú pokryté všetky pramene. Na rozotretie produktu použite hrebeň s hrubými zubami.

- V prípade potreby nechajte kúru pár minút pôsobiť a vlasy zakryte sprchovacou čiapkou. Potom vlasy opláchnite. Nie vždy je to však potrebné. Podrobne si preto prečítajte návod na použitie.

- Na záver hrivu vysušte pri nízkej teplote.

Výhody proteínovej liečby

Vlasové vlákna majú poréznu štruktúru, ktorá im umožňuje absorbovať živiny. Preto sa aplikácia proteínových ošetrení považuje za prospešnú. Aké výhody teda má?

- spevnenie vrstvy kutikuly

- posilnenie prameňov

- obnova hydratácie

- hustejšie vlasy

- zvýšená mechanická odolnosť odfarbených alebo chemicky poškodených vlasov

- obnovenie lesku

- vyrovnané kučeravé vlasy

- zvýšená elasticita

- redukcia rozštiepených končekov

- zníženie vypadávania vlasov

Proteínové kúry by sa mali používať vtedy, keď sú vlasy poškodené. Hoci sa uvádza, že sú bezpečné pre akýkoľvek typ vlasov, ich výhody sa nedoceňujú, keď sú silné a zdravé. Na druhej strane je potrebné poznamenať, že nadmerné používanie môže mať nežiadúce následky, ako sú zmeny pH pokožky hlavy, pocit mastnoty a lámavosť.

Doplnková starostlivosť o vlasy

Ak je cieľom obnoviť vlasy, samotné použitie ošetrenia nestačí. Je dobré sa bližšie pozrieť na svoje stravovacie návyky a zvýšiť príjem bielkovín, vitamínov a minerálov. To vyživí vlasy zvnútra aj zvonka. Mali by ste si tiež naštudovať iné návyky vlasovej rutiny a prispôsobiť ich potrebám vašej koruny krásy. Tiež sa uistite, že sa vyhýbate nadmernému vystaveniu tepelným prvkom, agresívnym chemikáliám, UV žiareniu a chlóru z bazénov.

Viac o téme: Vlasy Proteinova kuraProteinova liecbaRozstiepene konceky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9