Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dámy, TÝCHTO 6 signálov znamená, že vaše PRSIA nie sú v poriadku!

Prsia nám aj na pohľad môžu signalizovať závažné zdravotné problémy.
Prsia nám aj na pohľad môžu signalizovať závažné zdravotné problémy. (Zdroj: GettyImages)

300 Sloveniek ročne. Presne toľko by mohlo každý rok prežiť, ak by svojim prsiam venovali aspoň trochu zvýšenú pozornosť. Dámy, vytaste svoje popredie a preskúmajte, či nezbadáte jeden z týchto príznakov!

Poďme rovno k veci. Postavte sa pred zrkadlo a skontrolujte:

  1. Či vaše prsia nie sú asymetrické. V poriadku, žiadna žena nemá prsia úplne rovnaké, ale ak by ste postrehli nejakú asymetriu, ktorú ste doposiaľ nezbadali, či už na prsníku, alebo na bradavke, môže to značiť problém.
  2. Či koža na vašich prsiach nie je zhrubnutá, začervenaná, nie je na nej fliačik, prípadne bradavka nie je vpáčená, vpadnutá.
  3. Či sa koža nenaťahuje pri rozpažení či predpažení zvláštne, či v nej nevznikajú jamky, priehlbinky, ryhy…
  4. Či vám z bradavky pri priemernom tlaku nevyjde výtok, kvapka, bledej, bledo-zelenej, červenej, hnedej, čiernej či krvavej tekutiny.
  5. Či sa nezmenila výška postavenia jedného z prsníkov, teda či jeden nie je vyšší a druhý nižší, ale predtým nebol.
  6. Či niekde na prsníku nebadáte, že by bol tuhší, plnší, prípadne si na ňom nájdete hrčku, ktorá tým predtým nebola.

Ak zbadáte čo i len jeden z týchto príznakov, neodkladne kontaktujte lekára, aby vás vyšetril. Ak má byť rakovnína prsníkov úspešne liečená, musí byť totiž odhalená včas.

Majte sa rada!

Základným prejavom lásky k sebe samej je starostlivosť o seba samu. O svoje zdravie. Nie o ostatných, pretože ak zanedbáte seba, môže sa stať, že tu už pre ostatných nebudete.

Lásku svojim prsiam môžete prejaviť ich pravidelným samovyšetrovaním. Približne raz za mesiac sa s nimi “pohrajte”, ideálne pár dní po menštruácii, kedy sú v prsiach najmenšie hormonálne zmeny.

Ako sa s nimi “hrať”? Tak napríklad v sprche si ich jemne masírujte, krúživými pohybmi, najprv jemnejším tlakom, potom to zopakujte s väčším tlakom. Nemali by ste vynechať ani podpazušie a oblasť pod kľúčnou kosťou.

Netreba hneď panikáriť!

To “hranie” sa, ako sme to odľahčene nazvali, je samovyšetrením prsníkov, ktoré je výborným spôsobom na to, ako môžete samy kontrolovať stav vašich prsníkov medzi mamografickými či inými zobrazovacími vyštreniami. Dôležité ale je uvedomiť si, že nie každá zmena je hneď dôvodom na paniku. V priemere z 10 zmien, ktoré pri samovyšetrení zbadáte, je 8 nezávažných zmieň žľazy a iba 2 zmeny signalizujú vznik ochorenia. Je ale potrebné, aby ste pri podozrení vždy navštívili lekára a nechali si prsníky vyšetriť odborne.

Viac o téme: Prsia MamografiaSamovysetrenie prsnikovRakovina prsnikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9