Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Toto jednoduché vyšetrenie dokáže odhaliť karpálny tunel aj tetániu

(Zdroj: GettyImages)

EMG, alebo tiež elektromyografia, je známa a spoľahlivá diagnostická metóda, ktorá má za úlohu preveriť stav elektrickej aktivity svalov a periférnych nervov.

Vyšetrenie je určené primárne pre pacientov, u ktorých má neurológ podozrenie na úžinové syndrómy alebo kompresiu nervu. Najčastejšie sa takáto kompresia vyskytuje v oblasti zápästia a pacienti ju poznajú ako syndróm karpálneho tunela. Úžinové syndrómy však postihujú horné aj dolné končatiny. Pacienti na vyšetrenie často prichádzajú aj s ochoreniami nervovo-svalového prenosu, najčastejšie s ochorením myastenia gravis, ale aj s myopatiami a tiež pri potrebe určenia typu trasu. EMG vyšetrenie dokáže potvrdiť alebo vyvrátiť aj novodobý fenomén zvaný tetánia.

„Najčastejšie robíme vodivostné štúdie – to znamená, že zisťujeme, ako sa vzruch, ktorý vyprovokujeme stimuláciou nervu, šíri, či je zachovaná rýchlosť vedenia vzruchu a iné charakteristiky, ktoré získame snímaním odpovede na stimuláciu zo svalu, ktorý je vyšetrovaným nervom zásobený. Pri EMG vyšetrení tremoru sa snažíme zachytiť frekvenciu trasu a posúdiť druh trasu za použitia viacerých skúšok,“ vysvetľuje Orest Shabatiuk z EMG ambulancie v Nemocnici AGEL Zvolen.

Na vyšetrenie nie je potrebné špeciálne sa pripravovať, ak však pacient podstupuje vodivostné štúdie, odporúča sa siahnuť po voľnejšom oblečení, udržiavať končatiny v teple a vyhnúť sa krémovaniu pokožky. „Pri vodivostných štúdiách prebieha stimulácia nervu elektrickým stimulom, čo, samozrejme, nie je veľmi prijemné, ale je pacientmi dosť dobre tolerované. Pri ihlovej EMG, kedy sa v podstate pichá tenká ihla do viacerých svalov za účelom posúdenia stavu svalovej hmoty, už ide o bolestivejší proces. Pri EMG vyšetrení tremoru však snímame len aktivitu svalov povrchovými elektródami, nenesie to teda žiadny diskomfort pre pacienta,“ objasňuje lekár.

Viac o téme: EMGKarpalny tunelTetaniaNeurolog
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9