Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prehadzujete sa a spánok neprichádza? Drobná maškrta v posteli vás uspí ako batoľa

Problém so spánkom je veľmi častý problém.
Problém so spánkom je veľmi častý problém. (Zdroj: GettyImages)

Keď sa pred spaním opláca maškrtiť! Prehadzovanie sa v posteli, čumenie do stropu a utekajúce myšlienky.

To už zažil snáď každý, kto má problémy so spánkom, či sa mu len z času na čas nedarí zázračne zaspať do pár minút. V tomto prípade si však viete prekvapivo pomôcť chutnou maškrtou. Stačí, ak si dáte trošku a budete spať ako v perinke.

Ak sa vám nedarí zaspať alebo si myslíte, že trpíte nespavosťou, odborníci podľa portálu Mirror odporúčajú, aby ste sa občerstvili potravinami, ktoré zvýšia vaše šance na dobrý nočný odpočinok. Dospelí potrebujú každú noc sedem až deväť hodín spánku, ale koľkí si skutočne tak dlhý spánok doprajú?

Hoci mnohým rodičom sa táto požiadavka môže zdať smiešna, čokoľvek pod odporúčanou hranicou môže spôsobiť podráždenosť a neschopnosť sústrediť sa počas dňa. Ak sa vám však pravidelne stáva, že nemôžete zaspať, alebo sa počas noci niekoľkokrát budíte, možno trpíte nespavosťou.

Spánok vám môže veľmi nenápadne kradnúť stres, úzkosť, práca na zmeny, konzumácia alkoholu, kofeínu alebo nikotínu, a to z viacerých dôvodov. Kvalitný nočný odpočinok môže narušiť aj nepohodlná posteľ alebo príliš horúca či chladná miestnosť. Odborníci však tvrdia, že malá odmena by vám mohla pomôcť rýchlejšie zaspať a zmierniť príznaky nespavosti.

"Hoci sa mnohí ľudia uchyľujú k poháru či dvom vína, ktoré im pomôžu večer odísť do ríše snov, v skutočnosti to môže byť z dlhodobého hľadiska škodlivé pre kvalitu nášho spánku," upozornili odborníci, "Existuje niekoľko oveľa rozumnejších možností, ktoré môžete pridať do svojho jedálnička, aby ste zvýšili svoju šancu na kvalitný spánok."

Profesionáli odporúčajú pred spánkom chrumkať orechy, akými sú mandle, pistácie, vlašské orechy a kešu oriešky. Tieto potraviny totiž obsahujú veľa horčíka a zinku, ktoré sa spájajú s podporou porúch spánku. Medzi ďalšie potraviny odporúčané expertmi patria kiwi, čerešne či tučné ryby. Ak však pred spaním nechcete jesť, pomôže vám aj vôňa levandule, harmančekový čaj a doplnky stravy s horčíkom, ktoré pomáhajú dobrému nočnému odpočinku.

Viac o téme: SpanokNespavostZaspavanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9