Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Krutá diagnóza Brucea Willisa: Príznaky nevyliečiteľnej choroby!

Bruce Willis trpí neliečiteľnou chorobou.
Bruce Willis trpí neliečiteľnou chorobou. (Zdroj: SITA/Charles Sykes/Invision/AP)

Legendárny herec, ktorého meno je vždy dôkazom kvality filmu. Sympatický a talentovaný Bruce Willis bol minulý rok nútený stiahnuť sa do úzadia, kam ho dotlačila krutá diagnóza.

Napriek tomu, že Bruceovi najbližší hercovo súkromie strážia na niekoľko zámkov, občas zverejnia jeho fotky a fanúšikovia, ktorých má Bruce po celom svete, majú možnosť sledovať, ako diagnóza mení herca na nepoznanie.

Willisovi lekári diagnostikovali frontotemporálnu demenciu (FTD), ktorá ho vyradila z bežného života. Občas jeho deti zverejnia zábery z osláv, kde je na slávnom hercovi badať, že myseľ i telo akčného hrdinu, ktorého stvárňoval v desiatkach filmov, je dávno preč. Ako sa však táto diagnóza prejavuje?

Bruceovi Willisovi diagnostikovali frontotemporálnu demenciu, zriedkavé ochorenie, ktoré sa zvyčajne prejavuje skôr ako iné formy demencie. Medzi pacientmi sú často mladí ľudia vo veku okolo 45 rokov, no i mladší. Medzi príznaky patria zmeny správania, jazyka a komunikácie. V rámci tohto ochorenia poznáme dve čiastkové diagnózy - pri jednej môže dôjsť k zmene osobnosti a pacienti môžu stratiť zábrany, nebudú vedieť, ako sa majú v spoločnosti správať. Do tej druhej zase patria problémy s pamäťou, uvažovaním, porozumením, čítaním i písaním.

Frontotemporálna demencia však nepostihuje len zmýšľanie a mozog, človek pri nej chabne. Slabnú svaly, pribudne triaška či stuhnutosť a výnimočné nie sú ani ťažkosti s prehĺtaním.

Tento typ demencie sa, žiaľ, v súčasnosti nedá vyliečiť a liečba je zameraná len na zvládanie príznakov. Podľa Mayo Clinic sa zdá, že lieky používané na liečbu alebo spomalenie Alzheimerovej choroby nepomáhajú ľuďom s FTD a niektoré lieky na Alzheimerovu chorobu môžu zhoršiť príznaky FTD. Ochorenie je degeneratívne, čo znamená, že príznaky sa s postupujúcou chorobou zvýrazňujú a neexistujú lieky, ktoré by mohli zastaviť alebo spomaliť jej postup. Priemerná dĺžka života osoby s FTD je sedem až 13 rokov od stanovenia diagnózy.

Viac o téme: DemenciaBruce WillisFrontotemporalna demencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9