Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prírodné antidepresívum a posilňovač MOZGU: 6 ŠPORTOV, ktoré majú obrovskú silu na orgán!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: pexels.com)

Cvičenie nie je dobré len na vybudovanie svalov a spevnenie postavy. Dokonca udržiava aj mozog v správnej kondícii. Je to vďaka produkcii serotonínu, vďaka ktorému sa cítite veľmi dobre. Ktorý šport mu najviac prospieva? 

Ľudská myseľ a telo idú ruka v ruke. Aj preto sa nenadarmo hovorí „Mens sana in corpore sano“, teda: "V zdravom tele zdravý duch". To, že cvičenie prospieva zdraviu, je dlhodobo známe. Teraz vedci dospeli k záveru, že fyzická námaha prispieva aj k zdravšiemu mozgu, píše sa na steptohealth.com. Zlepšuje kognitívny vývoj a bojuje so starnutím mozgu. Okrem toho je účinný aj v boji s mŕtvicou, cukrovkou a srdcovými chorobami. Ak chcete udržať mozog vo forme a spomaliť jeho starnutie, mali by ste začať s týmito cvičeniami. Ktoré mu najviac prospievajú? 

1. Zdvíhajte závažia 

Ak budete zdvíhať činky aspoň raz za týždeň, udržíte svoj mozog vo forme. Zdvíhanie závaží podľa vedcov znižuje hladiny homocysteínu, zápalovej molekuly, ktorá je prítomná v mozgoch starších dospelých, trpiacich na demenciu. Rutina s činkami je veľmi komplexná forma cvičenia. Okrem regenerácie mozgových buniek podporuje aj chrbtové svaly a bicepsy. 

2. Energické kráčanie 

Je známe, že chôdza je forma cvičenia, ktorá pomáha udržiavať telo a myseľ v dobrom zdravotnom stave. Štúdia publikovaná v časopise Frontiers in Aging Neuroscience dospela k záveru, že chôdza aspoň 40 minút trikrát týždenne výrazne zlepšuje konektivitu mozgu. Táto fyzická aktivita podporuje výkon v kognitívnych úlohách a bojuje proti zníženiu mentálnej kapacity, ktorá prichádza so starnutím. Je veľmi vhodné zaradiť chôdzu do každodennej cvičebnej rutiny, pretože predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam a bojuje so stresom. 

Prírodné antidepresívum a posilňovač
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Surfovanie 

Podľa vedca Arthura Kramera akékoľvek fyzické cvičenie, pri ktorom musíte myslieť a udržiavať rovnováhu, je dobré pre mozog. Surfovanie napríklad stimuluje pocit sebauvedomenia sa. Práve tento šport núti myseľ pracovať cez receptory nachádzajúce sa vo svaloch, známe ako svalové vretienka. Oznamujú vášmu mozgu dĺžku a kapacitu natiahnutia vašich svalov. 

4. Hra sa s deťmi 

Akákoľvek fyzická aktivita, ktorá vás bavila v detstve, stimuluje pracovnú pamäť. Pomáha spracovať informácie a núti vás ignorovať nepodstatné veci a sústrediť sa na to, čo je skutočne dôležité. Fyzické aktivity ako lezenie na strom alebo beh naboso majú silný vplyv na mozog. Ešte lepšie výsledky dosiahnete spojením dvoch aktivít. 

5. Tanec 

Ďalšou formou fyzického cvičenia, ktoré pomáha udržiavať vašu myseľ vo forme, je tanec. Uvoľňuje endorfíny a serotonín, ktoré sú známe ako hormóny pohody a šťastia. Stabilizuje tiež hladinu kortizolu, v dôsledku čoho je prírodným antidepresívom a stabilizátorom nálady. 

Prírodné antidepresívum a posilňovač
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

To však nie je všetko. Tanec tiež pomáha oddialiť proces straty objemu v hipokampe a udržuje duševnú jasnosť. Ukázalo sa tiež, že výrazne zvyšuje inteligenciu. Preto je jednou z najviac odporúčanejších pohybových aktivít pre ľudí všetkých vekových kategórií. 

6. Šermovanie 

Šerm je šport, v ktorom sa musíte rýchlo pohybovať, okamžite reagovať a rozhodovať sa v zlomku sekundy. To všetko pomáha pôsobiť proti účinkom starnutia, ako sú: 

  • problémy s pamäťou 
  • ťažkosti s učením 
  • reakčné časy 

Ďalšie športy, ktoré tiež stimulujú okamžité reakcie mozgu, sú futbal, volejbal, basketbal, stolný tenis, či hokej. Tieto formy fyzického cvičenia sú účinné pri aktivácii vášho mozgu. Zahrňte ich do svojho každodenného života a dostaňte svoj mozog do formy. 

Viac o téme: ZdravieMozogCvičeniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9