Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dva bežné nápoje NIČIA mozog: Vyvolajú Alzheimerovu CHOROBU, ruky preč od nich!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Hoci na ne natrafíte na každom rohu a neexistuje obchod, ktorý by ich nepredával, nabudúce si premyslite, či skončia vo vašom nákupnom vozíku.

Pochopenie rizikových faktorov, ktoré urýchľujú úpadok mozgu, zvyšuje nádej, že zabránime chorobe skôr, než to bude vážnejšie. Znie to hrozivo, keďže k vzniku Alzheimerovej choroby prispieva niečo, čím žijeme každý deň. Stačí spraviť určité zmeny a oddialime nástup choroby. Životný štýl totiž vplýva na riziko vzniku demencie. 

Neurovedec varuje pred dvoma nápojmi, ktoré sú úplne bežné a majú ich radi milióny ľudí na svete, informuje express.co.uk. No práve tie by mohli zvýšiť šancu na vznik Alzheimerovej choroby - najbežnejšieho typu demencie. Robert W.B. Love, odborník, ktorá sa špecializuje na pomoc ľuďom pri prevencii Alzheimerovej choroby pomocou vedy, na Instagrame načrtol, čomu sa treba vyhnúť.

„Dajte zbohom týmto dvom nápojom, pretože môžu zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby,“ spustil odborník vo videu.

1. Diétna limonáda

Ide o populárnu alternatívu ku klasickým nealkoholickým nápojom, plných cukru. Hoci je obľúbená predovšetkým u tých, ktorí chudnú, spája sa s mnohými negatívnymi účinkami. 

„Ľudia si myslia, že je to zdravá náhrada, ale pravda je iná. Väčšina diétnych nápojov je sladených niečím, čo sa nazýva aspartam. Aspartám nie je dobrý pre vaše črevné baktérie a je spojený s mnohými negatívnymi vedľajšími účinkami vrátane rakoviny u zvierat," zdôrazňuje odborník. 

Dva bežné nápoje NIČIA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskum naznačuje, že konzumácia aspartámu, umelého sladidla v diétnej limonáde, sa spája s vyšším rizikom cukrovky 2. typu. Znepokojujúce je, že stav cukru v krvi „je veľmi škodlivý“ pre mozog, ako tvrdí Love.

„Čokoľvek, čo zvyšuje vaše riziko cukrovky, zvyšuje aj riziko Alzheimerovej choroby. A diétny nápoj to má na svedomí,“ dodáva.

2. Alkohol

Nespočetné množstvo výskumov naďalej poukazuje na súvislosť medzi vyšším rizikom demencie a týmto obľúbeným nápojom. Podobne ako diétny nápoj, alkohol je taktiež škodlivý pre vaše črevné baktérie.

"Čo je zlé pre vaše črevné baktérie, je zlé pre váš mozog," vysvetľuje Love.

Alkohol je škodlivý aj pre vašu pečeň, takže ani mozog z toho neprosperuje. Aby toho nebolo málo, obľúbený nápoj znižuje aktivitu v prefrontálnom kortexe.

„Takže ak poviete, že "alkohol mi rozviaže jazyk", v skutočnosti sa vypne časť mozgu, ktorá vás kontroluje. Nie je dobrý nápad pravidelne vypínať túto časť mozgu, ak chcete znížiť riziko Alzheimerovej choroby," prízvukuje neurovedec.

Viac o téme: MozogChorobaAlzheimerova choroba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9