Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Až u 20% ľudí po mozgovej príhode sa vyvinie demencia

(Zdroj: GettyImages)

Podľa novej štúdie je riziko demencie v prvom roku po mozgovej príhode takmer trikrát vyššie. Ľudia, ktorí prekonali mozgovú príhodu, by mali byť pravidelne sledovaní kvôli príznakom poklesu kognitívnych (vnímanie, pozornosť, pamäť, učenie, myslenie, rozhodovanie a jazyk) funkcií.

Keď má človek mŕtvicu, preruší sa prietok krvi do mozgu, v dôsledku čoho bunky odumierajú alebo sú poškodené - čo môže v mnohých prípadoch spôsobiť demenciu. Vo vedeckom vyhlásení Americkej asociácie srdca a Americkej asociácie pre mozgovú príhodu z roku 2023 vedci odhadli, že viac ako polovica ľudí, ktorí prežili mozgovú príhodu, má v nasledujúcom roku problémy s pamäťou a myslením a až u každého tretieho z nich sa do piatich rokov diagnostikuje demencia.

 

Štúdia, do ktorej bolo zapojených približne 180 000 ľudí, ktorí utrpeli mozgovú príhodu, zistila, že pravdepodobnosť vzniku demencie je u ľudí s mozgovou príhodou o 80 % vyššia v porovnaní so zodpovedajúcou skupinou z bežnej populácie. Toto riziko zostalo vysoké aj po zohľadnení ďalších zdravotných faktorov, ako je vysoký krvný tlak, cukrovka a vysoká hladina cholesterolu.

 

"Výsledky potvrdzujú jedinečne vysoké riziko demencie po cievnej mozgovej príhode," hovorí hlavný autor štúdie doktor Raed Joundi. Riziko demencie je najväčšie na začiatku, ale pretrváva celé roky. Vedci zistili, že pravdepodobnosť vzniku demencie je najvyššia v prvom roku po cievnej mozgovej príhode - riziko je takmer trojnásobne vyššie.

"Demencia v ranom štádiu po cievnej mozgovej príhode môže byť spôsobená priamym poškodením mozgu v "strategických" miestach, ktoré ovplyvňujú kognitívne funkcie," hovorí Joundi.

V analýze sa však uvádza, že pravdepodobnosť vzniku demencie po cievnej mozgovej príhode postupne klesá a päť rokov po cievnej mozgovej príhode klesá na 1,5-násobne zvýšené riziko.

"Hoci sa riziko časom znižuje, z dlhodobého hľadiska zostáva zvýšené," hovorí Joundi. Zistenia naznačujú, že osoby, ktoré prežili mozgovú príhodu, by mali byť monitorované kvôli poklesu kognitívnych funkcií krátko po prekonaní mozgovej príhody a mali by sa kontrolovať aj niekoľko rokov po nej.

Na zníženie rizika mozgovej príhody sa odporúča najmä úprava alebo zásadná zmena životného štýlu, ako je zvýšenie fyzickej aktivity, zdravá strava, ukončenie fajčenia, udržiavanie zdravej hmotnosti a obmedzenie konzumácie alkoholu.

Viac o téme: DemenciaMrtvicaCievna mozgova prihodaMozgova prihoda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9