Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Používanie kondómu: Hrozia vám zdravotné riziká?

Je kondóm skutočne spoľahlivý?
Je kondóm skutočne spoľahlivý? (Zdroj: GettyImages)

V súčasnej dobe, keď sexuálna výchova a prístup k antikoncepcii hrajú kľúčovú úlohu v životoch mnohých ľudí, sa čoraz častejšie diskutuje o spoľahlivosti rôznych metód.

Jednou z najrozšírenejších foriem antikoncepcie sú kondómy, ktoré sú často propagované ako jedna z najbezpečnejších metód na prevenciu sexuálne prenosných chorôb (STDs) a nechceného tehotenstva. Ale na koľko percent je používanie kondómu skutočne spoľahlivé?

Odborníci sa zhodujú, že keď sú kondómy používané správne a konzistentne, môžu mať účinnosť až 98%. Toto číslo však v praxi často klesá, čo je spôsobené ľudskými chybami pri používaní. Podľa štúdií, reálna účinnosť kondómov pri bežnom používaní môže klesnúť na približne 85%. To znamená, že z každých 100 párov, ktoré používajú kondómy ako svoju jedinú metódu antikoncepcie počas jedného roka, približne 15 žien môže otehotnieť.

Chyby, ktoré znižujú účinnosť kondómov, zahŕňajú ich nesprávne nasadenie, používanie lubrikantov na báze oleja, ktoré môžu poškodiť latex, nedostatočné vybratie vzduchu z rezervoáru na konci kondómu, používanie poškodených alebo exspirovaných kondomov a nedostatočné používanie kondómov pri každej sexuálnej aktivite.

Okrem toho, mnoho párov si nie je vedomých, že kondómy môžu byť tiež nesprávne skladované. Vystavenie kondómov extrémnym teplotám, priamemu slnečnému žiareniu alebo tlaku môže znížiť ich integritu a účinnosť.

Napriek týmto rizikám odborníci stále zdôrazňujú, že kondómy sú dôležitou súčasťou sexuálneho zdravia. Nielen, že ponúkajú ochranu pred nechceným tehotenstvom, ale sú tiež jednou z mála metód, ktoré chránia pred STDs, vrátane HIV/AIDS. Preto je kľúčové vzdelávať sa o správnom používaní kondómov a zabezpečiť, aby boli vždy dostupné, keď sú potrebné.

Ako teda zvýšiť spoľahlivosť kondómov? Odborníci odporúčajú dôkladne si prečítať pokyny na balení, vyhnúť sa používaniu lubrikantov na báze oleja s latexovými kondómami, a vždy skontrolovať dátum exspirácie. Tiež je dôležité vybrať kondóm správnej veľkosti a typu, ktorý najlepšie vyhovuje individuálnym potrebám.

Kým žiadna antikoncepčná metóda nie je 100% spoľahlivá, kondómy ostávajú jednou z najdostupnejších a najefektívnejších možností na trhu. S pravidelným a správnym používaním môžu kondómy poskytnúť významnú ochranu a pokojnú myseľ pre tých, ktorí ich používajú.

 

Viac o téme: SexAntikoncepciaKondom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9