Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Jednoduchá metóda, ktorou posilníte svoje ZDRAVIE i VZŤAH s partnerom!

Azda neexistuje nik, kto by nemiloval masáž chodidiel
Azda neexistuje nik, kto by nemiloval masáž chodidiel (Zdroj: GettyImages)

Objavte, ako môže starodávna prax reflexnej terapie, využívajúca tlakové body na chodidlách, rukách a ušiach, ovplyvniť vaše celkové zdravie a pohodu.

Reflexná terapia sa už stáročia využíva v rozličných civilizáciách na podporu zdravia a liečbu rôznych chorôb. O pôvode tejto metódy sa dodnes vedú diskusie. Zatiaľ čo niektorí tvrdia, že kolískou reflexnej terapie je Vietnam, iné zdroje uvádzajú ako miesto jej vzniku Čínu, Egypt či Indiu. Dokonca ju používali aj severoamerickí Indiáni ako efektívny spôsob úľavy od bolesti. Faktom však je, že reflexná terapia sa rozvíja nezávisle od seba v rôznych častiach sveta už viac než 5000 rokov. V súčasnosti je jednou z množstva metód alternatívnej medicíny, ktorá sa na západe stáva čoraz populárnejšou.

Ako reflexná terapia funguje

Reflexológia je holistická terapeutická metóda, ktorá pracuje s predpokladom, že špecifické body na chodidlách, rukách a ušiach sú priamo spojené s rôznymi orgánmi a časťami tela. Táto metóda využíva desať pozdĺžnych zón, ktoré prechádzajú celým telom, a tri horizontálne zóny, ktoré zodpovedajú hlave a krku, hrudníku a orgánom hornej časti brucha a panvovým orgánom. Reflexné body v týchto zónach sú na chodidlách a rukách a ich stimulácia, napríklad masážou, môže ovplyvniť zdravie príslušného orgánu alebo oblasti tela.

Pri reflexologickej terapii sa špecifické plôšky na chodidlách a rukách používajú na diagnostiku a liečbu rôznych zdravotných problémov. Bolesť alebo zmeny v týchto bodoch môžu signalizovať problémy s príslušnými orgánmi. Reflexológia zdôrazňuje dôležitosť celkového pohľadu na zdravie, vrátane zmeny životného štýlu a mentálnej pohody. Počas terapie môžu nastať detoxikačné reakcie tela, ako sú vyrážky alebo zvýšená produkcia hlienu, ktoré sú považované za prirodzené procesy obnovy rovnováhy v tele.

Zmiernenie bolesti

Reflexná terapia môže efektívne znižovať bolesť hlavy, chrbta a dokonca aj symptómy spojené s PMS. Tlak na reflexné body podporuje uvoľnenie napätia a zlepšuje prietok krvi, čo môže viesť k zníženiu bolesti.

Zlepšenie duševného zdravia

Pravidelná reflexná terapia môže znižovať úroveň stresu a úzkosti, čím podporuje celkové duševné zdravie. Pomocou uvoľňujúcich techník a zlepšenia cirkulácie sa môže zlepšiť nálada a znížiť pocit napätia.

Podpora kvality spánku

Táto terapia je známa svojou schopnosťou zlepšiť kvalitu spánku. Stimulácia reflexných bodov pomáha uvoľniť napätie v tele, čím podporuje hlbší a pokojnejší spánok a zároveň pomáha pri liečbe nespavosti.

Je bezpečná?

Existujú určité zdravotné stavy, pri ktorých sa reflexná terapia neodporúča, ako sú vážne cirkulačné problémy, zápaly, krvné zrazeniny v nohách, infekcie kože, nízky počet krvných doštičiek alebo akútne zdravotné problémy. V takýchto prípadoch sa odporúča konzultácia s lekárom pred zahájením terapie. Reflexná terapia by nemala nahradiť tradičné lekárske metódy, ale môže byť účinným doplnkom.

 

Zdroj: https://www.verywellhealth.com

 

Viac o téme: ReflexologiaReflexna masazMasaz chodidiel
Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9