Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

TIETO semienka vám pomôžu s nespavosťou, horúčkou a vyženú toxíny z tela von!

(Zdroj: GettyImages)

Sú symbolom zdravia a harmónie. Zaberajú na nespavosť, vyženú toxíny z tela, znižia horúčku. Navyše sa pokladajú za skvelé afrodiziakum. Ochutnali ste už lotosové oriešky?

Lotosový kvet je posvätným symbolom v mnohých kultúrach. Vyjadruje hodnoty ako plodnosť, znovuzrodenie, spiritualitu či osvietenie, uvádza sa na livestrong.com. V budhizme predstavuje čistotu aj túžbu, v tradičnej čínskej medicíne sa pre svoje blahodarné účinky na zdravie používa na liečebné účely.

Za liečivý sa považuje Lotos indický. Je to vodná rastlina pochádzajúca z čeľade lotosových rastlín. Jeho odborný názov je Nelumbo nucifera. Rastie len v stojatých a plytkých vodách. Nazýva sa tiež čínske lekno, posvätný a aj indický lotos. Často sa o ňom hovorí nielen ako o jedlej, ale aj o liečivej rastline. Najmä jej semená, ktoré pripomínajú oriešky sa bežne konzumujú a využívajú na liečebné účely v mnohých krajinách Ázie. Podľa štúdie z roku 2016 uverejnenej v Frontiers in Plant Science je celá bylina lotosu jedlá a prospešná, ale výhody lotosových semien sú obzvlášť pozoruhodné. Sú známe  svojim obsahom flavonoidov a alkaloidov, vďaka ktorým majú antioxidačné, protizápalové a protinádorové účinky na zdravie.

Výživová hodnota lotosových orieškov

Jedna približne 30 gramová porcia orieškov obsahuje:

- 25,2 kalórií

- 1,17 g bielkovín

- 0,15 gramov tuku

- 4,9 gramov sacharidov

Nájdeme v nich aj zásobu vápnika, železa, draslíka, horčíka a zinku. Na rozdiel od mnohých semien nie sú lotosové oriešky významným zdrojom tuku alebo mastných kyselín. Orechy a semená sa zvyčajne považujú za rastlinné zdroje omega-3 mastných kyselín. Fakty o výžive semien lotosu však poukazujú na to, že táto rastlina obsahuje viac sacharidov a bielkovín ako tukov. Konzumácia semien lotosu je prospešná pre tých, ktorí dodržujú nízkokalorickú diétu. Hoci nejde o zázračné jedlo na chudnutie, nízky obsah kalórií z nich robí vhodný snack pre ľudí v kalorickom deficitom.

Výhody lotosových semien

Medzi najviac preskúmané výhody lotosových semien sú ich protinádorové vlastnosti, či pozitívne účinky na hypertenziu. Chránia pred Alzheimerovou chorobou a zabraňujú poškodeniu pečene. Je to vďaka obsahu antioxidantov, o ktorých je známe, že sú skvelými bojovníkmi s voľnými radikálmi. Keď sa nahromadia v tele, spôsobujú oxidačný stres, ktorý poškodzuje bunky a je spúšťačom rôznych ochorení. Konzumácia týchto semienok bojuje so starnutím, upokojí myseľ a zlepší spánok. Aké sú ich ďalšie výhody?

- lepšia nálada

- posilňujú imunitný systém

- zlepšujú trávenie

- krajšia pleť aj vlasy

- lepšie zdravie čriev

Čo by ste ešte mali vedieť?

Celá rastlina Lotosu indického je jedlá. Vypestovať ho však nie je ľahké. Na konzumáciu sa najčastejšie používajú korene, hľuzy, ale najmä semená. Liečivé účinky majú aj listy, ktoré majú diuretické a laxatívne účinky.

Viac o téme: LotosLotosove semienka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9