Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rakovina - druhá najčastejšia príčina úmrtí: Európa na tom nie je najlepšie!

(Zdroj: GettyImages)

Napriek tomu, že veda a moderná medicína výrazne zvýšila kvalitu našich životov, dokonca aj postavenie rakoviny už nie je definitívnym rozsudkom smrti, ako tomu kedysi bývalo, podľa Svetovej zdravotníckej organizácie ide stále o druhú najčastejšiu príčinu úmrtí.

Nie najlepšou správou pritom je, že napriek tomu, že Európania predstavujú iba približne jednu desatinu svetovej populácie, až 25 % všetkých diagnostikovaných ochorení rakoviny spadá práve na náš kontinent. Rakovina má vedúce postavenie v úmrtnosti Európanov a Európanok nad 65 rokov a dáta hovoria, že iba približne polovica európskej populácie sa tejto diagnóze vyhne. Dnes si pripomíname Svetový deň boja proti rakovine.

V roku 2020 podľa dát Európskej komusie narástol počet Európanov s rakovinou o približne 4 milióny, pričom 1,9 milióna z toho predstavovali ženy a 2,1 milióna muži. Predpokladá sa, že do roku 2040 narastie počet prípadov v Európe o 21 %.

Aké sú najčastejšie druhy rakoviny v Európe?

U žien:

27,8 % rakovina prsníkov

12,4 % rakovina kolorekta

8,5 % rakovina pľúc

6,8 % rakovina maternice

3,9 % rakovina kore

 

U mužov:

22,2 % rakovina prostaty

14,8 % rakovina pľúc

13,2 % rakovina kolorekta

7,3 % rakovina močového mechúra

4 % rakovina obličiek

 

Zdroj: European Cancer Information System

 

Vyhýbajte sa rizikovým faktorom!

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by mohlo byť množstvo prípadov rakoviny o 30 - 50 % nižšie za predpokladu, ak by sme sa snažili vyhýbať rizikovým faktorom:

  • neužívajte tabakové výrobky
  • udržte si zdravú váhu
  • snažte sa o zdravé stravovacie návyky s množstvom ovocia a zeleniny
  • pravidelne cvičte
  • obmedzte konzumáciu alkoholických nápojov
  • sex si užívajte bezpečne
  • WHO odporúča očkovanie proti hepatitíde B a HPV
  • vyhýbajte sa UV žiareniu
  • nevystavujte sa zbytočnému ionizujúcemu žiareniu
  • vyhýbajte sa znečistenému vzduchu
  • zabezpečte si pravidelnú lekársku starostlivosť

Choroba starších

Zatiaľ to vyzerá tak, že najčastejšie je rakovina diagnostikovaná pacientom nad 65 rokov života. Podľa štatistík je to konkrétne cca. 60 % ľudí nad 65 rokov, ktorí sú tejto diagnóze vystavení. Najviac z nich trpí rakovinou kolorekta (15 %), prostaty (14 %), pľúc (12,8 %) a prsníkov (10 %). V mladších vekových kategóriách vedie rakovina prsníkov, a to až v 22,6 % u dievčat a žien vo veku 0-44 rokov a v 16,7 % u žien vo veku 45 - 64 rokov.

Spomedzi európskych štátov má najvyššie množstvo prípdov rakoviny Írsko, a to až 33 % nad európskym priemerom. Nasledujú Litva a Dánsko. Naopak, najmenej prípadov rakoviny zaznamenali v Albánsku, Ukrajine a Moldavsku (zdroj NCBI).

Nevyhne sa ani deťom

Hoci by sme nad tým možno najradšej privreli oči, faktom je, že rakovina sa nevyhne ani detským pacientom. Európska spoločnosť pediatrickej onkológie poukazuje na to, že rakovina má vedúce postavenie medzi detskými smrteľnými diagnózami. Čísla sú ale relatívne pozitívne, zdá sa, že úmrtnosť ma rakovinu u detí v Európe klesá, napríklad od roku 1990 do roku 2015 o 2,8 %. V porovnaní so zvyškom Európy je na tom východná Európa o niečo horšie. Každý rok v Európe pribudne cca. 35 000 nových detských pacientov, pričom úmrtnosť je vo východnej Európe vyššia až o 20 % v porovnaní s Európou západnou. Najčastejším typon rakoviny u detí je leukémia (35%), u dievčat ide o 30,9 % prípadov a u chlapcov o 32,7 %. Diagnostikovaná býva zvyčajne do 10. roku života dieťaťa. Vedci zatiaľ stále neprišli, prečo sa rakovina u detí vyvinie, ale odhadujú, že cca. 10 % detských pacientov má genetickú predispozíciu. Rizikovými faktormi môžu byť aj chronické infekcie (napr. HIV či malária).

 

Viac o téme: RakovinaDen boja proti rakovine
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9