Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

7 tipov na zmiernenie bolesti pri endometrióze

(Zdroj: GettyImages)

Pre ženy s endometriózou môže byť bolesť veľmi vyčerpávajúca a neustále prítomná v ich živote. Hoci neexistuje liek, existujú tipy týkajúce sa životného štýlu a doplnkové terapie, ktoré môžete vyskúšať popri liečbe, ktorú vám poskytne lekár.

Ako vyzerá bolesť pri endometrióze?

Bolesť je najčastejším príznakom endometriózy, ale každá žena prežíva bolesť pri endometrióze a jej vplyv na kvalitu života trochu inak. Portál patient.info udáva napríklad:

  • Závažnosť - bolesť pri endometrióze môže byť od miernej až po extrémne bolestivú.
  • Frekvencia - bolesť pri endometrióze je chronická, čo znamená, že sa neustále opakuje. Zvyčajne je horšia počas menštruácie, ale môže sa vyskytovať aj v iných obdobiach mesiaca. U niektorých môže bolesť pretrvávať počas celého mesiaca s meniacou sa intenzitou. Niekedy ju zhoršuje pohlavný styk a chodenie na toaletu.
  • Lokácia - najčastejšie sa táto bolesť vyskytuje v dolnej časti brucha, tzv. panvovej bolesti, kde sa vyskytuje pravidelná menštruačná bolesť. Môžete však pociťovať bolesť aj na iných miestach, napríklad v spodnej časti chrbta, konečníka alebo nôh, v závislosti od toho, kde rastú bunky endometriózy.

Ak žijete s endometriózou, cyklus chronickej bolesti môže byť ťažko zvládnuteľný a môže ovplyvniť vaše duševné zdravie.

Čo pomáha pri bolesti spôsobenej endometriózou?

Váš lekár alebo špecialista na endometriózu vám môže pomôcť dostať bolesť pod kontrolu pomocou nasledujúcich liečebných postupov:

  • Lieky proti bolesti - lieky, ktoré tlmia bolesť, môžu zahŕňať paracetamol, ak je bolesť mierna, nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ako je ibuprofén, alebo kodeín, ak je bolesť silná.
  • Hormonálna liečba - napríklad metódy antikoncepcie, ako sú antikoncepčné tabletky alebo vnútromaternicový systém (IUS).
  • Chirurgický zákrok - napríklad laparoskopia na odstránenie tkaniva endometriózy alebo operácia na odstránenie maternice v závažnejších prípadoch, známa ako hysterektómia.

U mnohých žien môže popri týchto liečebných postupoch účinne pôsobiť domáca alebo doplnková liečba bolesti, ktorá zmierňuje bolesť. U niektorých sa môže stať, že samotné lieky proti bolesti nestačia alebo že vedľajšie účinky vylúčili niektoré možnosti.

Čo teda môžete skúsiť urobiť?

1. Dostatok tekutín

Tento tip je určený pre každého, pretože správna hydratácia - pri ktorej vám tečie moč čírej farby - je dôležitá pre vaše celkové zdravie. Pokiaľ ide o príznaky endometriózy, pitie veľkého množstva vody môže pomôcť znížiť nadúvanie a intenzitu menštruačných kŕčov.

2. Tepelná terapia

Teplo sa dá použiť na liečbu mnohých druhov bolesti, vrátane endometriózy. Môže uvoľniť a upokojiť svaly v oblastiach, ktoré sa kŕčovito stiahnu v reakcii na bolesť pri endometrióze. Máte niekoľko domácich a lacných možností, ktoré môžete vyskúšať - na zbavenie sa nepríjemných pocitov môže stačiť fľaša s horúcou vodou alebo vyhrievacia podložka.

3. Ľahké až stredne ťažké cvičenie

Odborníci si myslia, že ľahké až mierne cvičenie môže zmierniť bolesť, pretože zlepšuje vašu kondíciu, držanie tela, svalovú rovnováhu a pohyblivosť kĺbov, čo preukázateľne pomáha pri celom rade bolestivých stavov.

Rovnako aj cvičenia duševného tela, ako je joga, môžu zlepšiť kontrolu bolesti a majú ďalší prínos v podobe podpory duševnej pohody. Bez ohľadu na to, akú fyzickú aktivitu pri bolesti vyskúšate, dbajte na to, aby bola ľahká až stredne ťažká, začnite v malom a pracujte v rámci možností svojho tela - ktoré sa môžu zo dňa na deň meniť.

4. Diéta pri endometrióze

Vzťah medzi potravinami, zápalom a príznakmi endometriózy je pomerne novou oblasťou výskumu. Existuje mnoho neoficiálnych tvrdení, že prijatie takzvanej endometrióznej diéty môže pomôcť v boji proti bolesti pri endometrióze a iným príznakom.

Pribúdajú aj vedecké dôkazy. V jednej štúdii z roku 2023 sa zistilo, že strava, ktorá zvyšuje zápal - konkrétne strava s vysokým obsahom mäsa a zlých tukov, ktoré sa nachádzajú v spracovaných potravinách - môže zvyšovať bolesť pri endometrióze, zatiaľ čo rastlinná strava s protizápalovými vlastnosťami môže bolesť zlepšiť. Naznačila tiež, že konzumácia potravín s vysokým obsahom vitamínov C, D a E môže výrazne znížiť bolesť a ďalšie príznaky.

Iné výskumy naznačujú, že bezlepková diéta môže poskytnúť úľavu od bolesti pri endometrióze, pretože lepok môže u ľudí s týmto ochorením podporovať zápal. Vyškrtnutie akejkoľvek skupiny potravín z jedálnička však treba konzultovať s lekárom.

Údaje o endometrióze a diéte sú obmedzené a výsledky existujúcich výskumov sú rozdielne. Väčšine ľudí však môže prospieť dodržiavanie zdravej stravy, ktorá je bohatá na protizápalové potraviny, ako sú bobuľovité ovocie a tučné ryby, a s nízkym obsahom zápalových potravín, ako je spracované mäso a rafinované sacharidy.

5. Prístroj TENS

Prístroj na transkutánnu elektrickú stimuláciu nervov (TENS) je malé zariadenie s lepivými vankúšikmi, ktoré sa pripevnia na pokožku a dodávajú mierne elektrické impulzy. Tie nebolia, ale môžu vyvolávať pocit šteklenia. Podstatou je, že elektrické impulzy blokujú bolesť buď narušením správ o bolesti, ktoré sa šíria nervami, alebo podporou uvoľňovania endorfínov, prirodzených látok vášho tela, ktoré zmierňujú bolesť.

Prístroj TENS je malý, ľahký a ľahko sa používa na cestách - môžete si ho pripnúť na opasok, vložiť do vrecka alebo držať v ruke. Nevyhovuje každému, preto si ho pred kúpou vlastného môžete požičať od svojho špecialistu na bolesť alebo fyzioterapeuta.

Pred kúpou vlastného prístroja je najlepšie nechať si poradiť od lekára, ale prístroje TENS sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné pre väčšinu ľudí. Ceny sa môžu pohybovať od približne 25 do 130 eur, ale drahšie možnosti nemusia byť nevyhnutne lepšie, takže najlepším ukazovateľom kvality môžu byť recenzie výrobkov.

6. Akupunktúra

Ak uprednostňujete tradičnejší prístup k úľave od bolesti, akupunktúra je starobylá čínska terapia, ktorá funguje podobne ako prístroje TENS. Zavedením veľmi jemných ihiel do pokožky v konkrétnych bodoch môže lekár vykonávajúci akupunktúru zmierniť bolesť tým, že zasahuje do dráh bolesti a stimuluje uvoľňovanie endorfínov. Viaceré štúdie dokazujú schopnosť akupunktúry zmierniť bolesť pri endometrióze.

7. Osteopatia a masáž

Niektorí ľudia sa počas vzplanutia endometriózy obracajú na osteopatiu a iné formy masáže. Osteopati používajú ruky na masírovanie oblastí s abnormalitami mäkkých tkanív - ako je endometrium - a okolitých svalov, ktoré sa môžu zachytiť v reakcii na bolesť, čo môže pomôcť zmierniť tento príznak. Pri terapeutickej masáži sa uplatňuje menší fyzický tlak, ale viac sa zameriava na uvoľnenie, čo z nej robí dobrú možnosť prepojenia mysle a tela pre niektorých ľudí, ktorým je osteopatia nepríjemná.

Viac o téme: AkupunkturaEndometriozaZenske zdravieTepelna terapiaGynekologia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9