Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dračia krv, vzácne dedičstvo po prastarých predkoch: Jedinečné schopnosti omladzujúceho elixíru z Ánd

Dračia krv je živica zo stromu Croton lecheleri.
Dračia krv je živica zo stromu Croton lecheleri. (Zdroj: GettyImages)

Pomoc, po ktorej siahali aj naši dávni predkovia. Keď sa povie dračia krv, mnohí zrejme pomyslia na mytologické filmy či rozprávky. Našťastie ide o skutočnú vec, ktorú viete dnes zohnať už aj v drogérii, no len málokto ju a jej úžasné účinky pre telo a pleť pozná.

Dračia krv je živica zo stromu Croton lecheleri, ktorá sa získava narezaním kôry. V súčasnosti tieto stromy môžeme nájsť v tropických Andách. Práve z farby, tmavočervenej, ktorej je živica, pochádza aj jej názov dračia krv alebo sandre de grado.

Od dávnych čias sa dračia krv podľa The Health Line používala na rôzne účely, napríklad ako lak, liek, kadidlo, pigment či farbivo, no pre telo má blahodarné účinky. Dokáže hojiť rany, akné, pomôcť pri tráviacich ťažkostiach a pýšiť sa môže aj antimikrobiálnymi vlastnosťami. Živica je bohatá na antioxidanty, nenasýtené mastné, taníny, lignany či taspím.

O tomto “lieku na všetko” už vedeli aj naši dávni predkovia, preto nie je prekvapením, že v tradičnej medicíne sa používa už viac ako 1000 rokov a zamilovali si ju viaceré kulúry - arabská, čínska či thajská. Bolo by preto na škodu, ak by v našich končinách ostal tento zdravý elixír nepoznaný. Ľudia po celom svete ju používajú na podporu hojenia rán a riešenie problémov s trávením.

Napríkad pri akné môže dračia krv pomôcť vďaka svojim antimikrobiálnym a protizápalovým vlastnostiam. Pomáha znižovať zápal, začervenanie a chráni pokožku pred baktériami spôsobujúcimi akné. Pleť po nej môže dokonca pôsobiť mladšie. Živica môže pomôcť vyčistiť škvrny na tvári a tisícky žien ju milujú pre jej schopnosť premeniť odolné jazvy po akné takmer na neviditeľné, lebo po nej blednú. Okrem toho môže na pokožke vytvoriť ochranný štít a podporuje regeneráciu kožných buniek. Dračia krv je dostupná v rôznych výrobkoch starostlivosti o pleť, ako sú krémy, séra a masky, vďaka čomu je dostupná na lokálne použitie.

Hoci účinky dračej krvi sú úžasné, jej použitie sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám. Rovnako by si mali dať pozor aj pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi.

 

Viac o téme: AknePletDracia krv
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9