Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Riešenie pre nadbytočné kilá i vysoký cholesterol: TÚTO diétu odporúčajú aj vedci

Portfóliová diéta je postavená na 4 hlavných zložkách.
Portfóliová diéta je postavená na 4 hlavných zložkách. (Zdroj: GettyImage)

Objavte menej známy, ale výnimočný spôsob stravovania, ktorý pomáha v boji proti srdcovým chorobám a navyše je účinný v redukcii nadbytočných kíl.

Stále viac ľudí, ktorí dbajú na zdravý životný štýl, objavuje čaro portfóliovej diety - diétneho plánu, ktorý je navrhnutý na to, aby efektívne znížil hladinu „zlého” cholesterolu. Na rozdiel od klasických diét, ktoré sa držia pevných pravidiel a mnohých obmedzení, portfóliová dieta prináša osviežujúcu zmenu. Ide o flexibilný prístup, ktorý do vašej stravy vnáša špecifické ingrediencie s prospiešnými účinkami na vaše zdravie. Informuje o tom heart.org.

Čo je to portfóliová diéta?

Portfóliová diéta, ktorú vytvoril Dr. David J.A. Jenkins, známy autor konceptu glykemického indexu, kladie dôraz na konzumáciu štyroch kľúčových zložiek: sójových bielkovín, rastlinných sterolov, orechov a rozpustnej vlákniny. Tento prístup je zameraný viac na pridávanie zdravých potravín, než na ich obmedzovanie. Diéta tiež vychádza z princípu, že zvýšený príjem tejto stravy môže mať priaznivý vplyv na celkové zdravie a pomáhať v prevencii najmä srdcových chorôb. Vytvára tak komplexný stravovací plán, ktorý sa zameriava nielen na zníženie cholesterolu, ale aj na podporu dlhodobej udržateľnosti a rozmanitosti v stravovaní.

Inovatívny prístup k stravovaniu

Hlavný princíp portfóliovej diéty je jednoduchý. Ide o malé a nepatrné zmeny v stravovaní, ktoré však majú obrovský vplyv na zdravie človeka. Ak ste milovníkom mäsa, skúste tofu, tempeh alebo sójové alternatívy. Namiesto tradičného masla si vyberte margarín obohatený o rastlinné steroly a do svojho jedálnička začleňte pravidelnú porciu orechov a potravín bohatých na rozpustnú vlákninu.

Vhodnou voľbou je ovocie (napr. jablká, hrušky, slivky, avokádo), zelenina (napr. ružičková kapusta, špenát a brokolica), orechy (napr. mandle alebo kešu), semienka, celozrnné výrobky, strukoviny a sójové bielkoviny. 

Vedecké dôkazy hovoria za všetko

Portfóliová diéta je skutočným zázrakom v oblasti zdravej výživy, a to nielen pre svoju schopnosť efektívne regulovať hladinu cholesterolu. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že môže byť podobne účinná ako predpisované lieky na srdcovo-cievne choroby. Jej kľúčovými zložkami sú rastlinné steroly, ktoré dokážu „zlý" cholesterol znížiť až o 12%. Sója, ako neoddeliteľná súčasť portfóliovej diéty, prispieva rovnako k udržaniu zdravej hladiny cholesterolu, a to vďaka obsahu izoflavónov s antioxidačnými vlastnosťami. A nezabúdajme aj na rôzne druhy orechov, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny pôsobiace ako balzam pre srdce a cievy.

Kľúčom je vyváženosť 

V oblasti stravovania a diét je dôležité si uvedomiť, že extrémy zriedka vedú k dlhodobému prospechu. Zdravé diétovanie by malo zahŕňať malé udržateľné zmeny v stravovaní, ktoré nevedú k prílišným obmedzeniam alebo radikálnemu vylúčeniu určitých potravín.Tento prístup sa týka všetkých druhov diét, nielen portfóliovej diéty. Ide o hľadanie rovnováhy, ktorá podporuje celkové zdravie a pohodu, a nie len krátkodobé ciele ako rýchla strata hmotnosti. Diéta by mala byť prínosná pre fyzické aj psychické zdravie a pomôcť priniesť udržateľné a stabilné zmeny vo vašom životnom štýle.

 

Viac o téme: DietaCholesterolPortfoliova dieta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9