Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NAJIDEÁLNEJŠÍ vek na DIEŤA? Treba to stihnúť do TÝCHTO narodenín, inak HROZIA vrodené chyby

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dobre rozbehnutá kariéra a väčšia sloboda. Aj to sú dôvody, prečo mladé páry odkladajú založenie rodiny. Nemali by však čakať príliš dlho. Na druhej strane, ani v príliš mladom veku to nie je najlepšie.

Vedci zo Semmelweisovej univerzity v Budapešti v Maďarsku sa pozreli na 31 128 tehotenstiev, ktoré boli skomplikované nechromozomálnymi vývojovými poruchami a porovnali údaje s 2 808 345 pôrodmi zaregistrovanými počas rovnakých 30 rokov, uvádza huffingtonpost.co.uk

Podľa nich je najbezpečnejší vek na splodenie dieťaťa od 23 do 32 rokov, keďže šanca na určité vrodené chyby je v tomto období najnižšia. Výsledky boli publikované v časopise BJOG: an International Journal of Obstetrics & Gynaecology.

Vyššie riziko abnormalít

Už predchádzajúce výskumy potvrdili koreláciu medzi genetickými poruchami (napríklad Downovým syndrómom) a vekom matky. V tejto novej štúdii výskumníci zistili, že riziko vzniku nechromozomálnych abnormalít sa zvýšilo o 20 % pri narodení dieťaťa vo veku matky do 22 rokov a o 15 % vtedy, ak mala žena v nádejnom očakávaní nad 32 rokov v porovnaní s vekom medzi 23-32 rokov. Čo sa týka anomálií, ktoré postihujú mladé matky, boli najvýraznejšie malformácie centrálneho nervového systému plodu. U starších tehotných žien sa zdvojnásobilo riziko vrodených porúch hlavy, krku, uší a očí, ktoré bolo výrazne citeľnejšie vo veku nad 40 rokov.

U plodov v pokročilejšom veku matky bol zistení taktiež veľký nárast (34 %) vrodených vývojových chýb močového systému. Spomedzi možných abnormalít, postihujúcich obe vekové skupiny, bolo riziko srdcových chýb o 7 % vyššie u plodov mladých matiek (do 22 rokov) a o 33 % v prípade zrelších (nad 32).

NAJIDEÁLNEJŠÍ vek na DIEŤA?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Riziko vzniku rázštepu pery a podnebia sa môže zvýšiť o 9 % u detí mladých žien a o 45 % u žien starších ako 32 rokov, ako pokračujú vedci. 

Záleží od prostredia

Nie je isté, prečo sa v určitých vekových skupinách môžu vyvinúť abnormality. Ako dodáva doktorka Boglárka Pethőová, odborná asistentka na Semmelweis University a hlavná autorka štúdie, predpokladá sa, že u mladých matiek za tým môžu byť najmä faktory životného štýlu (napr. fajčenie, konzumácia drog alebo alkoholu) a tiež fakt, že nie sú pripravené na tehotenstvo.

"Medzi matkami v pokročilom veku môže hrať úlohu akumulácia environmentálnych účinkov, ako je vystavenie sa chemikáliám a znečisteniu ovzdušia, zhoršenie mechanizmov DNA, starnutie vajíčok a endometria,” objasňuje odborníčka. 

Na identifikáciu presných príčin je potrebný ďalší výskum.

Negenetické pôrodné poruchy sa často môžu vyvinúť vplyvom prostredia,“ povedal profesor Nándor Ács, riaditeľ Katedry pôrodníctva a gynekológie na Univerzite Semmelweis. „Keďže reprodukčný vek sa vo vyspelom svete posúva, je dôležité na tento trend primerane reagovať. Náš výskum môže hrať dôležitú úlohu pri vytváraní moderných a bezpečných protokolov o tehotenskej starostlivosti a skríningu."

Viac o téme: DieťaVekTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9