Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

KĽÚČ k prekonaniu JET LAGU máte v špajze: CESTOVANIE do vzdialenejších krajín bude hračkou!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Cestovný strašiak menom jet lag síce nie je nebezpečný, ale ide o nepríjemnosť, ktorá vám skomplikuje radosť z prvých dní na dovolenke. Existuje však jedna potravina, vďaka ktorej ho premôžete a budete lepšie spať.

Zabudnite na tabletky na spanie a masku na oči. Pásmovej chorobe alebo jet lagu sa vyhnete vďaka niečomu inému. Na tento objav prišli austrálski experti pri nedávnom výskume, ktorého sa zúčastnili pasažiari zotavujúci sa z medzinárodných letov, píše sa nypost.com.

Prekonáte ho čokoládou

Tím z University of Sydney sa spojil s národným leteckým dopravcom Qantas, aby vytvorili simulácie ciest lietadlom na dlhé vzdialenosti. Reflektujú tým tiež na prípravu leteckej spoločnosti, ktorá sa chystá uviesť priamu linku zo Sydney do New Yorku v roku 2025, trvajúcej až 20 hodín. Na simulovanej palube výskumníci monitorovali 23 dobrovoľných zákazníkov, ktorí boli vybavení technológiou zariadení, ktorými sledovali osvetlenie, spánok, jedálne menu, pohyb a pod.

Z jedálnička si mohli vybrať mliečne dezerty na podporu spánku vrátane čokolády. Odborníci dospeli k záveru, že tí, ktorí zhltli sladké dobroty v rámci prispôsobeného rozvrhu, zažili „lepšiu kvalitu spánku počas letu, menej závažné príznaky pásmovej choroby a lepší kognitívny výkon do dvoch dní po lete“.

KĽÚČ k prekonaniu JET
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Tieto zistenia nám dodali optimizmus. Znamená to, že sa dá zmeniť zdravie a pohoda ľudí, ktorí cestujú na dlhé vzdialenosti," uviedol v tlačovej správe Peter Cistulli, profesor spánkovej medicíny. "Máme multidisciplinárny tím viac ako 10 výskumníkov z medicíny, vedy a inžinierstva, ktorí spolupracujú na tomto projekte," dodal. "Žiadna letecká spoločnosť nikdy predtým nerobila takýto výskum."

Čo ešte malo vplyv? 

Okrem čokolády, ktorá bola podávaná 23 dobrovoľníkom, boli urobené aj ďalšie úpravy v snahe poraziť jet lag. Letecká spoločnosť upravila načasovanie jedál, aby zosúladila telesné hodiny cestujúcich. Taktiež podporila ich spánok pomocou špecifických jedál vrátane rýb a kuracieho mäsa v kombinácii s rýchlo pôsobiacimi sacharidmi. Pridali pokrmy, ako sú polievky a spomínanú čokoládu, aby podporili mozgovú produkciu aminokyseliny tryptofán. Okrem toho boli zmenené osvetlenia kabíny na uľahčenie prispôsobenia sa cieľovému časovému pásmu, a taktiež boli pridané jednoduché strečingové a pohybové aktivity.

Ktoré potraviny pomôžu? 

Odborníci už dlhšie predpokladajú, že určité potraviny môžu pomôcť pasažierovi odvrátiť jet lag. V roku 2021 odborník na výživu tvrdil, že vodný melón a uhorky by mohli byť užitočné vďaka svojim hydratačným vlastnostiam. Špecialista tiež uviedol, že višne sú tajnou zbraňou v boji proti únave z cestovania, keďže obsahovali melatonín, ktorý pomáha navodiť spánok.

Viac o téme: DovolenkaČokoládaCestovanie Jet lag
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9