Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Žite podľa zásad ajurvédy: Vráti vám stratený balans

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: archív Resort Svatá Kateřina)

Ak vás dlhodobo trápia rôzne zdravotné problémy, necítite sa vo svojej koži a túžite svoje telo aj dušu dostať do rovnováhy, vyskúšajte účinky ajurvédy, starovekého holistického systému, ktorý sa na každého človeka pozerá ako na jedinečnú bytosť.

Ajurvéda, v preklade veda života, sa zameriava na udržiavanie rovnováhy medzi telom, mysľou a duchom, čo vedie k celkovému zdraviu a blahobytu. Podľa tejto filozofie je každý človek jedinečný a potrebuje individuálny prístup k udržaniu rovnováhy. Má odlišný prístup k liečeniu ako západná medicína. Nerozlišuje medzi prevenciou a liečením. Berie do úvahy všetko, čo človeka ovplyvňuje: životné prostredie, zdravá strava, pohyb, duševný i duchovný život. To všetko pomáha na ceste k dosiahnutiu vnútornej rovnováhy.  Od roku 1982 je ajurvéda uznaná Svetovou zdravotníckou organizáciou ako účinný liečebný systém. Často je nazývaná „matkou všetkých liečebných metód“. Harmonizuje telo, ducha aj myseľ, pomáha obnoviť vnútornú harmóniu a rovnováhu.

Tridosha teória

Žite podľa zásad ajurvédy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív Resort Svatá Kateřina)
Jedným z hlavných princípov ajurvédy je teória troch dóš, známych ako vata, pitta a kapha. Tieto dóše sú vrodenou predispozíciou a ovplyvňujú fyzické a emocionálne charakteristiky človeka. Ajurvéda sa snaží o udržiavanie rovnováhy medzi dóšami. Každá dóša má svoje vlastné potravinové preferencie. Správny životný štýl zahŕňa pravidelnú stravu, cvičenie, spánok a ďalšie zdravé návyky, ktoré pomáhajú udržiavať rovnováhu v tele a mysli. Ak chcete vedieť, aká dóša je u vás dominantná (vždy sa v nás prelínajú všetky dóše), na nete nájdete množstvo testov s rôznymi prekvapivo až intímnymi a niekedy ťažko pochopiteľnými otázkami. Najistejšie je preto nechať si urobiť diagnostiku akreditovaným ajurvédskym lekárom. Ajurvédsky doktor na základe pulznej diagnostiky (prakruti) určuje vaše predominantné dóše, ktoré ovládajú vaše fyzické, mentálne, emocionálne i spirituálne Ja. Potom vám odporučí vhodnú stravu, životný štýl (spánok, pohyb, meditácie), vhodné terapie, oleje, byliny aj ajurvédske lieky na harmonizáciu a ozdravenie tela, ducha i mysle.

* Vata: Vata sa skladá z éteru a vzduchu a riadi pohyb, ako aj komunikáciu v tele. Osoby s dominantnou vata dóšou majú tendenciu byť kreatívne, energické, ale zároveň majú problémy so stabilitou a úzkosťou, ak sa ich dóša dostane do nerovnováhy.

* Pitta: Pitta sa skladá z ohňa a vody a riadi metabolizmus a trávenie. Osoby s dominantnou pitta dóšou sú vášnivé, cieľavedomé a majú silné trávenie. Pri nerovnováhe môžu byť náchylné k podráždeniu a zápalom.

Kapha: Kapha sa skladá z vody a zeme a riadi štruktúru a stabilitu tela. Osoby s dominantnou kapha dóšou sú mierne, stabilné a vytrvalé. Pri nerovnováhe sa môžu cítiť unavené a náchylné k nadváhe.

Zverte sa do rúk odborníkov

Žite podľa zásad ajurvédy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív Resort Svatá Kateřina)
Ak túžite zažiť účinky starovekej ajurvédy na vlastnej koži, no nemáte príležitosť vycestovať  do Indie či na Srí Lanku, vyberte sa k našim susedom do českej Vysočiny, kde sa o vás dokonale postarajú odborníci na ajurvédu neďaleko obce Počátky v rezorte Svatá Kateřina. Cesta trvá pár hodín a domov sa vrátite plní energie, oddýchnutí a omladení! Resort Svatá Kateřina je umiestnený v nádhernej prírodnej oblasti s bohatými lesmi a jazierkami. Zhlboka sa nadýchnite, je tu totiž najčistejší vzduch a najzdravšie miesto v celej Českej republike. Môže za to liečivá sila Vysočiny, miestnych lesov, prírodné pramene a čerstvý vzduch. Svoje auto necháte na parkovisku v Počátkoch, na miesto odpočinku sa doveziete shuttle busom. Nebojte sa, WiFi pripojenie funguje, televízor by ste však na izbe hľadali márne. Prechádzky v prírode, jogové cvičenia vonku a meditácia v pokoji prírody sú len niektoré z aktivít, ktoré tu môžete zažiť. Prekvapí vás profesionálny a prívetivý personál. V rezorte pracuje až 14 ajurvédskych terapeutov z Indie a Srí Lanky, dvaja ajurvédski lekári a ajurvédsky šéfkuchár. Prichádzajú z ďalekej Kéraly, aby vám poskytli prírodnú medicínu v jej pravej podobe. Naučíte sa správne jesť, starať sa o svoje telo, ducha aj myseľ. Ajurvédsky pobyt je inšpiráciou, ako začať žiť podľa zásad ajurvédy.

Očista tela aj duše

Žite podľa zásad ajurvédy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív Resort Svatá Kateřina)
Jeden z najúčinnejších programov je Panchakarma. V preklade zo sanskrtu znamená panchakarma „päťnásobné čistenie“. Je zameraná na celkovú očistu tela, vnútorných orgánov, krvi aj lymfy, pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu a zlepšuje celkový zdravotný stav. Panchakarma zahŕňa vnútornú očistu čriev, žalúdka, nosa a dutín, bylinné parné kúpele, masáže a využíva aj ajurvédske bylinné doplnky stravy.

Ako vyzerá typický deň podľa princípov ajurvédy

Každý by mal prispôsobiť svoju dennú rutinu svojim individuálnym potrebám a konštitúcii, aby dosiahol optimálnu rovnováhu tela, mysle a ducha.

Žite podľa zásad ajurvédy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív Resort Svatá Kateřina)

Ranné rituály

*Skoré prebudenie: Podľa ajurvédy je dôležité vstávať pred východom slnka. Tento čas ranného svetla je nazývaný Brahma Muhurta a je považovaný za najvhodnejší čas na praktizovanie ranných rituálov a sebareflexie. Skoré vstávanie je kľúčom ku zdraviu a úspechu.

*Čistenie jazyka: Hneď po prebudení sa odporúča vyčistiť jazyk škrabkou na jazyk, aby sa odstránili nečistoty nahromadené počas spánku.

* Detoxikačná olejová terapia alebo mlganie oleja: každý deň na prázdny žalúdok (najlepšie ráno) si treba dať do úst polievkovú lyžicu oleja a premáľať ho v ústach pomedzi zuby a popod jazyk (samozrejme neprehltnúť!). Olej má totiž schopnosť vyťahovať z krvi toxické látky, takže pôsobí očistne. Olej odporúčajú premáľať v ústach minimálne 5 minút, maximálne 20. Olej počas mlgania zmení konzistenciu na vodovitú a po vypľutí by mal mať bielu farbu – vtedy dostatočne splnil svoju úlohu. Na mlganie môžete použiť panenský olivový, slnečnicový alebo sezamový olej. Musí byť lisovaný za studena.

* Pitie teplej vody: Ráno je ideálne vypiť pohár teplej vody s citrónovou šťavou na podporu trávenia a detoxikácie.

* Joga a meditácia: Ranná joga a meditácia sú dôležitou súčasťou života podľa ajurvédy. Vďaka nim začnete deň s pokojnou mysľou a silným telom.

* Ranná strava: Podľa ajurvédy sa deň začína sladkými zdravými raňajkami, teplou vodou a čajom z koriandra, fenikla a rasce. Na výber potravín má tiež vplyv ročné obdobie a vaša individuálna konštitúcia (dóša).

Žite podľa zásad ajurvédy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív Resort Svatá Kateřina)

Denné aktivity

* Práca a činnosti: Po rannej príprave a stravovaní nasleduje plnenie denných povinností. Dôležité je dodržiavať rovnováhu medzi pracovnými povinnosťami a relaxáciou, aby sa minimalizoval stres a únava.

* Ľahký zdravý obed: Ajurvéda odporúča varené, teplé, ľahké, prevažne zeleninové jedlá.

* Pitie vody: Počas dňa je dôležité piť dostatok vody, aby sa udržala hydratácia tela a podporilo správne fungovanie tráviaceho systému.

Večerné rituály

* Meditácia: Pred večerou sa odporúča praktizovať meditáciu alebo iné relaxačné techniky, aby sa upokojila myseľ a telo počas večera.

Žite podľa zásad ajurvédy:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: archív Resort Svatá Kateřina)

* Večera: Večera by mala byť ľahká a jednoduchá, aby sa minimalizoval stres na tráviaci systém pred spaním. Preferované sú jedlá, ktoré podporujú pokojný spánok a dobrú tráviacu funkciu.

* Večerné rituály: Odporúča sa aspoň párminútová automasáž so sezamovým olejom a po čistení zubov nezabudnite na čistenie jazyka škrabkou.

* Záver dňa: Pred spaním je dôležité urobiť si čas na oddych a upokojenie mysle. To môže zahŕňať čítanie, zápis do denníka alebo iné relaxačné aktivity.

Viac o téme: AjurvedaMeditaciaRovnovaha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9