Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Lekári upozorňujú na nosenie RÚŠOK: S týmto by ste mohli mať PROBLÉMY!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

V čase pandémie koronavírusu COVID -19 je nosenie rúška povinnosťou. Okrem toho, že tak neohrozujete seba, chránite aj svoje okolie. Dlhodobé nosenie však prináša aj problémy. Ľudia sa sťažujú na tvorbu vyrážok, zhoršené dýchanie a dokonca, už aj zubári bijú na poplach!

Rúška a ústna dutina

Zubári po celom svete varujú, že nosenie rúšok síce chráni ľudí pred šíriacim sa vírusom, no môže mať aj negatívny vplyv na zdravie ústnej dutiny! Ako sa píše na portáli thesun.co.ukpacienti sa sťažujú na zápaly ďasien a nepríjemný zápach. Zubár a spoluzakladateľ spoločnosti One Manhattan Dental v USA Rob Ramondi uviedol, že približne 50 percent jeho pacientov trpí používaním rúšok. 

Čítajte tiež: Má ranné HLADOVANIE význam? Ako v skutočnosti pôsobí prázdny žalúdok na spaľovanie tukov!

Objavujú sa u nich zápaly ďasien a to aj u zdravých ľudí, ktorí tento problém nikdy nemali,“ konštatoval Ramondi.

Zubár Marc Sclafan je presvedčený, že problémy sú spôsobené tým, že pod rúškom ľudia dýchajú viac ústami ako nosom. 

„To spôsobuje, že majú sucho v ústach, zníži sa produkcia slín, ktoré za iných okolností bojujú s baktériami a čistia zuby,“ myslí si Sclafan.

Dodal, že v čase pandémie začali ľudia piť menej vody.

 „Pacienti, ktorí k nám prichádzajú, uvádzajú, že ich trápi nepríjemný zápach. Ohrozuje ich parodontálne ochorenie, či nahromadené baktérie na jazyku,“ konštatoval Sclafan.

Ten radí svojim pacientom, aby pili viac vody, znížili príjem kofeínu a používali škrabku na jazyk.

Lekári upozorňujú na nosenie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj zubárka Emma Cunningham súhlasí s tým, že nosenie rúšok je dôležité a správne, no môže to spôsobiť problémy v ústnej dutine.

Ľudia majú pod maskou sťažené dýchanie, takže sa nadychujú viac ústami a znižujú si tak tvorbu slín,“ uviedla.

Vysvetlila, že sliny sa snažia neutralizovať kyselinu v ústach a keď je ich málo, problém je na svete. Podľa dentálnej hygieničky Anny Middletonovej zápach z úst môže byť spôsobený aj fajčením. 

„Ľudia, ktorí fajčia, trpia chorobami ďasien a majú väčšie riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny,“ upresnila.

Je za tým zmena stravy? 

Napriek vyjadreniam zubárov sú odborníci z Britskej zubnej asociácie (BDA) presvedčení, že zhoršenie zdravia ústnej dutiny môže byť dôsledkom zmeny stravovania a nie samotným nosením rúšok. Vedecký poradca BDA, profesor Damien Walmsley, uviedol, že pokusy spojiť použitie rúšok s problémami v ústach sú motivované predsudkami a netýkajú sa ochrany verejného zdravia. 

„Ak majú pacienti dojem, že im páchne z úst, má zmysel sa zamyslieť najskôr nad tým, či príčinou nemôže byť zmena stravy, alebo či od vypuknutia pandémie nevynechali pravidelné kontroly a dentálnu hygienu,“ myslí si.

Aj naďalej sa odporúča nosenie rúšok na tvári, ktoré sú účinnou ochranou proti novému koronavírusu. Chráňte seba i ostatných! 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaKoronavírusRúško na tvári
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9