Má ranné HLADOVANIE význam? Ako v skutočnosti pôsobí prázdny žalúdok na spaľovanie tukov!

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-30 18:00:00

Niektorí sú presvedčení o tom, že sa rýchlejšie zbavia tuku a nadbytočných kíl, ak budú ráno cvičiť nalačno. Patríte k nim aj vy? Aké sú pozitíva a negatíva cvičenia s prázdnym žalúdkom?

Pre a proti

Názory odborníkov sa líšia. Podľa niektorých totiž cvičenie nalačno môže spáliť viac kalórií, iní sú presvedčení, že človek, ktorý nič nejedol, po intenzívnom cvičení pocíti vlčí hlad a príjme viac kalórií ako je nutné.

Čítajte tiež: CHYBY, kvôli ktorým je repelent NEFUNKČNÝ: Takto by sa mal v skutočnosti používať!

„Ak niekto nalačno spáli 300 kalórií tuku, ale príde domov, kde zje jedlo, ktoré obsahuje 800 kalórií, jeho ranné hladovanie stratí význam,“ vysvetlila Nancy Clark, autorka The Sports Nutrition Guidebook.

Podľa nej totiž spaľovanie tuku neznamená stratu telesného tuku.

„Hoci veľa ľudí verí, že cvičenie nalačno by mohlo pomôcť efektívne znížiť telesný tuk, vo väčšine prípadov to tak v skutočnosti nie je,“ dodala. 

Na druhej strane cvičebný fyziológ John Ivy je presvedčený, že cvičenie nalačno má pozitívne výhody, čo sa týka spaľovania tuku. Tie sú spojené s hormonálnymi zmenami, ktoré prebiehajú počas prvých hodín dňa. 

„Nízka hladina inzulínu a zvýšená hladina testosterónu počas ranných hodín môžu pomôcť spáliť tuky,“ myslí si.

Práve preto podľa neho športovci preferujú kardio cvičenia nalačno niekoľkokrát do týždňa. Ako vysvetlil, človek potrebuje energiu a tú najčastejšie získava zo sacharidov.

 „Ak ich v sebe človek nemá, telo je nútené siahnuť do tukových zásob. A to sa deje hlavne ráno,“ dodal.

Pozor na koncentráciu

Odborníci na výživu a šport sa zhodujú v názore, že kardio nalačno môže byť účinné pre tých, ktorí chcú skutočne spaľovať tuky a schudnúť. Treba ale dať pozor na prijaté kalórie po cvičení. Pravdou je, že či budete cvičiť nalačno, alebo si doprajete ovsené vločky s ovocím, vaša hmotnosť sa zníži. Otázne je, ako to bude s tukom. Niektorí špecialisti však varujú pred cvičením nalačno. Podľa nich kardio na prázdny žalúdok môže spôsobiť problémy s koncentráciou, keďže mozog je zbavený energie. Následkom môžu byť nežiadúce nehody a zranenia pri cvičení.

Vsaďte na prerušovaný pôst

Ak potrebujete schudnúť a rozhodnete sa, že budete cvičiť nalačno, najlepšou metódou je prerušovaný pôst. Ten je momentálne hitom medzi diétami. Jeho zástancovia tvrdia, že tento spôsob stravovania má pozitívny vplyv na reguláciu hmotnosti a má aj zdravotné prínosy. Najbežnejšie ľudia dodržiavajú 16-hodinový pôst a v 8 hodinovom "okne" si doprajú jedlo. Tento spôsob je preto vhodný pre tých, ktorí sa rozhodnú pred ranným cvičením, že nebudú jesť.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie cvičenie strava

2020-08-30 18:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia