Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vírus prežíva aj tam, kde by ste to nečakali: Po kúpe zeleniny a ovocia spravte TOTO!

Zobraziť galériu (2)

Podľa virológa je rizikovým miestom pre nákazu oddelenie v supermarketoch s ovocím a zeleninou. Netreba sa však spoliehať len na tepelnú úpravu, ktorá zabije vírus. Po tom, ako prídete z obchodu domov, je nutné spraviť jednu vec, ktorú možno považovať za najlepšiu obranu pred nákazou!

Odborník upozorňuje, že nový koronavírus môže prežiť nielen na povrchoch ako je oceľ alebo krabica, ale aj na čerstvých potravinách vrátane zeleniny a ovocia! Každý jeden povrch predstavuje určitý stupeň nebezpečenstva, preto by si ľudia mali dávať pozor aj na tieto bežne kupované potraviny, ako sa uvádza na dialymail.co.uk.

Čítajte tiež: Najlepšie POTRAVINY, ktoré ochránia pľúca pred koronavírusom: Vďaka nim prekonajú aj infekcie

Riziko kontaminácie

Timothy Newsome je virológ a docent na univerzite v Sydney a špecializuje sa na infekcie, vakcíny a virológiu. Dôsledne sledoval situáciu okolo koronavírusu v Austrálii. Tentokrát varuje hlavne ženy, ktoré zvyknú často chodiť do obchodu s potravinami, aby si dávali pozor na ovocie a zeleninu. Ide o produkty, ktoré zákazníci neustále chytajú do rúk. Je teda jasné, že sa na nich môže zachytiť vírus.

„Musíme si uvedomiť, že každý povrch je potenciálne kontaminovaný. A na akomkoľvek povrchu existuje riziko,“ vysvetlil Newsome a pokračuje: „Netreba to vnímať zase ako vysoké riziko. Avšak ovocie a zelenina sa dostávajú do nepretržitého kontaktu s inými ľuďmi, takže je potrebné to mať na pamäti.“

Vírus prežíva aj tam,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čokoľvek, čoho sa ľudia často dotýkajú, predstavuje potenciálny problém. Ako odborník dodal, je nevyhnutné, aby mali pracovníci pri manipulácii s ovocím a zeleninou v obchodoch na sebe ochranné prostriedky, teda rukavice a taktiež by si nemali zabúdať pravidelne dezinfikovať ruky.

Pomôže mydlo alebo ocot

Podľa virológa je najlepšie umyť ovocie a zeleninu mydlom hneď po tom, ako si ich priveziete domov. Ľudia by sa nemali spoliehať len na vysoké teplo počas varenia, ktoré by vírus zabilo.

"Umyte ich teplou mydlovou vodou presne tak, ako si umývate ruky," povedal Timothy Newsome.

Taktiež môžete vyskúšať octovú vodu, ktorá zbaví ovocie či zeleniny chemických látok. Stačí naplniť misku vodou, pridať šálku octu a nechať v ňom ovocie približne štvrť hodinu. Ak sa bojíte zápachu, ocot môžete vymeniť za citrónovú šťavu.

Viac o téme: ZeleninaOvocie VírusHygienaPrevenciaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9