Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Chlapček žije len z instantného kakaa a prijme tak neuveriteľných sto lyžičiek cukru: Ako je to možné?!

Hoci chlapec vydrží bez obeda a pije iba instantné kakao, býva unavený a malátny. Zobraziť galériu (2)
Hoci chlapec vydrží bez obeda a pije iba instantné kakao, býva unavený a malátny. (Zdroj: Thinkstock.com)

Šesťčlenná rodinka z Bristolu je na prvý pohľad úplne normálna. Rodičia si pochutnávajú na dobrom jedle, deti sa veselo rozprávajú o tom, čo zažili. Iba jeden člen sedí a bezradne sa pozerá okolo seba.

Nie, toto nie je námet na rodinnú komédiu, ktorá rieši bizarný problém, ako to často vídať v televízii. Táto rodina totiž skutočný problém má. Malý Nicholas, ktorý sa pripravuje na štart v novej škole totiž nie je schopný používať lyžicu a nevie poriadne prežúvať.

„Som veľmi smutná, pretože viem, že Nicky chce jesť, ale fyzicky nemôže. Nemá schopnosť prežúvať,“ povedala mama malého Nicholasa, Rosanne Woodcraft.

Jedenásťročný chlapec túto schopnosť nikdy nenadobudol napriek úsiliu rodičov či motivácii od mladších súrodencov.

Plač a vreskot pri pohľade na lyžičku 

Nicholasa Rosanne dojčila do jeho dvoch mesiacov, potom plynule prešla na dojčenské mlieko. Keď sa snažila o pokrmy, Nicholas vždy odmietal jedlo, bol nervózny a plakal. Najskôr si z toho rodičia nerobili starosti, predsa len, malé dieťa ešte nemusí mať chuť na pevnú stravu. Keď sa im do Nicholasa nepodarilo dostať tuhé jedlo ani v čase jeho šiesteho mesiaca, začali túto skutočnosť vnímať intenzívnejšie. Po roku boj Nicholas vs. lyžica pevnej stravy stále vyhrávala nechuť do jedla.

Rosanne so svojim synčekom Nicholasom, ktorý celé dni nezje nič iné, len instantné kakao. (Foto: Facebook.com)
Zobraziť galériu (2)
Rosanne so svojim synčekom Nicholasom, ktorý celé dni nezje nič iné, len instantné kakao. (Foto: Facebook.com)  (Zdroj: Facebook.com)

Odborníci sa zúfalým rodičom snažili pomôcť, diagnóza znela – selektívna porucha prijímania potravy. Akákoľvek diagnostika neprinútila malého Nicholasa jesť ako bežné dieťa, preto mu mama začala potravu mixovať.

V období jeho štyroch rokov začal Nicholas prijímať „živiny“ veľmi bizardným spôsobom – jeho každodenným jedlom bolo a doteraz je mlieko a obľúbené banánové instantné kakao. Denne vypije približne 20 pohárov!

Neuveriteľný príjem kalórií a cukru 

Nicholas prijme 2 800 kalórií! Jedna tuba kakaa obsahuje 98 lyžičiek cukru, k čomu sa pripočítavajú prírodné cukry z mlieka. Hoci je toto kakao obohatené o vitamíny, minerály či stopové prvky, na malé dieťa vo vývoji je to stále neuveriteľne veľa cukru.

Samotná matka si uvedomuje, že toto nie je tá najsprávnejšia cesta, ako u syna docieliť prechod na pevnú stravu, sama je však zo situácie zúfala a bez odborníkov si nevie predstaviť, ako túto situáciu napraviť. Pomoc stojí nemalé peniaze, ktoré momentálne rodina nemá.

Má svoje pre a proti

To, že Nicholas presahuje svoju dennú odporučenú dávku, je jasné. Mama síce spozorovala, že má silný imunitný systém, z čoho teda aj vyplýva nízka chorobnosť, na druhej strane potrebné živiny z jedla, ktoré neje, sa odzrkadľujú na jeho vzraste a najmä na jeho chrupe.

Rodine sa jeho jediné jedlo odzrkadľuje na rozpočte. Za instantné kakao a mlieko zaplatí rodina v prepočte viac ako 70 eur týždenne. Päťstogramová tuba kakaa obsahuje 31 gramov tuku, čo je o gram viac ako WHO odporúča príjem tukov u dospelého človeka. Nehovoriac o množstve cukru, ktoré pitím Nicholas prijíma. Svoj obľúbený nápoj pije vždy pred a po škole.

Strach o budúcnosť 

Matka sa navyše o syna bojí aj zo strachu, že by sa na novej škole nemusel stretnúť s pochopením. Kým na základnej škole sa mu učitelia snažil vyjsť v ústrety, noví spolužiaci ho nemusia prijať a „iný“ životný štýl môže byť dôvodom na šikanovanie.

Čítajte tiež: Vyše 15 rokov sa nedotkla zubnej kefky: Zaskočí vás, ako vyzerá jej chrup dnes!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9