Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Môžeme jesť potraviny zo zeme? Zdrvujúca pravda o zlatom 5-sekundovom pravidle

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Tento scenár nemá rád nikto. Jedlo padá na zem a vy sa len bezmocne prizeráte, ako sa vám vyšmyklo z rúk. Tí šikovnejší ho stihnú do pár sekúnd zdvihnúť zo zeme a tí odvážnejší sa pustia do jeho opätovnej konzumácie. Myslíte si, že ešte patrí do úst?

 

Dokážete jedlo zo zeme zodvihnúť do piatich sekúnd? Určite ste už počuli, že ak jedlo z podlahy zodvihnete dostatočne rýchlo, jeho konzumácia je bezpečná. Veríte, že sa naň nestihnú nalepiť žiadne škodlivé choroboplodné zárodky? Tak potom ste na omyle!

Čítajte viac: Najväčšia chyba, akú robíme pri vyprážaní: Takto sa z neho stáva zbraň hromadného ničenia!

Ako vyplýva zo štúdie amerických výskumníkov zverejnenej v magazíne Applied and Enviromental Microbiology, baktérie sa na jedlo stihnú nalepiť v hojnom počte bez ohľadu na to, ako dlho sa na zemi nachádza. Niektoré z nich stihnú kolonizovať potravu už do uplynutia jedinej sekundy. Konzumovať jedlo, ktoré sa predtým ocitlo na zemi, teda vôbec nie je bezpečné.

Môžeme jesť potraviny zo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci v rámci štúdie testovali, z akých povrchov sa patogény najrýchlejšie prenesú na potraviny. Experimentovali s kobercom, oceľou, keramickými dlaždicami a drevom, na ktoré nechali padať štyri potraviny: melón, chlieb, chlieb s maslom a gumené cukríky. Potom sledovali, čo sa udeje po jednej sekunde, piatich sekundách, 30 a 300 sekundách.

Vodičom baktérií je vlhkosť!

Nikoho neprekvapí, že baktérie sa najrýchlejšie nalepili na melón. Najmenej sa ich zachytilo na gumených cukríkoch. Ako vedci vysvetlili, o rýchlosti a miere kontaminácie rozhoduje najmä vlhkosť potraviny. Tá je najlepším vodičom baktérií.

Ak hľadáte „najčistejší“ materiál, paradoxne, je ním koberec. V porovnaní s keramickými dlaždicami a drevom sa z koberca vďaka jeho nerovnomernému kontaktnému povrchu prenesie na potraviny najmenej baktérií, uvádza Rutgers Today.

Viac o téme: BaktérieMýtusJedlo zo zeme
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9