Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Máte v sebe litre vody a čkanie neprestáva? Tento trik to rýchlo vyrieši!

Čkanie môže človeka potrápiť, niekedy ni zadržanie dychu nepomôže!
Čkanie môže človeka potrápiť, niekedy ni zadržanie dychu nepomôže! (Zdroj: profimedia.sk)

Asi je len málo ľudí, ktorí by nezažili aspoň jednu krátku epizódu čkania, ale možno ani polovica nevie, čo to je a prečo to vzniká. Nuž tak vám to poviem: je to mimovoľný rýchly pohyb bránice, ktorý z pľúc vytlačí vzduch a to vyvolá náhle uzatvorenie hlasiviek.

Čo je na vine?

V tej chvíli sa ozve známy zvuk. Hik! Na vysvetlenie: bránica je plochý sval, medzi hrudnou a brušnou dutinou, ktorý je hlavným svalom nádychu. Hlasivky asi poznáte a viete, že sú kdesi v hrdle. Dobre, ale stále nevieme, prečo ten kŕč bránice nastane. Dôvodom môže byť:

  • Nejaký jedovatý alebo dráždivý plyn či pach.
  • Horúce a pikantné jedlá.
  • Horúce alebo CO2 sýtené nápoje.
  • Ochorenie alebo porucha, ktoré vyvolávajú dráždenie nervov kontrolujúcich bránicu (napr. zápal pľúc).
  • Mozgová porážka alebo nádor v mozgu postihujúci “centrum čkania”.
  • Brušné operácie.
  • Okrem toho, čkanie môže vzniknúť aj bez zjavnej a známej príčiny (Neveríte predsa, že sa vám čká, lebo niekto na vás myslí! To by sme asi čkali všetci a stále).

Trik, ako sa ho zbaviť

Je veľa spôsobov ako sa zbaviť čkania: zadržanie dychu, pitie studenej vody, jedenie kryštálového cukru, dýchanie do papierového sáčku...

No keď už budete mať v sebe kilo cukru a päť litrov vody a to čkanie nie a nie prestať, skúste „Bukovského manéver“: ľahnite si na chrbát, pokrčte nohy v kolenách (ako pri vyšetrení brucha) a snažte sa čo najhlbšie a najrýchlejšie niekoľkokrát nadýchnuť a vydýchnuť – ale bruchom, nie hrudníkom!

Ak vám toto nepomôže alebo pomôže len na krátko a vyhýbate sa podnetom, ktoré čkanie spustia na počkanie, vyhľadajte lekára. Úporné čkanie môže byť totiž príznakom aj nejakého vážneho ochorenia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9