Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nejedávate čokoládu, lebo chcete schudnúť? Robíte chybu

Neodopierajte si čokoládu, znižuje výskyt srdcových ochorení!
Neodopierajte si čokoládu, znižuje výskyt srdcových ochorení! (Zdroj: photl.com)

Dobrá správa pre milovníkov čokolády. Pozrite sa, prečo by ste sa jej v každom prípade nemali vzdať a zaradiť ju medzi zdraviu prospešné potraviny!

Výskumníci z Univerzity v San Diegu sledovali 31 ľudí, ktorých rozdelili na dve skupiny: v jednej účastníci konzumovali denne 50 g 70 % čokolády, v druhej to isté množstvo bielej čokolády (teda bez obsahu kakaa, ktorú v AKV považujeme iba za takú „sladkú plastelínu“) počas 15 dní.

Znižuje výskyt srdcových ochorení

Po vyhodnotení vzoriek krvi pred a po začatí štúdie sa zistilo, že v skupine, ktorá konzumovala horkú čokoládu, mali účastníci po 15 dňoch konzumácie nižšie hodnoty cukru v krvi (glykémia) a „zlého“ LDL cholesterolu a vyššie hodnoty „dobrého“ HDL cholesterolu v porovnaní s konzumentmi bielej čokolády. Aj týmto spôsobom sa horká čokoláda môže podieľať na prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Účinok je pravdepodobne spôsobený protizápalovými a antioxidačnými flavonoidmi, ktoré kakao obsahuje.

Je to jedna z ďalších štúdií, na základe ktorej môžeme aspoň horkú čokoládu položiť v špajzi na poličku „zdraviu prospešné potraviny“.

Pozrite sa na recepty, ako si spraviť zdravú lahodnú čokoládu:

Jablková čokoláda

Tri kg očistených jabĺk dáme variť s pol litrom vody, necháme rozvariť. Po odstavení pridáme 300 g kakaa a 800 – 1200 g cukru (podľa sladkosti jabĺk). Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Potom zmes rozmixujeme do hladkej konzistencie a v chladničke necháme postáť 24 hodín. Nakoniec naplníme do zaváraninových pohárov a dáme sterilizovať.

Slivková čokoláda

Dva kg zrelých sliviek – dobre rozvarte, aby vznikla hustá kaša, džem. Na sitku to prepasírujte, zbavte šupiek. Pridajte 500 - 600 g cukru (podľa sladkosti sliviek) a 200 g kvalitného kakaa. Dobre premiešajte, aby nezostali hrudky, môžete rozmixovať. Potom naplniť do pohárov a sterilizovať.
Podľa chuti a nálady, môžete do zmesi pridať aj vanilku alebo mletú škoricu.

Nezjedzte zakaždým celý pohár naraz. Dobrú chuť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9