Dobrá správa pre milovníkov čokolády. Pozrite sa, prečo by ste sa jej v každom prípade nemali vzdať a zaradiť ju medzi zdraviu prospešné potraviny!
Výskumníci z Univerzity v San Diegu sledovali 31 ľudí, ktorých rozdelili na dve skupiny: v jednej účastníci konzumovali denne 50 g 70 % čokolády, v druhej to isté množstvo bielej čokolády (teda bez obsahu kakaa, ktorú v AKV považujeme iba za takú „sladkú plastelínu“) počas 15 dní.
Znižuje výskyt srdcových ochorení
Po vyhodnotení vzoriek krvi pred a po začatí štúdie sa zistilo, že v skupine, ktorá konzumovala horkú čokoládu, mali účastníci po 15 dňoch konzumácie nižšie hodnoty cukru v krvi (glykémia) a „zlého“ LDL cholesterolu a vyššie hodnoty „dobrého“ HDL cholesterolu v porovnaní s konzumentmi bielej čokolády. Aj týmto spôsobom sa horká čokoláda môže podieľať na prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Účinok je pravdepodobne spôsobený protizápalovými a antioxidačnými flavonoidmi, ktoré kakao obsahuje.
Je to jedna z ďalších štúdií, na základe ktorej môžeme aspoň horkú čokoládu položiť v špajzi na poličku „zdraviu prospešné potraviny“.
Pozrite sa na recepty, ako si spraviť zdravú lahodnú čokoládu:
Jablková čokoláda
Tri kg očistených jabĺk dáme variť s pol litrom vody, necháme rozvariť. Po odstavení pridáme 300 g kakaa a 800 – 1200 g cukru (podľa sladkosti jabĺk). Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Potom zmes rozmixujeme do hladkej konzistencie a v chladničke necháme postáť 24 hodín. Nakoniec naplníme do zaváraninových pohárov a dáme sterilizovať.
Slivková čokoláda
Dva kg zrelých sliviek – dobre rozvarte, aby vznikla hustá kaša, džem. Na sitku to prepasírujte, zbavte šupiek. Pridajte 500 - 600 g cukru (podľa sladkosti sliviek) a 200 g kvalitného kakaa. Dobre premiešajte, aby nezostali hrudky, môžete rozmixovať. Potom naplniť do pohárov a sterilizovať.
Podľa chuti a nálady, môžete do zmesi pridať aj vanilku alebo mletú škoricu.
Nezjedzte zakaždým celý pohár naraz. Dobrú chuť!