Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trocha alkoholu je pre každého iná: Koľko je na zdravie?

Alkohol sa rozhodne nepije na zdravie, spôsobuje viaceré zdravotné problémy.
Alkohol sa rozhodne nepije na zdravie, spôsobuje viaceré zdravotné problémy. (Zdroj: sxc.hu )

Muži vo veku 50-65 rokov, ktorí pijú 150-200 mililitrov červeného vína denne, majú nižší tlak a menšie riziko úmrtia na infarkt ako ich rovesníci, ktorí pijú viac alebo menej, hovorí záver štúdie. Môžete si dať vínko, nebojte sa, to vám spraví dobre na srdce, povzbudzuje lekár pacienta. Lekár mi kázal piť víno každý deň, interpretuje pacient. Všimli ste si ten “nebadaný” posun?

A potom príde ku mne do ambulancie mladý muž a má zvýšené pečeňové testy a steatózu pečene. Jeho hodnoty sa upravia už o pár týždňov po tom, čo prestal piť “na zdravie”. Počul som dokonca takúto obhajobu: “Viete, pán doktor, ja pijem to najkvalitnejšie víno a môj lekár ho často pije so mnou.”

Nie je na zdravie

Považujem za potrebné, dať vám vedieť, že pitie alkoholu nie je na zdravie. Okrem toho, že alkohol poškodzuje nervové a pečeňové bunky, môže vyvolať:

  • Pálenie záhy.
  • Závislosť (podľa nedávnej štúdie u žien oveľa rýchlejšie a ľahšie ako u mužov).
  • Narušenie metabolizmu kyseliny listovej a vitamínu B12 (to zvyšuje riziko aterosklerózy, infarktu, mozgovej porážky, Alzheimerovej choroby, niektorých druhov rakoviny a iných zdravotných problémov).
  • Podporu vzniku rakoviny pažeráka, žalúdka, močového mechúra, hrubého čreva a prsníka.

Zvyšuje krvný tlak

Navyše, alkohol podľa nedávnej štúdie z Austrálie zvyšuje krvný tlak (tak, aká ochrana kardiovaskulárneho systému?) bez ohľadu na druh – víno dokonca mierne viac ako pivo. Zvýšený krvný tlak je jednou z príčin aterosklerózy a mozgovej porážky. Ďakujem za takú ochranu srdca a ciev! Navyše, podľa mňa je nekorektné povedať pacientovi, že má piť “trochu” vína, pretože tá “trocha” je pre každého iná.

Koľko by sme nemali vypiť?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) konštatuje, že ak pijete alkohol, nemali by ste piť viac ako 120 ml vína (ženy) a 200 ml vína (muži) za deň.

A mali by ste tiež vedieť, že absolútne všetky možné pozitívne účinky takéhoto množstva vína (a oveľa viac k tomu!) vám poskytne aj ovocie, zelenina, orechy, obilniny, sója… Lenže to by už pán doktor alebo pani doktorka neboli takí populárni...

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9