Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sýria má smrtiacu zbraň: Takto kruto dokáže sarín zabiť človeka

Sarín je veľmi toxická látka, ktorá zabíja už v priebehu niekoľkých minút.
Sarín je veľmi toxická látka, ktorá zabíja už v priebehu niekoľkých minút. (Zdroj: sxc.hu )

Má v rukách chemickú zbraň, ktorá zabíja v priebehu niekoľkých minút! Podľa neoficiálnych zdrojov vlastní Sýria okrem iného sarín, ktorý už v malom množstve dokáže zabiť ľudský organizmus. Podľa USA použil sýrsky režim túto krutú smrtiacu zbraň minulý mesiac pri útoku na predmestí Damasku, kde jej smrtiace príznaky pocítili desiatky ľudí. Pozrite sa, ako tento paralyzujúci plyn, bez zápachu a vône, zabíja postupne ľudský organizmus!

Čo je to sarín?

Sarín je vysoko toxická látka, ktorú vyvinuli nacistickí vedci v roku 1938. Ide o smrteľný nervový plyn, ktorý človeka zabije už v priebehu niekoľkých minút. Tento paralyzujúci plyn, pôvodne pesticíd, bol použitý režimom diktátora Saddáma Husajna v roku 1988 k zabitiu tisícov Kurdov v meste Halabdža a taktiež v dvoch teroristických útokoch v Japonsku v roku 1994 a 1995. Je číry, bezfarebný, bez chuti a nemá žiadny zápach. Ide o umelý toxín, ktorý sa nevyskytuje prirodzene v životnom prostredí.

Ako sa môžu ľudia dostať do kontaktu so sarínom?

  • Keď sa sarín dostane do ovzdušia, ľudia ho môžu ľahko vdýchnuť alebo sa môže dostať ľahko na ich pokožku a do očí.
  • Plyn sa ľahko mieša s vodou. Preto ho môžu vypiť.
  • Sarín môže kontaminovať jedlo. Ľudia môžu byť nebezpečnej látke vystavení po konzumácii takéhoto kontaminovaného jedla.
  • Oblečenie môže byť nasiaknuté výparmi sarínu. Ak sa dostane človek do kontaktu s takýmto oblečením, znamená to preňho nebezpečenstvo, tak ako sú ohrození aj ostatní ľudia.
  • Sarín je ťažší ako vzduch, preto zvyčajne klesne a dostane sa do nízko položených oblastí, čo znamená potenciálne nebezpečenstvo pre ľudí.

Ako funguje?

  • Rozsah otravy závisí od jeho množstva, ktorému bola osoba vystavená.
  • Príznaky otravy sa pravdepodobne objavia už v priebehu niekoľkých sekúnd či minút.
  • Všetky nervové plyny, vrátane sarínu, spôsobujú toxické účinky tým, že bránia správnej funkcii enzýmov v tele. Nechránené osoby môžu byť unavené a už nebudú schopné dýchať.
  • Sarín je jedna z najviac prchavých nervových látok. Ľahko a rýchlo sa odparí z kvapaliny a šíri do životného prostredia. Ľudia sa tak môžu dostať do kontaktu s touto látkou, aj keď neprídu do styku s jeho tekutou formou.
  • Vzhľadom k tomu, že sa vyparuje rýchlo, predstavuje bezprostrednú a krátkotrvajúcu hrozbu.

Klinické prejavy

Keďže je sarín bez zápachu, ľudia nemusia vedieť, že v miestnosti, kde sa nachádzajú, sú jeho výpary. Považuje sa preto za toxickú látku, ktorá je veľmi nenápadná.

Je jedno, či ho človek vdýchne, skonzumuje prostredníctvom kontaminovanej potravy alebo vypije. V každom prípade pocíti jeho nepriaznivé účinky. Počas niekoľkých sekúnd až minút postupne zabije ľudský organizmus.

Oči

Kvapalina so sarínom alebo jeho výpary môžu ľahko preniknúť očným tkanivom a spôsobiť slzenie a pocit tlaku, zúženie zorníc, rozmazané videnie, bolesti hlavy.

Dýchacie cesty

Toxická látka pôsobí nepriaznivo na horné dýchacie cesty. Typickými príznakmi je výtok z nosa, zvýšená sekrécia hlienu a slabosť jazyka a krčných svalov. Nastávajú dýchacie problémy, resp. zrýchlené dýchanie. Dýchacie cesty sú zúžené a dotyčný môže i nepríjemne kašľať. Pri kombinácii týchto príznakov dochádza k respiračnému zlyhaniu a smrti.

Kardiovaskulárny systém

Ohrozené je aj srdce, nakoľko človek má abnormálny srdcový tep. Srdcová frekvencia je veľmi rýchla, krvný tlak sa zvyšuje.

Centrálny nervový systém

Človek môže stratiť vedomie (niekedy v priebehu niekoľkých sekúnd po expozícii) a má záchvaty. Pritom ho sprevádza výrazná bolesť hlavy, závraty, necitlivosť alebo mravčenie, úzkosť, nespavosť, depresia a emočná labilita.

Poruchy pohybového systému

Spočiatku stimuluje a paralyzuje svaly. Dotyčný pocíti nepríjemné trhanie a kŕče v jednotlivých častiach tela. Ak bol vystavený veľmi malému množstvu toxickej látky, môže si sťažovať na vágne slabosti alebo ťažkosti pri chôdzi.

Aby toho nebolo málo, otrava sarínom spôsobuje aj nevoľnosť, zvracanie, hnačku, bolesti brucha, zvýšené močenie, ospalosť, zmätok, slabosť, nadmerné potenie, stratu vedomia, ochrnutie až smrť.

Ak bol človek vystavení veľmi malej dávke sarínu, môže sa vyliečiť. Bohužiaľ, je pravdepodobnejšie, že to neprežije. Zabije ho totiž už len kvapka s veľkosťou dierky po špendlíku!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9