Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pravidlá bezpečného grilovania: Takto si pripravíte lahodné mäso

Nesprávnym grilovaním môžu vzniknúť nebezpečné karcinogénne látky.
Nesprávnym grilovaním môžu vzniknúť nebezpečné karcinogénne látky.

Neodmysliteľnou súčasťou letných dní sú grilovačky. Keďže sú vysoké teploty, vyššia je i aktivácia baktérií. Navyše, nesprávnymi kulinárskymi postupmi môžete nechtiac vytvoriť nebezpečné chemické kontaminované látky. Aby bolo grilovanie efektívne, úspešné a hlavne bezpečné, Dr. Igor Bukovský vám poradí, ako na to.

Ak radi a často grilujete na otvorenom ohni a záleží vám aj na tom, čo bude, keď gril zhasne, tak využívajte tieto odporúčania.

 

Gril

  • Gril používajte iba na bezpečnom mieste a mimo dosahu detí, ktoré by boli bez dohľadu.
  • Gril pred použitím dôkladne očistite a naolejujte.
  • Ak máte gril na uhlie, používajte len štartér určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu .
  • Gril dobre nahrejte (Drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol a plynový asi 10 minút) .

Mäso

  • Mäso pred grilovaním úplne rozmrazte: radšej v chladničke alebo studenej vode ako pri izbovej teplote alebo ho rozmrazte v mikrovlnke, ugrilujte hneď po rozmrazení.
  • Spálené časti mäsa pred konzumáciou odstráňte!
  • Potraviny, ktoré vyžadujú dlhú dobu grilovania najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (Špekačky, hrubé kusy mäsa a pod.) – zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri grilovaní.
  • Nikdy nemiešajte hotové ugrilované mäso so surovým, zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým ugrilovaným mäsom (napr. nepoložte ho na tanier, kde bolo surové) .
  • Marinujte radšej v chladničke ako pri izbovej teplote, a ak chcete použiť marinádu aj na ugrilované mäso, pred použitím ju aspoň 3 minúty povarte .
  • Používajte len chudé mäso a to, ktoré zbavíte viditeľného tuku – zabránite vzbĺknutiu.
  • Mäso treba ugrilovať dostatočne, aby vo vnútri nebolo ružové – znížite riziko infekcie salmonelou (Pre deti v lete zvlášť nebezpečné!).

Ďalšie odporúčania

  • Ak iba solíte, okrádate sa o veľa krásnych chutí! Používajte aj bylinky: bazalku, tymián, oregano, šalviu, rozmarín a pod.
  • Nezabudnite, že grilovať sa dá aj baklažán, kukurica, paprika, zemiaky, cuketa, šampiňóny, patizóny, broskyňa, ananás, banán...
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9