Nesprávnym grilovaním môžu vzniknúť nebezpečné karcinogénne látky.
Neodmysliteľnou súčasťou letných dní sú grilovačky. Keďže sú vysoké teploty, vyššia je i aktivácia baktérií. Navyše, nesprávnymi kulinárskymi postupmi môžete nechtiac vytvoriť nebezpečné chemické kontaminované látky. Aby bolo grilovanie efektívne, úspešné a hlavne bezpečné, Dr. Igor Bukovský vám poradí, ako na to.
Ak radi a často grilujete na otvorenom ohni a záleží vám aj na tom, čo bude, keď gril zhasne, tak využívajte tieto odporúčania.
Gril
- Gril používajte iba na bezpečnom mieste a mimo dosahu detí, ktoré by boli bez dohľadu.
- Gril pred použitím dôkladne očistite a naolejujte.
- Ak máte gril na uhlie, používajte len štartér určený na tento účel a nechajte ho úplne zhorieť predtým, než na gril položíte potravu .
- Gril dobre nahrejte (Drevený, kým sa z uhlia nezačne robiť biely popol a plynový asi 10 minút) .
Mäso
- Mäso pred grilovaním úplne rozmrazte: radšej v chladničke alebo studenej vode ako pri izbovej teplote alebo ho rozmrazte v mikrovlnke, ugrilujte hneď po rozmrazení.
- Spálené časti mäsa pred konzumáciou odstráňte!
- Potraviny, ktoré vyžadujú dlhú dobu grilovania najprv tepelne upravte v mikrovlnke alebo varením (Špekačky, hrubé kusy mäsa a pod.) – zabránite nadmernej tvorbe rakovinotvorných látok pri grilovaní.
- Nikdy nemiešajte hotové ugrilované mäso so surovým, zabráňte kontaktu šťavy zo surového mäsa s hotovým ugrilovaným mäsom (napr. nepoložte ho na tanier, kde bolo surové) .
- Marinujte radšej v chladničke ako pri izbovej teplote, a ak chcete použiť marinádu aj na ugrilované mäso, pred použitím ju aspoň 3 minúty povarte .
- Používajte len chudé mäso a to, ktoré zbavíte viditeľného tuku – zabránite vzbĺknutiu.
- Mäso treba ugrilovať dostatočne, aby vo vnútri nebolo ružové – znížite riziko infekcie salmonelou (Pre deti v lete zvlášť nebezpečné!).
Ďalšie odporúčania
- Ak iba solíte, okrádate sa o veľa krásnych chutí! Používajte aj bylinky: bazalku, tymián, oregano, šalviu, rozmarín a pod.
- Nezabudnite, že grilovať sa dá aj baklažán, kukurica, paprika, zemiaky, cuketa, šampiňóny, patizóny, broskyňa, ananás, banán...