Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Najväčšie mýty v starostlivosti o pleť: Za toto zbytočne vyhadzujete peniaze!

(Zdroj: GettyImages)

Starostlivosť o pleť nie je len márnivosťou, je to dôležitý aspekt celkového zdravia. Aby bola dokonalá, nepotrebujete do nej investovať veľké peniaze, stačí sa vyvarovať určitých mýtov. Čomu by ste nemali veriť?

Na efektívnu starostlivosť o pleť nepotrebujete vždy tie najdrahšie produkty. Kvalita totiž nie je vždy spojená s vysokou cenou, uvádza sa na brightside.me. Na trhu je množstvo výrobkov, ktoré hlásajú, že sú tie najlepšie a najdokonalejšie. Nie vždy je to pravda. Preto sa treba vždy správne rozhodnúť, čo si na tvár nanesiete. Zvoliť by ste mali také veci, ktoré uprednostňujú zdravie pokožky a sú zároveň šetrné k vašej peňaženke. Čo by ste mali vedieť?

1. Čím vyššie SPF má váš opaľovací krém, tým lepšie

Pokiaľ ide o opaľovací krém, vyšší ochranný faktor (SPF) automaticky neznamená, že je lepší. Podľa odborníkov stačí používať SPF 30, pretože blokuje až 97 percent UVB žiarenia. Keďže žiadny krém nedokáže poskytnúť 100 percentnú ochranu, rozdiel medzi používaním SPF 30 a SPF 50 nie je nejako výrazný.

2. Antibakteriálne mydlo je najlepšie na udržanie čistej pokožky

Antibakteriálne mydlo má podobné zloženie, ako to bežné, ale obsahuje niekoľko chemikálií navyše. Tie majú za úlohu udržať baktérie a infekcie "na uzde". Tieto mydlá však nemusia vždy pokožke prospieť. Ničia totiž nielen zlé, ale aj dobré baktérie. Navyše, odstraňujú prirodzené oleje z vašej pokožky a zanechajú ju suchú a podráždenú.

3. Čím drahšie, tým lepšie

Len preto, že je niečo drahé, neznamená to, že je to lepšie ako lacnejšia alternatíva. Cena sa nie vždy rovná kvalite. Častokrát zaplatíte len za dobrý marketing a produkt vôbec nemusí byť dobrý.

4. Prírodné produkty sú najlepšie

Ak máte radi organickú starostlivosť o pleť, znamená to, že váš produkt by mal obsahovať zložky na rastlinnej báze, ktoré boli vypestované a spracované organicky. Nie je tomu vždy tak. Niektoré výrobky označené ako prírodné môžu stále obsahovať zložky, ktoré také nie sú. Aj organická kozmetika môže vyvolať alergie. Týka sa to najmä bergamotu, harmančeka, levandule, sóje a extraktu zo zeleného čaju.

5. Granulované exfolianty sú zlé pre pokožku

Ukazuje sa, že používanie exfoliátorov s obsahom škrupín orechov či marhuľových kôstok môže skutočne poškodiť pokožku, keď sú príliš drsné. Zrnitá exfoliácia však môže byť aj skvelým pomocníkom, ak ju vykonávate správne. Podľa dermatologičky Rachel Burnsovej si prírodný peeling dokážete pripraviť priamo vo svojej kuchyni. Stačí zmiešať kokosový olej s použitou kávovou usadeninou alebo kryštálovým cukrom. Potom zmes stačí naniesť na pleť jemnými krúživými pohybmi, chvíľu nechať pôsobiť a potom zmyť.

6. Používanie rovnakého produktu dlhší čas znižuje jeho výhody

Podľa odborníkov si pokožka časom nevytvorí imunitu voči výrobkom starostlivosti o pleť. Aj keď sa koža môže stať tolerantnou voči špecifickým zložkám bez akýchkoľvek negatívnych účinkov, neexistuje žiadny priamy proces, ktorým by sa stala imúnnou voči ich výhodám.

7. Póry sa môžu zmenšiť

To, aké máte póry závisí od génov, farby pokožky, vlasov a očí. Je to všetko vo vašej DNA a, nanešťastie, neexistuje žiadny magický trik na ich zmenšenie. Môžete však použiť produkty, ktoré dodajú vašej pokožke extra krásu a posilnia jej celkové zdravie. Keď sú vaše póry upchaté špinou, olejom a baktériami, môžu vyzerať väčšie ako zvyčajne.

8. Krémy dokážu vymazať tmavé kruhy pod očami

Trh je zaplavený krémami a sérami, ktoré sľubujú, že zabezpečia dokonalý vzhľad pokožky. Spoliehanie sa na ne vám však nemusí priniesť dlhotrvajúce výsledky, o ktorých snívate. Za vznikom tmavých kruhov je zvyčajne genetika, nezdravý životný štýl a znečistené životné prostredie. A tam aj treba začať. Pomáha aj správna rutina v starostlivosti o pleť a lekárske ošetrenia.

9. Séra sa môžu používať aj samostatne

Séra sú ako superhrdinovia v starostlivosti o pleť. Sú nabité účinnými zložkami, ako sú antioxidanty a zvlhčovadlá, ktoré robia s vašou pleťou zázraky. Nemali by ste však zabúdať aj na svoj verný hydratačný krém, najmä, ak je vaše sérum skôr ako pleťová voda. Hydratácia je veľmi dôležitá, chráni vašu pokožku pred prírodnými živlami a udržiava ju peknú a hydratovanú.

Viac o téme: SPFPletStarostlivost o pletOpalovaci kremPletove serumAntibakterialne mydlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9