Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Doprajte si dlhodobú úľavu od reumatických bolestí

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Kúpele Piešťany)

Reumatické ochorenia majú žiaľ jedného spoločného menovateľa. Je ním bolesť. Kúpele predstavujú účinný spôsob úľavy pre pacientov trpiacich zápalovými ale aj degeneratívnymi typmi tohto ochorenia.

Účinky minerálnej vody a liečivého bahna v Piešťanoch sú využívané už viac, ako 200 rokov. Výborné výsledky v Slovenských liečebných kúpeľoch Piešťany dosahujú pacienti, ktorí sa do kúpeľov chodia liečiť z ťažkých ochorení pohybového ústrojenstva, neurologických ochorení a tiež z prejavov rôznych reumatických ochorení vrátane reumatoidnej artritídy.

Ľudovo zaužívaný pojem reuma nehovorí len o jednom ochorení. V závislosti od zdroja sa informácie líšia, no reuma je podľa viacerých dostupných zdrojov súhrnným označením pre 200 až 400 ochorení pohybového aparátu s vysokým rizikom neskoršej invalidity u pacientov, ktorí sa adekvátne neliečia alebo svojmu stavu nevenujú náležitú pozornosť.

Reumatické ochorenia je možné rozdeliť na dve veľké skupiny a to na zápalové a nezápalové alebo inak nazývané aj degeneratívne ochorenia. Nejasná je aj etiológia týchto chorôb pohybového aparátu a rôznorodé sú aj príznaky, čo si často vyžiada niekoľko návštev rôznych odborníkov a zdĺhavú diagnostiku. Medzi prvé, nešpecifické príznaky patrí únava, slabosť, chudnutie či zvýšená teplota. Bez ohľadu na pôvod a príznaky tieto ochorenia spája aj skutočnosť, že zatiaľ nie je možné úplne ich vyliečiť.

Doprajte si dlhodobú úľavu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kúpele Piešťany)

Choroba starých

Jedným z mýtov, ktoré sa s reumou spájajú je aj ten, že postihuje len staršiu generáciu. Pravda je však taká, že sa nevyhýba žiadnej vekovej kategórii a reumatickými ťažkosťami trpia dokonca aj deti. Reumatické ochorenia sa prejavujú predovšetkým v spojivových a podporných tkanivách pohybovej sústavy. Majú preto vplyv na kĺby, kosti, mäkké tkanivá, svaly a postihujú dokonca aj pokožku. Pacienti trpiaci reumatickými ťažkosťami sa zvyknú liečiť analgetikami, nesteroidnými liekmi potláčajúcimi zápal, antidepresívami či antikonvulzívami. Účinnú a dlhodobú úľavu od ťažkostí však ponúkajú aj Slovenské liečebné kúpele. Na poruchy a ochorenia pohybového a neurologického aparátu sa špecializujú svetoznáme Kúpele Piešťany.

Piešťanský prírodný unikát

Prameňov minerálnej vody je na piešťanskom Kúpeľnom ostrove hneď niekoľko. Skoro všetky sa môžu pýšiť účinkami na pohybovú sústavu a neurologický aparát. Geotermálna voda na Kúpeľnom ostrove patrí do kategórie horúcich vôd – jej teplota dosahuje 67 – 69° C, čo podporuje jeden z jej fyzikálnych liečebných účinkov – hypertermickú reakciu organizmu. Teplota vody sa samozrejme pred použitím na liečebné účely znižuje tak, aby bola procedúra príjemná. Aj pri nižšej teplote sú schopné všetky zložky piešťanskej vody preniknúť až k väzivám a kostiam.

Zjednodušene povedané – voda prehreje telo, vďaka čomu sa cez pokožku dostávajú účinné látky do hlbokých vrstiev organizmu. Voda má rokmi overené a pravidelným sledovaním verifikované zloženie. S cieľom zabezpečiť jej konštantnú účinnosť a zabrániť jej kontaminácii povrchovými vodami sa zachytáva v hĺbke zhruba 60 m pod zemou. Vzhľadom na koncentráciu minerálnych látok sa minerálna voda v Piešťanoch radí medzi stredne mineralizované.

Za najdôležitejšiu liečivú zložku piešťanskej vody sa považuje síra, ktorej koncentrácia v miestnych prameňoch je od 6 - 10 mg/l. Najlepšie a najúčinnejšie do rôznych vrstiev tela preniká jedna z jej zlúčenín, a to sírovodík. To je zároveň látka, ktorá sa podieľa na špecifickej aróme vody.

Doprajte si dlhodobú úľavu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kúpele Piešťany)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


O sírnatej piešťanskej minerálnej vode s obsahom vodíka, vápnika, horčíka a mnohých ďalších prvkov sa už popísalo veľa. No nie len kúpele v nej, ale aj pitná kúra má na zdravie blahodarné účinky. Voda sa však nedá piť hneď, má teplotu až 60 ° C. Blahodarne pôsobí na niektoré ochorenia žalúdka, dyspeptický syndróm, katary horných dýchacích ciest, chronické cystitídy , hyperurikémiu. Cholecystopatiu a jej účinky sa zaznamenali aj pri diabete či anorexii. 

Bahno, v ktorom je koncentrovaná sila prírody

Doprajte si dlhodobú úľavu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Kúpele Piešťany)

Ešte pozoruhodnejšie je však piešťanské bahno. Stretli ste sa s ním aj pod názovom peloid – prírodný sediment. Podľa slovenského kúpeľného zákona sú peloidy charakterizované ako prírodné látky, ktoré vznikli kombináciou geologických, chemických, fyzikálnych, biologických a mikrobiologických procesov. Tie sa môžu po úprave používať na terapeutické účely ako zdravotnícke pomôcky. Pre vznik a dozrievanie piešťanského peloidu je dôležitá geotermálna voda, ktorá ho aj viac, ako rok obmýva v špeciálnych bazénoch až do momentu, kým nemá zloženie a vlastnosti liečiace pohybový aparát a neurologické ťažkosti.

Procedúry s použitím piešťanského peloidu patria medzi kúpeľnými hosťami medzi tie najobľúbenejšie. Kto takúto procedúru ešte nezažil, nech neváha vyskúšať ju na piešťanskom Kúpeľnom ostrove priamo v secesnom kúpeľnom dome Irma. Všetky potrebné informácie nájdete aj na stránke www.ensanahotels.com/sk kde sa dozviete, aký kúpeľný pobyt najlepšie splní vaše predstavy o čase strávenom na tomto mieste, ktoré procedúry vám pomôžu s vašimi zdravotnými ťažkosťami ale aj to, ako si práve v Piešťanoch môžete uplatniť nárok na kúpele, ktorý vám schválila zdravotná poisťovňa.

Viac o téme: LiečbaPR článokReumatické bolesti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9