Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čo robiť, aby vám SRDCE bilo ako ZVON? Účinné TIPY na podporu MOTORU v hrudníku!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: Pexels)

Na Slovensku pretrváva vysoká úmrtnosť pacientov, ktorých postihujú choroby srdca a ciev, z tohto pohľadu sme dokonca na popredných priečkach v rámci krajín EÚ.

 

Podľa Ministerstva zdravotníctva majú u Slovákov ochorenia obehovej sústavy jednoznačné prvenstvo v porovnaní so všetkými ostatnými diagnózami. Sú aj najčastejšou príčinou hospitalizácie.

Naše srdce je veľké zhruba ako zovretá päsť. Je to orgán, ktorý funguje nepretržite. Jeho hlavnou úlohou je rytmicky pumpovať krv tepnami a cievami po celom tele. Priemerne 72-krát za minútu, 2,5 bilión krát za život. Kvalita funkcie srdca priamo aj nepriamo ovplyvňuje fungovanie ďalších orgánov a mechanizmov v tele. Je absolútne zásadná pre okysličovanie tkanív, transport živín v organizme, vitalitu aj celkové fungovanie organizmu. Ťažko veriť, že za jediný deň srdce vyrobí energiu, ktorá by stačila na pohon kamiónu. Za jedinú minútu prečerpá celý objem krvi v tele (asi 5 l), a napriek tomu naozaj nikdy neodpočíva. Málokedy si skutočne uvedomujeme, aký silný motor pracuje v našom hrudníku, aby sme mohli žiť a robiť to, čo nás baví.

Nie je na čase sa o svoje srdce začať dobre starať? Poradíme vám, ako na to!

1. Zdravo sa stravujte

Asi nikoho neprekvapí informácia, že ak chceme mať zdravé srdce a cievy, mali by sme sa v prvom rade zdravo stravovať. Dôležitý je pestrý jedálniček, dostatočné množstvo zeleniny aj ovocia a pitný režim. Nezabudnite na ryby či celozrnné potraviny. Naše srdce a cievy potrebujú kvalitné bielkoviny aj omega 3 mastné kyseliny. Dbajte preto na dostatočný prísun všetkých vitamínov a minerálov. Doplniť si ich môžete aj formou 100% prírodných výživových doplnkov, ako je napríklad olej z rakytníka. Tento olej je zdrojom vitamínov A, D, E, K, P, B3 a B9. Ďalej obsahuje kyselinu vínnu, kyselinu jablčnú, aj omega-3, 6, 7 a 9 mastné kyseliny. Odborníci ho preto právom považujú za prírodné antibiotikum. Pomáha chrániť telo pred infekciami spôsobenými baktériami a vírusmi, podporuje imunitný a chráni aj kardiovaskulárny systém.

Čo robiť, aby vám
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Pexels)

2. Pravidelne sa hýbte

So zdravým stravovaním ide ruka v ruke pohyb. Nemusíte sa venovať žiadnemu vrcholovému športu, stačí len nesedieť niekoľko hodín denne pred televízorom či za počítačom. Postačí aj malá prechádzka v parku, krátke bicyklovanie s rodinou či práca na záhradke. Vymeňte výťah za schody. Vaše srdce a cievy viac pohybu určite ocenia. Srdce je sval a je potrebné ho trénovať. Fyzická aktivita prispieva k zlepšeniu krvného tlaku, zníženiu hladiny cholesterolu a krvných tukov, ale aj ku kontrole telesnej hmotnosti.

3. Udržujte si optimálnu hmotnosť

Stabilná váha je pritom pre zdravie srdca a ciev veľmi dôležitá. Nadváha a obezita sa spája so zvýšeným rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení či infarktu. Taktiež prispieva k vývoju cukrovky. Ak máte nadváhu, dokonca aj malá strata hmotnosti (5 % vašej telesnej hmotnosti) už podporí zdravie vášho srdca. Obzvlášť nebezpečný je tuk v oblasti brucha, nazývaný ako viscerálny či zažívací tuk. Prebytok tohto tuku úzko súvisí s vysokým krvným tlakom a hladinou cholesterolu v krvi, čo sú dva hlavné rizikové faktory pri rozvoji srdcovo-cievnych ochorení.

Čo robiť, aby vám
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Pexels)

4. Strážte si hladinu krvného tlaku

Človek by si mal merať hladinu krvného tlaku pravidelne. Optimálna hladina je 120 na 80 milimetrov ortuťového stĺpca. Vysoká hladina tlaku predstavuje veľkú záťaž na celý kardiovaskulárny systém. Z dlhodobého hľadiska to môže viesť k poškodeniu ciev a ďalším ťažkostiam. Rizikovými faktormi sú obezita, fajčenie i vyšší vek. Odhaľte riziko zavčasu. Liečba hypertenzie, čiže vysokého krvného tlaku, by mala byť konzultovaná s lekárom.

Čo robiť, aby vám
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Pexels)

5. Udržiavajte v norme aj cholesterol

Hladina LDL cholesterolu, čiže toho zlého, by mala byť nižšia ako 3 mmol/l. Vysoké úrovne nebezpečného cholesterolu zvyšujú riziko tvorby usadenín v cievach a takisto majú na svedomí riziko aterosklerózy. Negatívne sú však aj nízke hladiny prospešného HDL cholesterolu. Znížiť cholesterol a udržať ho v norme napomáhajú rastlinné bielkoviny, nenasýtené mastné kyseliny, strukoviny, ovocie aj zelenina.

6. Vyhýbajte sa stresu

Stres je v dnešnej dobe spúšťačom mnohých ochorení a má negatívny vplyv aj na naše srdce. Nebezpečné je, ak je človek opakovane alebo dlhodobo vystavovaný stresovým situáciám. Snáď prvým prejavom stresu je náhle zvýšenie krvného tlaku. Takéto preťažovanie organizmu môže viesť k poškodzovaniu ciev. Dôležité je dopriať si dostatočný oddych, vyhýbať sa stresovým situáciám a naučiť sa lepšie odolávať stresu. S tým nám môžu pomôcť rôzne relaxačné metódy alebo dychové cvičenia. Najdôležitejšie je však uvedomiť si príčinu stresu a nájsť pre ňu vhodné riešenie.

Čo robiť, aby vám
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Pexels)

7. Nefajčite

Vedeli ste, že fajčiari majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť infarktu než tí, ktorí nikdy v živote nefajčili? O škodlivosti fajčenia dnes už nie je pochýb. Nášmu srdcu neprospieva aktívne ani pasívne fajčenie. Fajčenie poškodzuje cievy, znižuje hladinu kyslíka v krvi, zvyšuje krvný tlak aj riziko ochorenia srdca. Najlepšie urobíte, keď fajčenie úplne odstránite zo svojho života a zároveň sa nebudete zdržiavať dlhšie ako 30 minút v zafajčené miestnosti.

8. Alkohol pite s mierou

Nadmerné požívanie alkoholu je spojené s viac ako 200 chorobami a úrazmi, vrátane srdcových ochorení. Vysoký príjem alkoholu môže viesť k vysokému krvnému tlaku, srdcovému zlyhaniu alebo mŕtvici. Môže tiež prispieť ku kardiomyopatii - poruche, ktorá postihuje srdcový sval. V rámci prevencie srdcových ochorení preto obmedzte príjem alkoholu na minimum alebo maximálne na 10-20 g za deň (toto množstvo zodpovedá poháriku vína alebo jednému pivu).

9. Zamerajte sa na spánok

Nedostatok spánku človeka vystavuje vyššiemu riziku srdcovo-cievnych ochorení bez ohľadu na vek, váhu a životný štýl. Príliš málo spánku mení spôsob fungovania nášho tela a môže ovplyvniť aj krvný tlak. Platí to ale aj opačne - príliš veľa spánku môže tiež negatívne ovplyvniť zdravie srdca. Uistite sa, že si každú noc doprajete odporúčaných sedem až deväť hodín spánku a budete na dobrej ceste k podpore zdravia vášho srdca.

Čo robiť, aby vám
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pexels)

-red-

Viac o téme: SrdceZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9