Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ďalší HMYZ, ktorý povolili ako zložku POTRAVÍN na trhu EÚ: Výživný zdroj potravy na tanieri

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, povolila uvádzanie cvrčkov domácich (Acheta domesticus) ako nových potravín na jednotnom trhu Európskej únie.

 

Komisia pripomenula, že cvrček domáci je v poradí tretí hmyz, ktorý bol úspešne schválený na konzumáciu v krajinách EÚ. Cvrček sa stáva súčasťou potravinového lístka Európanov po tom, ako EK vlani v júli sušené žlté múčne červy a v novembri schválila na konzumné účely aj saranču sťahovavú.

Čítajte tiež: KVÍZ, ktorý prezradí, ako na tom ste: Viete, ktoré z týchto POTRAVÍN sú NEZDRAVÉ?

Cvrček domáci bude ako potravina k dispozícii gurmánom celý, buď mrazený alebo sušený, a aj zomletý v podobe prášku.

Povoleniu zo strany eurokomisie predchádzal súhlas členských štátov EÚ, k čomu došlo vlani v decembri. Rada EÚ aj eurokomisia svoje rozhodnutie opierajú o prísne posúdenie zo strany Európskej agentúry pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorej odborníci dospeli k záveru, že konzumácia tohto hmyzu je bezpečná pri použitiach predložených žiadateľskou spoločnosťou.

Ďalší HMYZ, ktorý povolili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výrobky obsahujúce túto novú potravinu budú vhodne označené, aby sa upozornilo na akékoľvek potenciálne alergické reakcie.

Hmyz ako zdroj bielkovín

Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) v posledných rokoch zistila, že hmyz je výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tuku, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov. Hmyz tvorí podstatnú časť dennej stravy stoviek miliónov ľudí na celom svete.

V kontexte stratégie EÚ Z farmy na stôl je hmyz identifikovaný ako alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.

Viac o téme: StravovaniePotravinaCvrček domáci
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9