Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hrozí SPOMALENÝ organizmus až PATOLOGICKÉ stavy: Ktorý MINERÁL je za to zdopovedný?

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Máte ho prebytok či nedostatok? Zinok je pre ľudský organizmus nesmierne potrebný minerál, ktorý sa podieľa na viac než 300 enzýmových reakciách.

Koniec koncov, tento minerál je nevyhnutný pre imunitu a rôzne ďalšie funkcie v ľudskom organizme. Ale predtým, ako si urobíte zásoby doplnkov, stojí za to dozvedieť sa o zinku niečo viac a pritom zistiť, koľko potrebuje vaše telo. 

Čítajte tiež: Koniec nebezpečnému ÉČKU v žuvačkách a sladkostiach: Môže prispieť k rozvoju NÁDOROVÝCH ochorení

Čo je vlastne zinok?

Ide mikrominerál, čo znamená, že telo potrebuje veľmi malé množstvá. Hrá dôležitú úlohu ako esenciálny stopový prvok pre vývoj, rast a diferenciáciu všetkých živých organizmov. Je súčasťou dôležitých enzýmov a DNA proteínov. Okrem katalytickej funkcie prispieva k stabilizácií membrán a makromolekúl v metabolizme. Je dôležitý  pri vzniku kryštálikov inzulínu v sekrečných granulách Langerhansovych ostrovčekov, čo je vlastne prvá fáza tvorby inzulínu v krvi.  Zároveň je potrebný pre správnu funkciu chuťových a čuchových receptorov.

,,Pre zinok nie sú špecifické zásobné miesta v organizme. V čase jeho nedostatku organizmus spomaľuje až vypína enzýmové reakcie, ktoré nie sú nevyhnutné pre prežitie,“ vysvetľuje farmaceutantka PharmDr. Monika Dianovská. 

Zinok je druh esenciálnej mikroživiny, ktorú si telo nedokáže vytvoriť a skladovať samo, preto ho musíme pravidelne konzumovať ako súčasť stravy.

Hrozí SPOMALENÝ organizmus až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Máte nadbytok zinku?

Aj keď je zinok potrebný v malých množstvách, stále je to esenciálny minerál – čo znamená, že vaše telo ho potrebuje na správne fungovanie. Toxicita zinku sa môže vyskytnúť v akútnej aj chronickej forme. Príjem 150 - 450 mg zinku denne bol spájaný s takými chronickými účinkami, ako je nízky stav medi (už pri dávke 60mg/deň po dobu 10 týždňov), zmenená funkcia železa, znížená imunitná funkcia a znížená hladina HDL (dobrého cholesterolu). 

Príznaky nadbytku zinku v tele

  • Nevoľnosť

Nevoľnosť a zvracanie patria medzi najbežnejšie vedľajšie účinky predávkovania sa zinkom. Napriek tomu, že zinok preukázateľne skracuje dobu prechladnutia je potrebné dbať na množstvo, ktoré skonzumujete. Dávky vyššie ako 225 mg sa využívajú v dávidlách.

  • Strata chuti do jedla

Zinok je dôležitý pre vašu chuť. Dlhodobý nedostatok môže vyústiť do stavu nazývaného aj hypogeúzia, čo znamená disfunkcia chuťových buniek. Ak presiahnete odporučené denné normy zinku môžete na jazyku pocítiť kovovú príchuť.

  • Hnačka

Bolesť žalúdka a hnačka sa zvyčajne vyskytujú v spojení s nevoľnosťou a zvracaním. Koncentrácia chloridu zinočnatého v pomere viac ako 20% spôsobuje rozsiahle korózne poškodenie gastrointestinálneho traktu.

  • Bolesť hlavy a príznaky chrípky

Užívanie väčšieho množstva zinku ako horná odporúčaná hranica 40 mg za deň môže spôsobiť príznaky podobné chrípke, ako je horúčka, zimnica, kašeľ, bolesti hlavy a únava.

  • Oslabená imunita

Aj keď zinok hrá dôležitú  úlohu vo funkcii imunitného systému, príliš veľa zinku môže potlačiť vaše imunitné reakcie.

Čo sa deje, keď má telo nedostatok zinku?

Absorpcia zinku závisí od jeho koncentrácie. Všetky potrebné procesy sa dejú v tenkom čreve. Za normálnych fyziologických podmienok nie sú transportné procesy absorpcie nasýtené. Zinok podávaný pacientom nalačno vo vodných roztokoch sa vstrebáva efektívne (60–70%), zatiaľ čo absorpcia z tuhej stravy je menej účinná a líši sa v závislosti od obsahu zinku a zloženia stravy.

Hrozí SPOMALENÝ organizmus až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Hlavné straty zinku z tela sú močom. Endogénne straty v čreve sa môžu pohybovať od 0,5 mg/deň do viac ako 3mg/deň, v závislosti od príjmu zinku - čím vyšší je príjem, tým väčšie sú straty," vysvetľuje farmaceutantka.

Nízkym príjmom zinku môžu trpieť vegetariáni - biologická dostupnosť zinku z rastlinnej potravy je nižšia a zároveň konzumujú veľké množstvo fytátov, ktoré jeho absorpciu inhibujú tvorbou chelátov. Zníženou absorpciou môžu trpieť aj ľudia s gastroenterologickým poruchami.

"Pri dlhodobom deficite môže dochádzať k vzniku patologických stavov. Čas nasýtenia organizmu závisí od hĺbky deficitu. Dôležité je sa do deficitov nedostávať a udržiavať si primeraný príjem,“ doplnila farmaceutantka.

Potraviny a imunita

Zinok podporuje imunitný systém reguláciou funkcie niekoľkých kľúčových zložiek. Neutrofily sú bunky prirodzenej imunity cirkulujúce v krvi, ktoré sa podieľajú na akútnej fáze zápalu a eliminácií patogénov v prípade bakteriálnej infekcií. Laicky povedané - hľadajú, zachytávajú a zabíjajú škodlivé baktérie. Zatiaľ čo T-lymfocyty ničia iné bunky, ktoré sa stali rakovinovými alebo napadnuté vírusmi. Tieto imunitné bunky zase dokážu správne bojovať s patogénmi a brániť vaše telo pred chorobami.

Zinok obsahuje široká škála potravín, takže jeho príjem je veľmi dostupný. Napríklad ustrice obsahujú viac zinku v jednej porcii ako akékoľvek iné jedlo. Chudé červené mäso, celozrnné obilniny, šošovica a strukoviny poskytujú najvyššiu koncentráciu zinku. Mnohokrát je však príjem skrz jedlo nedostačujúci a tak je potreba dopĺňať ho cez rôzne výživové doplnky.

Hrozí SPOMALENÝ organizmus až
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ľudský organizmus potrebuje pre správne fungovanie rozmanité množstvo vitamínov, minerálov a mikroelementov tzv. stopových prvkov. Tieto prvky si organizmus nevie syntetizovať sám a musí ich prijímať z vonkajšieho prostredia, v prvom rade prostredníctvom rozmanitej stravy a tiež v podobe výživových doplnkov. Medzi najvýznamnejšie vitamíny patrí E a C, zinok a selén. Užívanie kombinácie vitamínu C a E, zinku a selénu je veľmi žiaduce, práve kvôli známemu efektu kyseliny askorbovej regenerovať a zvyšovať aktivitu antioxidantov. 

Vitamín C má dôležitú úlohu v imunitnej funkcii a zlepšuje vstrebávanie železa. Bolo preukázané, že regeneruje ďalšie antioxidanty v tele, vrátane  Vitamínu E. Ten na druhej strane chráni organizmus pred reaktívnymi formami kyslíka. V spojení so zinkom podporujú rast kostí, dobre fungovanie zraku, mozog a správny pohlavný vývoj. Selén je v ľudskom organizme súčasťou kľúčového enzýmu antioxidačnej ochrany, kde tvorí väzbu a bráni tak ich toxickému pôsobeniu a vyvolaniu ochorenia, znižuje cholesterol, podporuje regeneráciu pečene a iné. Zinok je v ľudskom organizme súčasťou viac ako 300 enzýmov a koenzýmov. Zúčastňuje sa napríklad na metabolizme cukrov, bielkovín, podieľa sa na syntéze DNA, RNA, podporuje rast kostí, dobré fungovanie zraku, mozgu a správny pohlavný vývoj a dokonalú funkciu mužských pohlavných orgánov.

Vitamíny nájdeme v rôznych potravinách ako aj výživových doplnkov. Odporúča sa prijímanie kombinácie všetkých štyroch látok ( vitamín C a E, zinok a selén) v jednej tablete, nakoľko z pohľadu vstrebávania ide o dobrú kombináciu, pri ktorej nedochádza k vzájomnej vytesňovacej reakcii a súboju o transportný systém. To znamená, že vitamíny sú kompatibilné na toľko, že organizmus ich príjme všetky a spolu.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaZinok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9