Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Znečistený vzduch ako hrozba: Ktorých krajín sa to týka a ako sa to odrazí na našom zdraví?

Znečistenie ovzdušia nie je záležitosť iba jednej krajiny. Ide takmer o celý svet. Na vine však nie je iba človek.
Znečistenie ovzdušia nie je záležitosť iba jednej krajiny. Ide takmer o celý svet. Na vine však nie je iba človek. (Zdroj: thinkstock.com)

Deväť z desiatich ľudí na svete žije na miestach, kde znečistenie ovzdušia prekračuje limity stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO). Uvádza sa to v jej najnovšej správe, zverejnenej dnes v Ženeve.

V situácii, keď v znečistenom ovzduší žije 92 percent svetovej populácie, je nutná rýchla akcia, zdôraznila María Neirová, riaditeľa odboru verejného zdravia vo WHO.

Upozornila, že na zlepšenie tohto stavu existujú rôzne riešenia, predovšetkým však by malo dôjsť k zmene dopravných systémov či k zmenám pri nakladaní s pevným odpadom. Vyslovila sa za používanie tzv. čistých palív v domácnostiach, používanie obnoviteľných energií a znižovanie emisií v priemysle.

WHO konštatuje, že vplyv na zhoršenú kvalitu ovzdušia nemá len človek a jeho činnosť, ale aj samotná príroda - ide napríklad o piesočné búrky, ktoré výrazne ovplyvňujú kvalitu vzduchu v púštnych oblastiach.

Špinavé ovzdušie nie je problém jednej krajiny 

V správe WHO sa uvádza, že škodlivé častice sa nachádzajú nielen v ovzduší v Číne či Indii, ale aj v mnohých krajinách Európy. Podľa agentúry AP najviac znečistené je ovzdušie v juhovýchodnej Ázii, východnom Stredomorí a západnom Tichomorí.

Miera znečistenia neustále stúpa, vplýva na stav ekonomiky, ale aj na kvalitu života ľudí.

"Pre zdravotníctvo je to mimoriadna situácia," konštatuje sa v správe.

Spôsobuje úmrtia 

WHO upozorňuje, že znečistenie ovzdušia prispieva k zdravotným problémom ľudí: ide najmä o riziko mozgovej mŕtvice, srdcové choroby a rakovinu pľúc.

Znečistenie ovzdušia vo svete je podľa WHO spojené s úmrtím približne troch miliónov ľudí ročne, pričom 90 percent z nich pripadá na slabo prosperujúce štáty.

Nebezpečný magnetit 

Vďaka novým zisteniam chcú experti WHO povzbudiť štáty sveta, aby prijímali opatrenia, ktoré povedú k zníženiu znečistenia ovzdušia, aby sa podarilo dosiahnuť cieľ stanovený hlavami štátov a vlád sveta vlani v septembri - do roku 2030 znížiť chorobnosť a úmrtnosť súvisiacu so znečistením ovzdušia.

Výsledky ich výskumu poskytujú prvý dôkaz toho, že sa častice magnetitu (oxidu železnato-železitého, pozn. red.) môžu zo znečisteného ovzdušia dostať do mozgu. Štúdiu, v ktorej sa problematike venovali, zverejnili v odbornom magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Je to príšerne šokujúce. Keď študujete dané tkanivo, vidíte častice medzi bunkami a po vykonaní magnetickej extrakcie objavíte milióny častíc, milióny v jedinom grame mozgového tkaniva. To je milión príležitostí na jeho poškodenie,“ vyjadrila sa vedúca autorka štúdie Barbara Maher z univerzity v Lancasteri, ktorá predtým skúmala magnetitové častice vo vzorkách vzduchu nazbieraných pri rušnej ceste a elektrárni.

Odborníci vo svojom výskume analyzovali mozgové tkanivo 37 ľudí, z ktorých 29 vo veku od troch do 85 rokov pochádzalo z mexickej metropoly známej pre svoje znečistenie. Zvyšných osem patrilo ľuďom od 62 až 92 rokov žijúcich v Manchestri.

Častice magnetitu sa v mozgu nachádzajú aj prirodzene, ale nie vo veľkom množstve a ako zistili experti, od častíc pochádzajúcich zo znečistenia sa líšia aj tvarom.

“Sú guľovitého tvaru a okolo ich povrchu sa nachádzajú malé kryštáliky, a vyskytujú sa spolu s inými kovmi ako je platina, ktorá sa nachádza v automobilových katalyzátoroch. Je to mimoriadny objav. Je to celkom nová oblasť, ktorú treba preskúmať a zistiť, či tieto magnetitové častice spôsobujú alebo zhoršujú neurodegeneratívne ochorenia,“ dodala.

Spomínané častice majú veľkosť približne 200 nanometrov čo je asi o 250-krát menej ako je hrúbka ľudského vlasu. Odborníci predpokladajú, že sa do ľudského organizmu môžu dostať cez nos do čuchového bulbu a odtiaľ cez nervový systém až do kôry predného mozgu. Nečistoty ovzdušia väčších rozmerov sa dostávajú do pľúc alebo krvného obehu.

Vplyv na rozvoj Alzheimera 

Podľa spoluautora štúdie Davida Allsopa z Lancasterskej univerzity, ktorý sa venuje výskumu Alzheimerovej choroby a iných neurodegeneratívnych ochorení, by častice mohli byť rizikovým faktorom pri ich vzniku.

“Tieto častice tvorí železo a železo je veľmi reaktívne. Takže to takmer isto nejakým spôsobom poškodí mozog. Podieľa sa na tvorbe veľmi reaktívnych molekúl, takzvaných reaktívnych foriem kyslíka, ktoré produkujú oxidačné poškodenia. Vieme, že oxidačné poškodenia sa podieľajú na poškodení mozgu u pacientov s Alzheimerovou chorobou, takže ak máte železo v mozgu, je veľmi pravdepodobné, že narobí škodu. Nemôže to byť neškodné,“ uviedol.

Vplyv magnetitu na spomínané ochorenia však vedci zatiaľ nepotvrdili.

Čítajte tiež: Fajčíte doma? Po tomto zistení zahodíte poslednú cigaretu!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9