Fajčíte doma? Po tomto zistení zahodíte poslednú cigaretu!

Vyhnite sa fajčeniu v domácom prostredí.
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-06 11:30:00

Ohrození cigaretovým dymom sú nielen fajčiari. Na zlozvyk doplácajú aj tisícky ďalších ľudí. Týka sa to hlavne osôb, ktorí žijú s fajčiarom v jednej domácnosti. Aj keď to, že pasívne fajčenie zabíja, nie je nič nové, doteraz nikto nevedel o tom, ako veľmi je to škodlivé v domácom prostredí!


Ak fajčiarom záleží na zdraví svojich príbuzných, zrejme už teraz zvážia svoje konanie! Nová štúdia zo Štátnej univerzity v San Diegu upozorňuje na karcinogénne látky z cigaretového dymu, ktorými je doslova nasiaknutý interiér. Tak je nefajčiar vystavený nebezpečným látkam, ktoré ho môžu ohroziť. Čo je na tom najhoršie, tieto škodliviny môžu v miestnosti pretrvávať až po dobu 6 mesiacov po zahasení poslednej cigarety.

Nebezpečné látky v interiéri

Vedci varujú, že by ľudia nikdy nemali fajčiť v miestnosti a už vôbec nie doma, kde žijú s ostatnými členmi rodiny. Toxické látky totiž majú tendenciu sa usádzať v nábytku, záclonách a taktiež omietke niekoľko mesiacov. Osoby, ktoré nikdy nedali do úst cigaretu a nezdržujú sa ani v okolí aktívnych fajčiarov tak nemajú ani zďaleka vyhraté! Aj napriek tomu môžu mať v krvi zvýšenú hladinu rakovinotvorných látok z cigaretového dymu, ktorým je pohltený interiér. V nebezpečenstve sú predovšetkým nefajčiari, ktorí žijú so závislými.

"Je dôležité vedieť, ako dlho fajčenie z tretej ruky pretrváva v domácom prostredí a či bývalý fajčiar a ostatní ľudia žijúci s ním sú vystavení toxickými zlúčeninám," upozorňuje Georg Matt, vedúci autor štúdie a profesor psychológie na univerzite.

Ohrození aj po skončení fajčenia

Vedci pravidelne navštevovali domovy 90 fajčiarov, ktorí uviedli, že majú v pláne skoncovať s touto neresťou. V priebehu šiestich mesiacov k nim odborníci pravidelne chodievali a vždy odobrali vzorky z povrchu nábytku a stien, vzorky prachu a z podlahy, atď. Po analýze týchto vzoriek zistili prítomnosť rôznych chemických látok, súvisiacich s tabakom, ako je nikotín, kotinín a silný pľúcny karcinogén známy ako NNK. Fajčiari môžu stopnúť s cigaretami, no domov je i naďalej prostredím plným tabakového dymu. Až po šiestich mesiacoch bol zaznamenaný väčší pokles škodlivých látok v domácom prostredí.

"Dym pozostáva z veľmi jemných častíc, ktoré sa zachytávajú hlboko do kobercov, čalúnenia a textílií a dokonca dokážu preniknúť do stien a nábytku. Tabakový dym len tak ľahko nezmizne z prostredia. Fajčenie v interiéri vytvára zásobárne chemických látok, ktoré po sebe zanechajú toxický odkaz," varuje Georg Matt z univerzity v San Diegu.

Aj keď fajčiar prestane s týmto zlozvykom, osoby žijúce po jednou strechou, môžu mať zvýšenú hladinu toxických látok v krvi aj niekoľko týždňov potom.

Čítajte tiež: Rana pre milovníkov olivového oleja: Je skutočne taký zdravý ako sa hovorí?

2016-10-06 11:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: timesofsandiego.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia