Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ochrana pred kliešťovou encefalitídou v kocke: Kto by sa mal zaočkovať a kedy je ten správny čas?

Epidémia kliešťovej encefalitídy prepukla v Košiciach, stále častejšie sa preto spomína očkovanie proti borelióze.
Epidémia kliešťovej encefalitídy prepukla v Košiciach, stále častejšie sa preto spomína očkovanie proti borelióze. (Zdroj: thinkstock.com)

Kliešťovej encefalitíde sa dá účinne predísť očkovaním. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR ho odporúča najmä ľuďom zdržiavajúcim sa v endemických oblastiach pozdĺž brehov rieky Váh či v juhozápadnej časti Slovenska.

Kliešte sú tam často nosičom vírusu. Ich výskyt je typický najmä pre obdobie od apríla do októbra. Infikované kliešte prenášajú aj lymskú boreliózu.

Nepreplatia, no zafinancujú 

Zdravotné poisťovne však očkovanie plne nepreplácajú, niektoré naň však sčasti finančne prispejú.

"Očkovanie je možné začať kedykoľvek počas roka, najvhodnejšie však v zimných mesiacoch," konštatuje úrad.

Aktivita kliešťov je vtedy nízka a organizmus má dostatok času vytvoriť si protilátky.

  • Nie len hrozba z kliešťov 

Kliešťová encefalitída sa môže preniesť aj alimentárnou cestou kozím, kravským a ovčím mliekom, ktoré nebolo dostatočne tepelne upravené. Mlieko je preto potrebné pred konzumáciou prevariť alebo piť pasterizované.

Lekári vlani diagnostikovali na Slovensku toto ochorenie 88 ľuďom, z toho zo stravy sa ich nakazilo asi 17. Na kliešťovú encefalitídu zomrel minulý rok 47-ročný muž. Najviac sa nakazili ľudia v Žilinskom (26) a Banskobystrickom kraji (25). Tento rok sa mimo súčasnej lokálnej epidémie v Košiciach nakazilo osem ľudí, nie však stravou.

  • Pre koho je očkovanie vhodné? 

Vhodnosť očkovania musí posúdiť ošetrujúci lekár, odporúča sa najmä pracovníkom lesných závodov, poľovníkom či chatárom. Pred ochorením sa dá chrániť aj správnym odevom či použitím repelentov. Ľudia by si mali obliecť dlhé nohavice zapravené do ponožiek či tričká s dlhými rukávmi. Vhodné je vyhýbať sa vysokým trávam a kríkom, kde sa kliešte združujú najviac.

  • Ako správne kliešťa vybrať? 

Prisatého kliešťa možno z tela najjednoduchšie odstrániť pinzetou čo najbližšie pri koži. Odborníci ho odporúčajú vykývať, nie vytočiť. V druhom prípade hrozí, že nedôjde k vybratiu hlavičky. Pri odstraňovaní kliešťa je potrebná opatrnosť, dôležité je nerozpučiť a neudusiť ho," uvádza ÚVZ SR.

Z tela treba kliešťa odstrániť čo najskôr. Nemožno si pomáhať vatou, nanášať na neho tekuté mydlo a olejové prípravky. Môže dôjsť k vyprázdneniu obsahu čriev kliešťa do rany, čím sa zvyšuje riziko nákazy ochoreniami, ktoré prenáša.

Po vytiahnutí kliešťa treba kožu v mieste jeho prisatia vydezinfikovať prostriedkom s obsahom alkoholu alebo jódovou tinktúrou.

"Ak sa ho nepodarí z tela odstrániť celého, je vhodné vyhľadať zdravotnícku pomoc," informoval ÚVZ SR.

Rovnako ju treba vyhľadať aj v prípade, ak rana po vybratí kliešťa neustúpi ani po niekoľkých dňoch.

  • Kde sa prednostne kontrolovať? 

Pri kontrole oblečenia a tela by sa mali ľudia sústrediť na oblasť hlavy, krku, podpazušia, pupku, slabín a nôh. U detí sa kliešť často nachádza na hlave vo vlasovej čiare a za ušami, počas prehliadky je vhodné použiť aj lupu.

  • Čo je kliešťová encefalitída? 

Kliešťová encefalitída je zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán spôsobené vírusom. K prenosu infekcie dochádza cez prisatého kliešťa alebo konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov od nakazených zvierat.

Ochorenie má dvojfázový priebeh, prvá fáza pripomína skôr chrípku a po nej sa dostaví relatívne bezpríznakové obdobie. Druhú fázu sprevádzajú vysoké horúčky, silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, svetloplachosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči, poruchy pamäti, poruchy rovnováhy, paralýza, môže nastať aj smrť.

Čítajte tiež: Ako rozoznať znamienok od začínajúcej rakoviny kože?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9