MUDr. Lucia Drahovská bola online: Doma neexperimentujte, znamienka vedia robiť nepríjemnosti!

MUDr. Lucia Drahovská pracuje ako dermatovenerologička v jednej z najlepších kliník v oblasti krásy a zdravia.
Zdroj: IEM
2016-05-31 10:55:00

Znamienka sú také nenápadné, že ich často prehliadame! Našej pozornosti by však nemali unikať. Dermatovenerologička MUDr. Lucia Drahovská bola online v utorok 31. mája 2016 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Odpovedala na otázky čitateľov, ktorí sa pýtali na tému o znamienkach.


Niekto má znamienok veľa, iný iba zopár. Tieto "bodky krásy" považujeme za neškodné, no neplatí to v každom prípade. V súvislosti s hnedými materskými znamienkami sa často skloňuje melanóm, ktorý sa z nich môže vyvinúť. Ide o najnebezpečnejšiu formu rakoviny kože, ktorá ohrozuje ľudský život. Skôr než sa rozhodnete oddávať slnečným lúčom v najnovších bikinách, nechajte si svoje "bodky krásy" skontrolovať. Jedine tak budete mať istotu, že sa na znamienku nedeje nič škodlivé.

O lekárke

MUDr. Lucia Drahovská je dermatovenerologička v Inštitúte estetickej medicíny v Pezinku. Vyštudovala Všeobecné lekárstvo na Univerzite Komenského v Bratislave a úspešne absolvovala medzinárodnú atestačnú skúšku, špecializácia v odbore Dermatovenerológia. Je členkou Slovenskej lekárskej komory a pravidelne sa zúčastňuje na domácich i zahraničných kongresoch a prednáškach.

Inštitút estetickej medicíny je jedna z najmodernejších a najlepších estetických kliník svojho druhu na Slovensku, ktorá ponúka svojim klientom komplexný servis a dokonalú starostlivosť v oblasti krásy a zdravia. Poskytuje účinné zákroky v oblasti korektívnej dermatológie, laserovej dermatológie, redukcie hmotnosti a plastovej chirurgie pod dohľadom profesionálneho tímu špičkových lekárov. Klienti si môžu oddýchnuť aj beauty salóne s kaderníctvom, kozmetikou a nechtovým dizajnom. Už od roku 2009 kliniku krásy úspešne vedie majiteľka a uznávaná dermatologička MUDr. Alena Pallová.

MUDr. Lucia Drahovská bola online v utorok 31. mája 2016 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Pozrite sa na jej odpovede!


Online rozhovor

2016-05-31 11:04:47 - otázka od: Sam Dobry den, pred par rokmi som si dala chirurgicky vybrat dve vacsie znamienka. Posledne mesiace si ale vsimam, akoby mi pod jazvickou, ktora mi tam ostala, znova zacalo jedno znamienko vyrastat. Je nieco take mozne? Dakujem. Samantha Recidiva v znamienkach moze byt, byva to dost casto. treba navstivit dermatologa za ucelom dermatoskopickeho vysetrenia znamienka a nasledne sa doporuci korekcia, riesenie daneho problemu.

2016-05-31 11:05:50 - otázka od: Mária Sándorová Mán také znamienka, že odpadnú a potom zasa narastú. MOzu, je to urcity typ vyrastkou na pokozke. Ak sa zanechava nejaky prejav na pokozke po odpadnuti, treba dane miesto kontrolovat

2016-05-31 11:09:20 - otázka od: Ivana Štefániková Dobrý deň, pani doktorka, mám dcéru (o mesiac bude mať šesť rokov), ktorá má na ľavom líčku znamienko dva cm od koreňa nosa. Postupne rastie - máličko, ale je aj vystúpené a mám obavu, že pri nejakom možno silnejšom trení tváre (utieraní) by ho mohla nejako narušiť. Inde by to nevadilo, ale na tvári a taká malá - veľmi sa mi to nepáči. Mám to nejako riešiť? Ďakujem za odpoveď. Štefániková Dobry den. Urcite treba dcerke pravidelne kontrolovat znamienko v dermatologickej ambulancii. V takom to veku rastie znamienko este proporcne s rastom tela. Nedoporucuje sa chirurgicke vybratie, pokial nie je na to dovod, znamky dermatoskopickeho vysetrenia. Doporucujem chranit pred slnecnými lucami , detke filtre v kremových zakladoch

2016-05-31 11:12:35 - otázka od: daniela Pekny den mam na tele vela "znamienok" ako prosim prebieha vysetrenie ak je ich take velke mnozstvo? Zaujima ma ako prebieha vysetrenie, vysetri mi lekar kazde znamienko? Mam aj vela cervenych znamienok prevazne na bruchu, su tiez nebezpecne? Dakujem Dermatoskopicke vysetrenie znamienok sa vykonáva dermatoskopom, "kukatko", bezbolestne prikladanie svetla na pokozku. Popisujeme kazde vysetrene znamienko, ak su znamky malignity, doporucime chirurgicke vysetrenie. Cervene bodkysu angiomy, hemangiomy, utvary tvorene cievko vacsinou je ich tvorba podmienena geneticky alebo prudky slnenim. SU to benigne utvary, nemalignizuju.

2016-05-31 11:14:43 - otázka od: Marcela Dcére odporučila pani doktorka aby si dala vypáliť jedno znamienko čo má na krku. Má zvláštny tvar a koža okolo znamienka začala meniť farbu. Je vypaľovanie znamienka bezpečné? Robia sa pred takýmto zákrokom nejaké vyšetrenia či nie je nebezpečné? Zostane jej po zákroku jazva? Za odpoveď ďakujem. Pred kazdym laserovým odstránením este skontrolujeme znamienko dermatoskopom. Vypalovanie sa robí len v zimnom obdobi na neopalenu plet. Jazvicka ci ostane alebo nie, zavisi od typu utvaru a od velkosti. Je vsak minimalna a postupne sa koža dotvori.

2016-05-31 11:16:41 - otázka od: Gabriela Ábelová Dobrý deň, chcem sa spýtať: moja dcéra má tmavohnedú šošovičku cca 1mm-vej veľkosti. V jej strede vyrástla ,,bradavica" na stopke. Je nutné dať to odstrániť? Ďakujem Pokial dermatoskopicke vysetrenie znamienka neukaze patologické zmeny , nie je potrebna chirurgicka excizia. Doporucujem pravidelne kontroly 1x rocne, v pripade akejkovek zmeny, kontrola skor.

2016-05-31 11:18:28 - otázka od: Lucia Dobrý deň, mám 24 rokov, dala som si vybrať už viacero znamienok, no momentálne ma trápi jedno maličké, ktoré bolo donedávna úplne nenápadné, ale posledné 4 mesiace mi z neho začal vyrastať chĺpok. Ten som už párkrát vytrhla, na chvíľu prestal rásť, no teraz začal znova a znamienko je ako keby opuchnuté, teda sa trošku vydulo. Mám si ho dať radšej vybrať, alebo to môže byť neškodné? Na vyšetrenie u kožnej lekárky nemám čas, nakoľko je u nás len jedna, a by ma vyšetrila, je potrebné u nej presedieť aj 3-4 dni. Vopred ďakujem za odpoveď. Lucia Znamienko bolo drazdene mechanicky vytrhani chlpka. Ak reagovala opuchom, zdureni, doporucujem chirurgicke vybratie.

2016-05-31 11:21:28 - otázka od: Dušan CHcel by som sa spýtať jednu vec , mám znamienko na tvári už od mala , je trochu väčšie ako ostatne , no ale v poslednom čase ked idem na slnko tak niekedy ma ako by trocha palilo , a aj mi to znamienko sa zosvetlilo ,, mal som tmavšie ale ako som bol na slnku tak už mám svetlejšie , zmenu tvaru znamienka som si nevšimol ani nič ine ďakujem za radu na túto otázku ak máte čas :) Odealne dostavit sa na dermatoskoicke vysetrenia na kožnej ambulancii. Podla vysledku vieme jednoznacne riest problem a vyjadrit sa k danemu problemu. Znamienka sa pocas zivota samozrejme menia, nemusia hned znamenat rakovinu koze. Tvar je neustale vystavovala vplyvom vonkajsich faktorov, tak ju treba chranit.

2016-05-31 11:25:26 - otázka od: renata gombosova Dobry den, diagnostikovali mi skvamocelularny karcinom koze. Nalez vybrali cely. Mozem sa povazovat za zdravu, alebo patrim medzi onkologickych pacientov? Dakujem, Renata Onkologicky pacient je siroky pojem. Nevidela som Vas nalez a zaver z histologickeho vysetrenia. Vyborne je, ze nalez vybrali cely. To je uzasne. U Vas plati pravidelne 2 x rocne kontrola znamienok - samovysetrenie v domacom prostredi, pozriete zmenu tvaru, farby, okrajov,.... a dermatoskopicke vysetrenie v koznej ambulancii. Doporucujem celorocnu ochranu pokožky tela aj tvare SPF 50.

2016-05-31 11:28:36 - otázka od: Lenka Dobry den, rada by som sa spytala, aky najlepsi sposob odporucate na odstranenie znamienok (tvar, krk, trup)? Je nutne znamienka pred odstranenim vysetrit, alebo sa vzorka tkaniva vysetri az dodatocne? Je vhodne si dat znamienka odstranit aj v letnych mesiacoch? Dakujem. Pred akymkolvek odstranenim znamienka vzdy pred tym vysetrujeme. Odstranenie sa robi dvoma sposobmi - laser a chirurgia. Záleží od typu utvaru na pokozke. Sposob urci lekar po konzultacii a kontrole. Znamienka sa odstranuju v zimnom obdobi. Pokial je podozrive znamienko aj v lete, vyberie sa.

2016-05-31 11:34:06 - otázka od: Petra Môžem sa znamienok zbaviť aj nejako inak než operáciou? Ak áno, prosím poraďte mi. Mám ich už od detstva, ale hrozne mi prekážajú. Bola som u kožnej a tá mi povedala, že by som nemala chodiť na slnko bez op. krému (aspoň 30ky). Čítala som o tom na internete a niektorí odporúčali nejaký homemade recept, ale príliš tomu nedôverujem. Prosím poraďte. Chcem sa ich rýchlo zbaviť. Nedokazem jednoznacne odpovedat na vasu otazku, pokial som nevidela vase znamienka. Vzdy znamienka skontrolujeme a nasledne doporucime postup osetrenia. Niektore utvary sa daju osetrit laserom - fibromy, angiomy, veruky. Ine vsetko treba ak je podozrenie na zmenu chirurgicky vybrat s naslednym histologickym vysetrenim. Domace recepty- velmi neexperimentujte, znamienka vedia robit neprijemnosti. Ochrana je samozrejmostou.

2016-05-31 11:41:48 - otázka od: Olga Dobry deň. Môj brat zomrel na melanóm. Materské znamienko resp. miesto z ktorého išli metastázy do pečene sa vraj nedalo zistiť. Ako je to možné? ( pol roka pred smrťou bol na vysetreni znamienok). Ďakujem za odpoved. Melanom je velmi agresivny nador, dokaze neskutocne rychlo rast a metastazovat do organov. Je mozne, ze este pred tym pol rokom ziadny podozrivý nález nebol. Melanom metastazuje aj do koze, neda sa pri pozitivnom naleze jednoznacne urcit prvotny zdroj. Pri pozitivnej rodinnej anamneze, treba maximalne chranit pokozku pred slnecnými lucmi a pravidelne kontrolovat znamienka. v domacom prostredi ako samovysetrenie- pororujeme zmenu tvaru, okrajov, farby, asymetriu a pocit, napriklad svrbenie, palenie, a samozreje kozne vysetrenie.

2016-05-31 11:48:36 - otázka od: Katarína Dobrý deň pani doktorka, chcela by som sa spýtať na vás názor na tetovanie a rakovinu kože - vidíte medzi tým nejaký súvis? Ako sa správne o tetovanie počas leta starať? Ďakujem! Dermatolog sa stara o pokozku a je pre nas citlivou temou, ked sa nieco na nu a do nej aplikuje. Tetovanie nie je tema doporucovana dermatologmi, teda ani mnou. Priama suvislost tetovanie a rakovina suvisi hlavne s latkami, ktore sa pouzívaju pri tetovani a s vystavením koze podrazdenej tetovanim priamemu slnku. Treba vediet co Vam bude aplikovane do pokozky a hlavne , ci je naozaj tetovacie studiou na urovni. Ochrana pokozky je hlavne mesiac po tetovani, ziadne slnecne luce, prekryvat odevom, chranit s SPF 50 krem, a plet hydratovat aj z vonku aj z vnutra.

2016-05-31 11:59:45 - otázka od: Lenka Dobrý deň. Nemenovaná pani doktorka mi bez použitia dermatoskopu určila diagnózu malígny melanóm. Určite si viete predstaviť, čo som prežívala do určenia presnej diagnózy po odstránení znamienka. Nakoniec to bol dysplastický névus. Prosím vás pri tejto diagnóze som viac ohrozená ako iní? Môžem sa opaľovať? (samozrejme sa vždy natieram ochranným krémom)Mala by som chodiť na pravidelné kontroly? Dysplastický névus mám chápať ako pred-rakovinové štádium? Ďakujem za odpoveď. Dysplastický nevus je oznacenie znamienka, ktore ma urcitu zmenu a patologický nález po kontrole dermatoskopom, napriklad zmena tvaru, farby, okrajov..... Je to podozrenie, nie rakovina. Doporucujeme chirurgicku exciziu preventivne. Je to velmi dolezite z hladiska zdravia. Ci ste ohrozena viac ako ini sa jednoznacne povedat neda. Slniecko je agresivne na nas vsetkych. Treba mat na mysli jednoznacne ochrany odev, pokryvka hlavy a kremy SPF 30 telo, SPF 50- tvar. Pravidelne kontrolovat znamienka v dermatologickej ambulancii a obcas si pozrite znamienka aj doma, ci nenastala nejaka zmena. Slnko je zdrojom pozitivnej energie, netreba sa ho bat, len sa treba chranit.

2016-05-31 12:03:33 - otázka od: Slavomír Dobrý deň, Všimol som si minule leto na svojom tele, že mi pribudlo viac znamienok ako som mal predtým. Čím to je ,že keď som na slnku tak sa mi vytvoria nové znamienka? Dá sa s tým niečo robiť aby sa mi nevytvárali nové znamienka? Ďakujem a prajem pekný deň. Nevystavovat slnecným lucom jednoznacne v case 11.00-14.00 v letných mesiacoch. Plati ochrana pokozky celorocne, hlavne v telotných výkyvoch, vysokohorska klima a tropicke pasmo. Pribudanie znamienok je aj vec genetiky, viacerých faktorov. Doporucuje sa Beta karoten v mesiach januar ferbruar ako priprava pokozky na jar a leto.

2016-05-31 12:04:16 - otázka od: Gabika Bodnárová Dobrý deň pani doktorka staršia dcérka ma materské znamienko v strede chodidla je veľmi senzitívna a znamienko predvčerom začalo modrať ako postupovať? Prist do dermatologickej ambulancie na vysetrenie, urobime dermatoskopiu a zvolime podla vysledku riesenie.

2016-05-31 10:55:00  |  Foto: IEM  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia